8 Σεπ 2012

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για διαπλοκή στο ΑΠΘ!

Όργιο συμφερόντων με τα λεφτά των φορολογουμένων!
To bar ΟΜΙΛΟΣ και η σχέση του με το ΑΠΘ
Πυκνό δίχτυ διαπλοκής έχει απλωθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απομυζά σημαντικά ποσά από τους δημόσιους πόρους, τα οποία λυμαίνονται συγκεκριμένα πρόσωπα της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά..
και εξωπανεπιστημιακοί, ιδιώτες και εταιρείες.

Όχημα της διαπλοκής είναι η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ, η οποία λειτουργεί ως παραμάγαζο καθώς οι πράξεις της δεν υπόκεινται στο δημόσιο λογιστικό ούτε σε ουσιαστικό έλεγχο σκοπιμότητας και νομιμότητας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Μ», στη θέση του οδηγού του οχήματος της διαπλοκής είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ Γιώργος Καραγιάννης με συνεπιβάτες διάφορους ιδιώτες και εταιρείες προς τους οποίους επιφυλάσσεται από την ΕΑΔΠ ευνοϊκή έως σκανδαλώδης μεταχείριση με απευθείας αναθέσεις έργων, προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα, «παγωμένα» μισθωτήρια συμβόλαια κ.ο.κ. Όλα αυτά υπό την ανοχή των πρυτανικών αρχών, του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου ο οποίος είναι και πρόεδρος στην ΕΑΔΠ, του αντιπρύτανη, αρμόδιου για οικονομικά θέματα, Γιάννη Παντή, καθώς και της Συγκλήτου η οποία έχει την ευθύνη ελέγχου των πεπραγμένων της εταιρείας.

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Ιθύνων νους του συστήματος διαπλοκής είναι ο Γιώργος Καραγιάννης, διευθύνων σύμβουλος εδώ και πολλά χρόνια της Εταιρείας Αξιοποίησης, μέσω της οποίας γίνονται όλες οι δουλειές και σχεδόν το σύνολο των εργολαβιών στο ΑΠΘ. Από τα χέρια του περνούν όλα όσα έχουν σχέση με προμήθειες (π.χ. κυλικεία), κατασκευές, φύλαξη, καθαριότητα κτλ. Εξαιτίας αυτού, ο κ. Καραγιάννης εκ της θέσεώς του συναλλάσσεται με το σύνολο σχεδόν των αναδόχων και των προμηθευτών του ΑΠΘ, ενώ όλες οι πράξεις και οι συμφωνίες του υπόκεινται στον έλεγχο του δ.σ. της εταιρείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο εκάστοτε πρύτανης. Τα πεπραγμένα της ΕΑΔΠ ελέγχονται -και συνήθως εγκρίνονται ομοφώνως- και από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου, τα μέλη της οποίας δείχνουν να απαξιούν να ασχοληθούν με τα τετριμμένα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ!

Όπως αποκαλύφθηκε προσφάτως, ο κ. Καραγιάννης εκτός από διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ είναι και μέτοχος ενός από τα πλέον κεντρικά bar-restaurant στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τον «Όμιλο». Κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε εάν αυτές οι δύο ιδιότητές του, του στελέχους της ΕΑΔΠ και η επιχειρηματική, δεν διαπλέκονταν στενά μεταξύ τους. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας και μάλιστα ειδικού καθεστώτος (όπως είναι η ΕΑΔΠ) και σε αυτήν του μετόχου σε κατάστημα ψυχαγωγίας». Θέλοντας μάλιστα να διαλύσει κάθε υποψία περί ανάμειξης της ΕΑΔΠ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, δεδομένου ότι τα εισοδήματά του από τη μισθωτή εργασία του ενδεχομένως να μη συνάδουν με τη συμμετοχή του σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα bar-restaurant της πόλης, ο κ. Καραγιάννης αναφέρει ότι «το 20% του ‘Ομίλου’ το αγόρασα, συνάπτοντας καταναλωτικό δάνειο ύψους 60.000 ευρώ». Επιχειρηματίας του χώρου εστίασης και ψυχαγωγίας στον οποίο θέσαμε υπόψη αυτά τα ποσά αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με 60.000 ευρώ δεν μπαίνεις μέτοχος ούτε στις τουαλέτες του ‘Ομίλου’».

ΔΙΑΠΛΟΚΗ Νο 1

Πέραν αυτού όμως υπάρχει άμεση -και μάλιστα εις διπλούν- διασύνδεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Καραγιάννη με το ΑΠΘ. Η πρώτη αφορά τον συνέταιρο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΔΠ στον « Όμιλο». Πρόκειται για στενό συγγενικό πρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία εκμεταλλεύεται δύο κυλικεία του πανεπιστημίου. Το ένα, μάλιστα, είναι της Βιβλιοθήκης, το πλέον επίζηλο καθώς παρουσιάζει τους υψηλότερους τζίρους. Ως γνωστόν, τα κυλικεία τα διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποίησης, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Καραγιάννης. Πρόκειται δηλαδή για ένα πρόσωπο το οποίο συναλλάσσεται με επιχειρηματία, το πρωί ως εκμισθωτής του και το βράδυ ως συνεταίρος του. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες της «Μ», στο εξαιρετικά κερδοφόρο κυλικείο της Βιβλιοθήκης έχει να επιβληθεί αύξηση στο ενοίκιο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η τελευταία σύμβαση παραχώρησης ανανεώθηκε για άλλη μια πενταετία, κατόπιν σχετικής μέριμνας του κ. Καραγιάννη, ελάχιστες ημέρες πριν να εκπνεύσει η θητεία των προηγούμενων πρυτανικών αρχών, τον Αύγουστο του 2010.

Ερωτηθείς για όλα αυτά, ο κ. Καραγιάννης απαντά πως όταν αποφάσισε να μπει μέτοχος στον «Όμιλο» δεν γνώριζε πως ο συνεταίρος του συνδεόταν συγγενικά με τον διαχειριστή του κυλικείου της Βιβλιοθήκης και πως το πληροφορήθηκε κατά την ημέρα υπογραφής των σχετικών συμβολαίων αγοράς του 20% της επιχείρησης!

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η πρυτανεία έχει υποβάλει ερώτημα προς τη νομική υπηρεσία του ΑΠΘ για το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων του κ. Καραγιάννη.

ΔΙΑΠΛΟΚΗ Νο 2

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρυτανικές αρχές στις 31 Αυγούστου παραδόθηκε στους δημοσιογράφους ένα ογκώδης φάκελος με παραστατικά και λογαριασμούς έργων, τα οποία είχαν εκτελεστεί το φθινόπωρο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012 στο ΑΠΘ. Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του φακέλου διαπιστώνεται ότι όλα αυτά τα έργα για τα οποία ενημέρωνε σχετικά η πρυτανεία εκτελέστηκαν -προφανώς συμπτωματικά- από τον ίδιο εργολάβο! Συγκεκριμένα, η ίδια εργολαβική εταιρεία εκτέλεσε το έργο ανακατασκευής του καταστήματος «Λογότυπος» που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, τα έργα ανακατασκευής στον 7ο όροφο του ίδιου κτιρίου καθώς και μια σειρά έργων στη φοιτητική κατασκήνωση της Καλάνδρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των τριών έργων ανήλθε σε περίπου 800.000 ευρώ. Η ίδια εργοληπτική εταιρεία έχει χρησιμοποιηθεί από την ΕΑΔΠ και σε πάμπολλα άλλα έργα, ορισμένα πολύ υψηλότερου προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα η ανακατασκευή του Γυμναστηρίου του ΑΠΘ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλέστατες και απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες της «Μ», η ίδια εργολαβική εταιρεία συμμετείχε στις πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης του «Ομίλου», στον οποίο μέτοχος είναι ο κ. Καραγιάννης. Μάλιστα, οι εργασίες αυτές έγιναν μετά την ολοκλήρωση των έργων στο ΑΠΘ και περίπου συγχρόνως με τα έργα στην κατασκήνωση της Καλάνδρας.

4+1 «καυτά» ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη διπλή και σκανδαλώδη διαπλοκή του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Αξιοποίησης είναι πολλά και, εκτός από τον ίδιο, αφορούν και τις πρυτανικές αρχές, καθότι πρόεδρος στην ΕΑΔΠ είναι ο κ. Μυλόπουλος, ενώ μόλις στις 22 Αυγούστου η Σύγκλητος, παρά το μπαράζ των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για όσα απίθανα συμβαίνουν στο ΑΠΘ, ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό των πεπραγμένων της εταιρείας για το έτος 2011.

1. Γνώριζαν και εάν «ναι» σε ποιο βαθμό οι πρυτανικές αρχές τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του κ. Καραγιάννη; Και τώρα που τις πληροφορούνται, τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν; Θα τον διατηρήσουν στη θέση του; Θα συνεχίσουν να συγκαλύπτουν, όπως συνέβη έως τώρα, τις πράξεις, τις αποφάσεις, τις συμφωνίες και τις συναλλαγές που έκανε με την ιδιότητα του στελέχους της ΕΑΔΠ;

2. Ο πρύτανης, ως πρόεδρος της ΕΑΔΠ, γνωρίζει με ποιον τρόπο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος εργολάβος για όλα αυτά τα έργα ανακατασκευής στο ΑΠΘ και στην Καλάνδρα; Φρόντισε να διασφαλιστούν συνθήκες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού επ’ ωφελεία του ΑΠΘ; Εν ολίγοις, διεξήχθη κάποιος διαγωνισμός ή έστω μια δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, ή ακολουθήθηκε η τακτική της απευθείας ανάθεσης;

3. Διερευνήθηκε για ποιο λόγο το μίσθωμα στο κυλικείο της Βιβλιοθήκης, το πλέον επίζηλο του ΑΠΘ, παραμένει σταθερό εδώ και περίπου μια δεκαετία, την ώρα που οι τζίροι του αυξάνονται; Ελέγχθηκαν επίσης οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε ο διαγωνισμός για την επιλογή διαχειριστή στο συγκεκριμένο κυλικείο;

4. Τι απέγινε η καταγγελία του υπευθύνου του «Λογότυπου» προς τη Σύγκλητο; Για ποιο λόγο δεν συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου;

5. Τέλος, ο… ακαδημαϊκός εργολάβος έχει καμία σχέση με την ανακατασκευή εξοχικής κατοικίας στελέχους της ακαδημαϊκής κοινότητας;

Βαρύτατες καταγγελίες για μίζες στη Σύγκλητο

Βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ κατατέθηκαν εγγράφως προς τη Σύγκλητο τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Οι καταγγελίες έγιναν από τον εμπορικό διευθυντή του καταστήματος «Λογότυπος» το οποίο διαχειρίζεται η ΕΑΔΠ, από τον οποίο ζητήθηκε αιφνιδίως παραίτηση έναν μήνα πριν από τη λήξη της σύμβασής του.

Στην επιστολή του, ο υπεύθυνος του «Λογότυπου» μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι:

ΜΙΖΑ 5.000 ΕΥΡΩ

1. Ο διευθύνων σύμβουλος δεν επέτρεπε σε κανέναν προμηθευτή να μπει με εμπορεύματά του στον «Λογότυπο» εάν προηγουμένως δεν καταβαλλόταν η σχετική «μίζα».

Ειδικότερα, στην επιστολή του προ τη Σύγκλητο ο υπεύθυνος του «Λογότυπου» αναφέρει πως «καμία σύμβαση και κανένα ιδιωτικό συμφωνητικό δεν υπογραφόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο με τον ενδιαφερόμενο προμηθευτή εάν δεν είχε καταβληθεί το προσυμφωνημένο αντάλλαγμα (μίζα)». Υπεύθυνος εταιρείας, η οποία πωλούσε εμπορεύματα στον «Λογότυπο», αποκάλυψε στη «Μ» ότι «εμείς καταβάλαμε περί τα 5.000 ευρώ για να μπούμε στο μαγαζί. Συνηθίζεται αυτό και σε άλλα, πολύ μεγαλύτερα όμως, καταστήματα. Το τι απέγιναν όμως τα χρήματα, δεν το γνωρίζω».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι υπήρξε προμηθευτής προϊόντων που προορίζονται για την Ιατρική σχολή, ο οποίος προσφέρθηκε να διαθέσει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο για τις ανάγκες του «Λογότυπου», αλλά «η πρόταση αυτή αρχικά απορρίφθηκε ασυζητητί από τη διοίκηση καθώς απαιτούσε την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος, πλην όμως, μετά την επίμονη άρνηση της εταιρείας να υποκύψει, δέχθηκε τελικά την πρόταση».

2. Οι προμηθευτές καλούνταν να καταβάλλουν μίζα όχι μόνο για να βάλουν τα προϊόντα τους στο κατάστημα, αλλά ακόμη και για να πληρωθούν για τα εμπορεύματα που είχαν πωληθεί. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή ότι «καμία πληρωμή προς προμηθευτή δεν γινόταν εάν δεν προηγούνταν η καταβολή της προσυμφωνημένης προμήθειας».

SMS: «ΆΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ…»

Ο «Λογότυπος» άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2011. Οι πρώτες πληρωμές προμηθευτών είχαν προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2012. Όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Μ» παραθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα, παρά το γεγονός ότι οι εντολές πληρωμής των προμηθευτών είχαν εγκριθεί από το λογιστήριο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ αρνήθηκε να τις προσυπογράψει ή τις μετέθετε για δύο με τρεις μήνες αργότερα.

Στην καταγγελία του προς τη Σύγκλητο, ο υπεύθυνος του «Λογότυπου» αναφέρει πως «όταν σταμάτησα να ανταποκρίνομαι στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της διοίκησης, οι πιέσεις προς το πρόσωπό μου άρχισαν να αυξάνονται μεθοδικά και κλιμακωτά με αποτέλεσμα να επέλθει οριστική ρήξη στις μεταξύ μας σχέσεις και να απειλούμαι με πρόωρη απόλυση, και μάλιστα με ατιμωτικό τρόπο».

Όπως συνάγεται από τις ανωτέρω καταγγελίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης εμφανίζεται να πιέζει τους προμηθευτές μέσω του υπευθύνου του «Λογότυπου», ο οποίος ήταν προφανώς άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Όταν όμως οι πιέσεις έγιναν αφόρητες και μη αποδεκτές και από τους προμηθευτές, η σχέση αυτή διερράγη και η κατάσταση ετέθη εκτός ελέγχου. Αυτό αποκαλύπτει και ένα ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό sms, το οποίο εστάλη από στον διευθύνοντα σύμβουλο προς τον υπεύθυνο του «Λογότυπου», στο οποίο αναφέρεται: «Φίλε, χωρίς εισαγωγικά, εγώ άλλη δουλειά σου ανέθεσα κι εσύ αλλιώς δουλεύεις. Ή μάλλον με δουλεύεις και μη ρωτήσεις τι εννοώ. Ξέρεις τι εννοώ… Μην παρερμηνεύεις την ανοχή μου…».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπεύθυνος του «Λογότυπου», για όλα αυτά ενημέρωσε τον αντιπρύτανη Οικονομικών Γιάννη Παντή, από τον οποίο δεν υπήρξε καμία αντίδραση, πέρα από την απαίτηση να παραιτηθεί.

Πηγή: Το ρεπορτάζ είναι του Νίκου Ηλιάδη για την Εφημερίδα Μακεδονία
http://www.makthes.gr/news/reportage/93151/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη