10 Ιουλ 2012

Δημόσιο ουρητήριο κατήντησε η Ροτόντα και δεν ενδιαφέρεται κανείς !

Επιστολή της κ.Μ.Χατζοπούλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης:
Σας έχω στείλει άπειρες φορές διαμαρτυρία για τη περιοχή του ΜΝΗΜΕΙΟΥ της Ροτόντας το οποίο εδώ και ένα χρόνο είναι εγκαταλειμμένο από αλλοδαπούς μικροπωλητές. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ; Τι σας κάνει να..
πιστεύετε ότι αξίζουμε ως κάτοικοι να μας αγνοείτε έτσι στις εκκλήσεις μας για λίγο προσοχή; Ξέρετε τη σημασία και την αξία του μνημείου της Ροτόντας Από τη μια υποκρίνεστε πως ενδιαφέρεστε για τον ποιοτικό τουρισμό της πόλης μας και από την άλλη αφήνετε συνειδητά το ωραιότερο μνημείο να καταστεί Γκέτο λαθρομεταναστών.


Το Μνημείο της Ροτόντας Θεσσαλονίκης, λόγω της σπουδαιότητάς του και της μοναδικής οικουμενικής του αξίας είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η αλγεινή εικόνα όμως που παρουσιάζει αυτό τούτο το Μνημείο, αλλά και ο περιβάλλων χώρος του, με υποχρεώνει ως υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο πολίτη και κάτοικο της περιοχής να σας καταστήσω κοινωνό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.
Παράνομο υπαίθριο στάσιμο εμπόριο από αλλοδαπούς, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, συγκέντρωση περιθωριακών ατόμων με παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά, φθορές και καταστροφές επί του Μνημείου, εστίες μόλυνσης από τις σωματικές ανάγκες των ανωτέρω στο περιτοίχισμα του Μνημείου, αναρχικοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συνθέτουν εικόνα τριτοκοσμική, που προκαλεί αγανάκτηση, ανασφάλεια και αποστροφή σε ξένους τουρίστες, επισκέπτες του μνημείου και σε κατοίκους της περιοχής, η ταυτότητα της οποίας ομοιάζει με περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής και έχει μετατραπεί σε δοκιμαστικό σωλήνα, όπου δυνάμεις εκτός κοινωνικού συμβολαίου πειραματίζονται τους τρόπους με τους οποίους θα καταλάβουν ζωτικό χώρο.
Εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία μου για την τύχη του Μνημείου, που ως απόρροια των ανωτέρω σύμφωνα και με τις επισημάνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ. κινδυνεύει να διαγραφεί από τον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (επισυνάπτω σχετική επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού), ζητώ τη συνδρομή και αρωγή σας στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι με τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς τους αρμόδιους φορείς, συνεπικουρούμενοι και από τον «Σύλλογο Κατοίκων Περιοχής Ροτόντας και Φίλων του Μνημείου», διεκδικούν την αποκατάσταση της κοινωνικής τάξης και ασφάλειας στην περιοχή. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε σε βίντεο τη τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μας: http://youtu.be/PEy-HBCSnlw

Δεν είναι μόνο το παρεμπόριο φυσικά που έχει φέρει σε απόγνωση αλλά και η συμπεριφορά των μεταναστών οι οποίοι έχουν μετατρέψει τον χώρο γύρω από το μνημείο της Ροτόντα σε δημόσιο ουρητήριο . Μένοντας ακριβώς στην περιοχή, να πω ότι ο χώρος εκτός από του ότι έχει καταληφθεί από τους υπαίθριους πωλητές με τα "προϊόντα" τους και επισκιάσει την ομορφιά του μνημείου, βρωμάει απαίσια, δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στο τοίχο του μνημείου και είναι ντροπή και αίσχος ιδίως σε αυτήν την εποχή που τα group των τουριστών έρχονται σωρηδόν και φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις.
Το ομορφότερο μνημείο της πόλη μας έχει καταντήσει μια παρατημένη υποβαθμισμένη περιοχή η οποία βιάζεται πλέον και πολιτισμικά
ΚΑΙ ΡΩΤΩ:
1. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ;
2. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΡΟΤΟΝΤΑΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑ ΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ;
3. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΤΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ;
Μαρίσια Χατζοπούλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη