Από πρύτανης και Υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Σημίτη (30.08.1996 – 25.09.1996)...φυλακόβιος
Στις φυλακές θα οδηγηθούν με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, υπάλληλοι του λογιστηρίου και διοικητικοί υπαλλήλοι του Παντείου Πανεπιστημίου, συνολικά..
9 άτομα, που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη για οικονομικές ατασθαλίες ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 1992-98 στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
9 άτομα, που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη για οικονομικές ατασθαλίες ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 1992-98 στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Οι ποινές ήταν βαριές για τα πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο για δεύτερη φορά, καθώς δεν κατάφεραν να αντικρούσουν, σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς οι κατηγορουμένοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο ίδρυμα ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά από 18 μήνες διαδικασίας το δευτεροβάθμιο Εφετείο καταδίκασε, όπως και το πρωτόδικο, τους εννέα κατηγορούμενους και συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία έδειξε τον δρόμο της φυλακής στον πρώην πρύτανη του Παντείου, Δημήτρη Κώνστα, στους πρώην αντιπρυτάνεις Παναγιώτη Γετίμη και Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών, αλλά και σε άλλους έξι διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 10 έως 31 χρόνια.
Το δικαστήριο, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Φανής Κοντοθανάση να απαλλαγούν οι τρεις καθηγητές, τους κήρυξε ενόχους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατηγορουμένων. Ο διοικητικός υπάλληλος Β. Δεϊκοντής, που αντιμετωπίζει και οξύτατο καρδιολογικό πρόβλημα, κατέρρευσε στο άκουσμα της απόφασης και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Πολιτικά υποκινούμενη χαρακτήρισαν οι συγγενείς τους τη δικαστική απόφαση, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για διήμερη διακοπή, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, και ναυποβληθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους.
Ο Δημήτρης Κώνστας, απευθυνόμενος στους δικαστές, ζήτησε να του δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αφού, όπως είπε, γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, στην οποία ήρθε για να δικαστεί, πιστεύοντας ότι θα κριθεί δίκαια. Άλλωστε, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, υπάρχουν σοβαροί λόγοι αναίρεσης της απόφασης και θα επακολουθήσει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο εδώλιο σήμερα βρίσκονταν μόνο έξι από τους εννέα κατηγορουμένους, καθώς οι υπόλοιποι απουσίαζαν.
Εκτός από τους τρεις καθηγητές, στη φυλακή θα οδηγηθούν οι Μ. Παπαδοκωστάκης, Χ. Μπούτσικος, Ι. Γρατσάνης, Π. Ορφανός, Β. Δεϊκοντής και ο υπεύθυνος λογιστηρίου του Παντείου Α. Κουτσοδημητρόπουλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της υπεξαίρεσης από το Πάντειο, τα οποία προορίζοντανγια την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ειδών πολυτελείας, μάρμαρα και εξοχικά, ενώ αγοράστηκε και μία Ferrari από τον κ. Κουτσοδημητρόπουλο. Το δικαστήριο διέταξε να κατασχεθεί και να δημευτεί η Ferrari. Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο οποίος απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2010.
Πηγή:www.capital.gr