28 Μαρ 2012

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Αστυνομία και την Εγκληματικότητα

Άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη για taxalia.blogspot.com

Η πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας έρχεται να επιβεβαιώσει την αίσθηση όλων ότι η εγκληματικότητα στην χώρα μας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι κλοπές-διαρρήξεις μέσα σε μια πενταετία διπλασιάστηκαν φτάνοντας το 2011 τις 100.000 ενώ το 2006 δεν ξεπερνούσαν τις 50.000.
Τα αίτια εκτός από βαθύτατα κοινωνικά, επεκτείνονται και στην αδυναμία του κατασταλτικού μηχανισμού να λειτουργήσει με τρόπο αποτελεσματικό. Για παράδειγμα ...
ενώ και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, η Αθήνα αποτελεί μοναδικό φαινόμενο όπου το κέντρο της έχει παραδοθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αναρχίας.


Για να  αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει  πρωτίστως, να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε δώσει στην Αστυνομία την πολιτική κάλυψη να κάνει σωστά τη δουλειά της. Το φαινόμενο όπου ο αστυνομικός κατηγορείται επειδή εφαρμόζει το νόμο το συναντάμε συχνά. Η Αστυνομία μπορεί αναμφίβολα να λειτουργήσει καλύτερα αν υπάρξει η πολιτική βούληση.


Όμως δεν πιστεύω ότι αρκεί μόνο αυτό. Η πολιτεία δεν αναγνωρίζει, στο βαθμό που θα έπρεπε, την επικινδυνότητα του επαγγέλματος με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αμείβονται με πενιχρούς μισθούς. Η επικείμενη ένταξη των ένστολων στο ενιαίο μισθολόγιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση μισθών. Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος θα πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη στη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου.


Τα επιχειρησιακά εφόδια είναι και αυτά πενιχρά. Ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ είναι παροπλισμένος ενώ πολλές φορές οι αστυνομικοί πληρώνουν με δικά τους χρήματα για την συντήρηση των οχημάτων (80% βρίσκεται εκτός ορίων εγγύησης) λόγω έλλειψης κονδυλίων! Ο εξοπλισμός, όπως όπλο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, συνήθως έχει αγοραστεί με δικά τους χρήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ομάδα Δίας. Από τις αρχικά 1000 μηχανές σήμερα υπάρχουν λιγότερες από τις μισές ενώ και ο αριθμός των αστυνομικών έχει μειωθεί στο ένα τρίτο.


Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση για κατάργηση 2.500 θέσεων πολιτικού προσωπικού επί συνόλου 3.500. Οι ελλείψεις που θα προκύψουν δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να καλυφθούν από μάχιμους αστυνομικούς. Αντιθέτως το ζήτημα της υπο-χρηματοδότησης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και υπέυθυνα με επίκεντρο τον απλό αστυνομικό.


Θεωρώ υποχρέωση μας να φέρουμε το θέμα της εγκληματικότητας στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, με σκοπό να βρούμε λύσεις που θα επιτρέψουν στο πολίτη να νιώσει και πάλι το αίσθημα ασφάλειας αλλά και τον αστυνομικό να μπορεί να λειτουργεί αισθανόμενος τουλάχιστον αξιοπρέπεια.


28-3-2012, taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη