Αγανάκτισε ο αγαπητός γιατρός, που πήγε σήμερα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του και βρήκε την πατάτα στα 70 λεπτά, καταγγέλοντας (εδώ) το s/m ότι αισχροκερδεί κατά 700%. Υπεραπλουστευμένα και λαϊκιστικά -χωρίς να το καταλαβαίνει ασφαλώς- γράφει: "αγοράζουν από τον παραγωγό 10 λεπτά και πουλάνε 70 λεπτά, άρα κερδίζουν 700%". Ω ποία απλούστευση!
.
1) Κέρδος είναι η διαφορά εσόδων - εξόδων. Στα έξοδα δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο η τιμή αγοράς του προϊόντος! Το s/m έχει και άλλα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν από τις πωλήσεις γιατρέ μου: ενοίκια, ρεύματα, διαφημίσεις, συσκευασίες, σεκιουριτάδες, πάγια, δικηγόρους, λογιστές και κυρίως; προσωπικό! Από τις πωλήσεις του γιατρέ μου πληρώνεται κόσμος και κοσμάκης.
Επιχαίρουν όλοι, οι μεροκαματιάρηδες, λέγοντας "πώ,πω, τι ωραία βρίσκουμε πατάτες απευθείας από τον παραγωγό". Και το μυαλό τους πάει στους περίφημους, αόρατους, μεσάζοντες. Τον αποδιοπομπαίο τράγο, που όμως δεν υπάρχει! Τα περισσότερα s/m αγοράζουν κατευθείαν από ενώσεις παραγωγών. Δεν σκέφτονται λοιπόν οι "μεροκαμιατάρηδες", ότι αν αγοράζουν οι καταναλωτές στις πόλεις, όλα τα προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς, σε αυλές δημαρχείων και πλατείες, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν s/m. Πού θα βρεί δουλειά λοιπόν γιατρέ μου, η κόρη της Καλλιόπης της χήρας; Χαίρεται η Καλλιόπη που "έδωσε ένα μάθημα στα σούπερ μάρκετ", αλλά τρέχει στον Ψωμιάδη, παρακαλώντας τον "μια δουλειά για το κορίτσι, σε ένα σούπερ πωλήτρια δεν μπορούμε να τη βάλουμε;"
Σκεφτήκατε ποτέ, πόσες θέσεις δημιουργεί το μεταπρατικό εμπόριο; Για σκεφτείτε πόσες θέσεις θα χαθούν, με την επιστροφή στις αρχέγονες μορφές εμπορίου.
2) Το s/m γιατρέ μου, φορολογείται με 45%. Το s/m γιατρέ μου, πληρώνει χαράτσια, τέλος ακινήτων, φόρο μεγάλης περιουσίας κι όλα αυτά, που αποτελούν τα λεγόμενα φορολογικά έσοδα, από τα οποία πληρώνεται η σύνταξή σας. Αν αγοράζει 10 και πουλάει 70, υπάρχει μια υπεραξία ενδιάμεση, μια προστιθέμενη αξία, επί της οποίας το κράτος εισπράττει συνεχώς. Από τους αγρότες, που πούλησαν χύμα στα σακιά, στο κίνημα της πατάτας, δεν εισέπραξε τίποτε. Αυτό δεν ενοχλεί πολύ κόσμο θεωρητικά, όμως κάποιος πρέπει να μαζεύει έσοδα για να πληρώνει συντάξεις. Αν το κέρδος είναι αυτό που λέτε (δεν είναι) το κράτος εισπράττει από τα 70 λεπτά (που συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ), πάνω από 30! Βάλε ασφαλιστικές εισφορές από το s/m, βάλε το ΄να, βάλε τ΄άλλο, να τα έσοδα.
3) Τα s/m δεν αγοράζουν μόνο 10 λεπτά αυτές τις πατάτες που βλέπετε γιατρέ μου. Τις αγοράζουν 25-40. Και κάτι που δεν σκεφτήκατε: ο αγρότης που πουλούσε στα φορτηγά 25 λεπτά, πέραν των όσων σας είπα για την εφορία, το ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια κλπ, που δεν πληρώνει, έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: δεν κάνει διαλογή! Ό,τι έβγαλε το χωράφι, το ριξε στο τσουβάλι και το πούλησε 25 λεπτά. Το s/m όμως έχει έναν άνθρωπο, που κάνει μια δουλειά: διαλογή.
Κι αυτός, πρέπει να πληρωθεί. Χώρια που πετάει πράμα...
4) Όπως σε όλα τα προϊόντα, υπάρχουν πατάτες και ...πατάτες. Τρείς κύριες ποικιλίες και χίλιες περιπτώσεις ποιότητας, ανάλογα με την καταγωγή. Αυτή την εποχή κάνει θραύση η πατάτα Αιγύπτου κάκιστης ποιότητας. από τεχνητά υβρίδια. Τέλος πάντων, είναι μια μεγάλη ιστορία, να μη σας κουράζω. Κάποιοι σε καρότσες αγροτικού πουλάνε πατάτα Αιγύπτου, που τη βάφτισαν "Νευροκοπίου" (ζητήσατε τιμολόγια;) η οποία έμεινε 15 μέρες στα αμπάρια του καραβιού κι αυτή που είδατε 70 λεπτά, μπορείτε να ήταν ελληνική ααα΄ποιότητας. Δεν είναι όλες οι πατάτες ίδιες (ίδιοι είναι οι πολιτικοί μόνο!)
5) Και το κυριότερο γιατρέ μου:
Οι περίφημοι "μεσάζοντες" δεν είναι ένα είδος, που έρχεται από άλλο πλανήτη για να βασανίσει το "φτωχό κοσμάκη", αυτή δηλαδή τη μάζα στην οποία όλοι κατατάσσουμε τον εαυτό μας. Δεν έχουν τρία χέρια και πέντε πόδια. Είναι ίδιοι, είναι εμείς. Δεν έχουν το χάραγμα του Αντίχριστου. Απλά κάνουν μια δουλειά και πρέπει κι αυτοί να βγάλουν και να ζήσουν, όπως θέλουμε όλοι μας και ειδικά οι αγρότες. Οι αγρότες - παραγωγοί, οι οποίοι γιατρέ μου, πουλάνε το καρπούζι το καλοκαίρι ακριβότερα από το Carrefour! Αν αγοράζετε θα το ξέρετε! 30 λεπτά ακατέβατα είχε το καλοκαίρι το καρπούζι στα αγροτικά στη Λαμπράκη, τη Δελφών, την Εγνατία κλπ και στα σούπερ έπεσε στα 20 !
Ξέρετε γιατί γιατρέ μου; Γιατί οι αγρότες δεν είναι "αθώοι" και οι άλλοι ένοχοι. Το εμπόριο -αυτό κάνουν όλοι- είναι ίδιο παντού: όλοι πουλάνε στην ανώτερη τιμή που μπορούν να πιάσουν.
Όλα είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης.
Αν υπήρχε έλλειψη πατάτας από μια φοβερή ασθένεια π.χ. σε όλο τον πλανήτη και δεν μπορούσαμε για κανένα λόγο να εισάγουμε και πατάτες έβγαζε μόνο το Νευροκόπι π.χ. κι έκαναν ουρές οι μεσάζοντες όλης της γης, να παρακαλάνε να αγοράσουν τους 10.000 τόνους του Νευροκοπίου, για να ταϊσουν 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, τι φαντάζεστε ότι θα έκαναν οι αγρότες;
Θα έλεγαν "ο.κ. εμείς βρέξει χιονίσει πουλάμε 25 λεπτά με προτεραιότητα, όποιος προλάβει" ή
αν πήγαινε ο Αμερικάνος κι έλεγε "η Νέα Υόρκη ζητάει απεγνωσμένα πατάτα για τα McDonalds μας, δίνω 50 ευρώ το κιλό, αντί για 25 λεπτά", θα απαντούσε
"εμείς δεν αισχροκερδούμε κύριε, στη σειρά σας και θέλουμε 25 λεπτά μόνο";
Θα τελειώσω την επιστολή μου, γιατρέ μου, που ελπίζω να δημοσιεύσει το φιλόξενο taxalia, λέγοντας ότι δεν προσδοκώ να βρώ πολλούς φίλους στις απόψεις μου. Λογικό. Όλοι θέλουμε να αγοράζουμε φθηνά και να πουλάμε ακριβά. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση, σε αυτό στηρίζεται η οικονομική δράση του ανθρώπου και σε όλους μας, αρέσει να μας χαϊδεύουν τα αυτιά.
Όλοι μας θέλουμε τα πάντα φθηνότερα, ακόμη φθηνότερα, πολύ φθηνότερα, ακόμη πιό φθηνότερα και για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία που πουλάνε ...άλλοι, αν μας ρωτήσουν θα πούμε "είναι πανάκριβο!"
Όμως, παρά τις λαϊκιστικές κορώνες, οι αναπτυγμένες αγορές στηρίζονται στην ελευθερία του εμπορίου κι όχι στις πρωτόγονες μορφές του, όπως η απευθείας διάθεση, που είναι πολύ καλές, μόνο για συγκυριακές περιστάσεις και πάντως δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.
Παρ' όλα αυτά, το κίνημα της πατάτας, έκανε ένα πολύ μεγάλο καλό! Ανεκτίμητο! Ξέρετε ποιό;
Απέδειξε ότι οι τιμές μεγαλώνουν τόσο, όσο παρεμβαίνει το κράτος. Όσο χώνει τη μούρη του το κράτος ζητώντας άδειες, χαρτιά, παράβολα κλπ, τόσο αυξάνεται το κόστος και οι τιμές. Όταν η συναλλαγή καταγράφεται για το κράτος, έρχεται ...η εφορία! Κι όταν έρχεται η εφορία, οι τιμές ανεβαίνουν. Γιατί όσοι δουλεύουν νόμιμα, με αποδείξεις και τιμολόγια, πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους στην εφορία, δηλαδή στο σπάταλο ελληνικό δημόσιο, γιατρέ μου, που παραμένει αγιάτρευτο...
Με αγάπη
Χρήστος Μαυρογιαννίδης
Ταπεινός συνοικιακός μανάβης