28 Μαΐ 2012

Ελληνικό ευρώ

Γνωρίζετε ποια είναι η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ; 
Για τα πρώτα αποκλειστικό δικαίωμα εκτύπωσης έχει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη ενώ κέρματα μπορούν να κόψουν και οι εθνικές τράπεζες, δηλαδή η κάθε χώρα. 

Έτσι ...
όλα τα χαρτονομίσματα από τα 5 έως τα 500 είναι ίδια παντού. Αντίθετα όλα τα κέρματα από 1 λεπτό έως 2 ευρώ είναι ίδια από τη μία πλευρά αλλά από την άλλη η κάθε χώρα έχει το δικό της σύμβολο. Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και πάει στο ελληνικό ευρώ (εύσχημη ονομασία για τη νέα δραχμή) τα μεν χαρτονομίσματα που κατέχετε θα έχουν την ίδια αγοραστική αξία σε όλη την Ευρώπη τα δε κέρματα με ελληνικά σύμβολα θα κάνουν μόνο για ρίψεις σε διαιτητές. Επομένως ξεφορτωθείτε όσο προλαβαίνετε τα ελληνικά κέρματα προτού το πάρουν χαμπάρι όλοι και σαν μείνουν αμανάτι. Προσοχή στα ρέστα που παίρνετε
Από τα παραπάνω προκύπτει και ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα. Αν η Ελλάδα είχε εθνικό νόμισμα θα εκτύπωνε όσα δεκαχίλιαρα ήθελε και θα εξοφλούσε το χρέος της, με πληθωρισμό όμως Ιράκ λίγο πριν το βομβαρδισμό των Αμερικάνων. Ωστόσο είναι ακόμα σε θέση να κόψει κέρματα. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να κόψουμε μερικά δισεκατομμύρια δίευρα και να εξοφλούσαμε το χρέος μας διώχνοντας την τρόικα. Επιπλέον δεν θα υπήρχε πληθωρισμός καθώς λόγω του κοινού νομίσματος ο τιμάριθμος θα εξάγονταν στις ισχυρές χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Σατανικό;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Άλλος αναγνώστης παρατηρεί:
Νομίζω ότι εκ των χαρτονομισμάτων τα 5,10,20 τυπώνονται στην Ελλάδα με χαρτί που στέλνει η ΕΚΤ ενώ τα 50 και πάνω τυπώνονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ.


σχόλιο taxalia: Εννοείται ότι διαφωνούμε με αυτά που λέει ο αναγνώστης, αλλά εδώ δεν λογοκρίνουμε!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη