Σε εξέλιξη η διπλή σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Σκόπια − Σόφια και ανάμεσα σε Σλάβους − Αλβανούς των Σκοπίων
Διπλή σοβαρή κρίση αντιμετωπίζει το Κράτος των Σκοπίων τόσο στις σχέσεις του με τη Βουλγαρία όσο και στις σχέσεις της Σλαβικής και της Αλβανικής κοινότητάς του. Η δεύτερη απειλεί με άμεση ανατροπή την κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού Γκρούεφσκι με την οποία διαφωνεί δημόσια το ...
συγκυβερνών Αλβανικό κόμμα DUI. Ταυτόχρονα στον στενό προσωπικό πυρήνα του Πρωθυπουργού Γκρούεφσκι συγκρούονται σιωπηλά αλλά σκληρότατα οι δύο ομάδες των εξ απορρήτων συνεργατών του.Σε «απάντηση» ο Γκρούεφσκι επισείει άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Η κρίση στις σχέσεις Σλάβων − Αλβανών εκδηλώθηκε ανοικτά όταν ο Αλβανός υπουργός Αμύνης κατέθεσε επίσημα στεφάνι στους τάφους των Αλβανών Ου Τσε Κα που έπεσαν πολεμώντας τους Σλάβους κατά τον μεταξύ τους εσωτερικό πόλεμο το 2001. Η κρίση εισήλθε σε επικίνδυνη κλιμάκωση όταν ο Γκρούεφσκι έφερε προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο παρέχει αποκλειστικά συντάξεις και επιδόματα στους Σλάβους στρατιωτικούς οι οποίοι πολέμησαν τους Αλβανούς το 2001 αλλά εξαιρεί τους πεσόντες Αλβανούς αντάρτες. Η συζήτηση συνεχιζόταν θυελλώδης στην πολυεθνική Βουλή των Σκοπίων όπου όμως το σλαβικό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ετάχθη για πρώτη φορά στο πλευρό του επίσης σλαβικού κυβερνητικού κόμματος ΒΜΡΟ του Γκρούεφσκι διευρύνοντας έτσι βαθύτατα το χάσμα Σλάβων − Αλβανών.
Σημειωτέον ότι ο Αρχηγός των Αλβανών Ου Τσε Κα στον πόλεμο κατά των Σλάβων το 2001 είναι ο Αρχηγός του συγκυβερνώντος Αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι!...
Η παράλληλη κρίση στις σχέσεις Σκοπίων-Βουλγαρίας οφείλεται στο Μακεδονικό, στο οποίο η Σόφια τηρούσε έως πρόσφατα εφεκτική στάση.
Τις πραγματικές, όμως, αμετακίνητες θέσεις της Βουλγαρίας στο Ζήτημα αυτό απεκάλυψαν ήδη προ ετών οι αλλεπάλληλες κοινές εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και των Βουλγαρικών Κρατικών Αρχείων που δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα της Βουλγαρίας.
Τελευταία η Σόφια εγκατέλειψε την εφεκτική της στάση έναντι των Σκοπίων και ήδη κλιμακώνει μια σφοδρή αντεπίθεση. Η Βουλγαρία κατηγορεί πλέον επίσημα το Κράτος των Σκοπίων ότι πλαστογραφεί την Ιστορία και, με πλαστογραφίες, σφετερίζεται την ιστορική και εθνική κληρονομιά των Βουλγάρων. Και προειδοποιεί ότι, αν τα Σκόπια δεν συνετισθούν, η Σόφια θα προβάλει βέτο στην ένταξή τους τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η Βουλγαρία έχει χορηγήσει −και συνεχίζει να χορηγεί− βουλγαρικά διαβατήρια σε δεκάδες χιλιάδες Σλάβους των Σκοπίων οι οποίοι προηγουμένως αυτοδηλώνονται εγγράφως Βούλγαροι Μακεδόνες.
Η εξαιρετική ρευστότητα στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει ραγδαίες ανακατατάξεις στις αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καθώς επίσης σε συνδυασμό με τον πόλεμο των αγωγών που μαίνεται στον βαλκανικό χώρο μεταξύ Δύσης-Ρωσίας καθιστούν κομβικής σημασίας την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος για τη Δύση, η οποία, συνεπώς, έχει ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα να αποτρέψει την κατάρρευση της Ελλάδος που θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ντόμινο σε όλη την ευρύτατη περιοχή.
Ακολουθούν αυτολεξεί, σε ελληνική μετάφραση, τα πιο πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, τα οποία η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αναρτά και ανανεώνει διαρκώς στην ιστοσελίδα της www.ems.gr
Όπου οι Σλάβοι αναφέρονται σε Μακεδονία, εννοούν τη FYROM.
Τύπος Σκοπίων
Σκόπια - Βουλγαρία
11.4.2012 Το άγαλμα του Συμεών Ράντεφ, θεμελιωτή του σύγχρονου Βουλγαρικού κράτους θα τοποθετηθεί στα Σκόπια, μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών. Η πληροφορία δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Φόκους, με την εκτίμηση ότι ο Ράντεφ αποτελεί την τελευταία βουλγαρική ιστορική προσωπικότητα που δηλώθηκε ως Μακεδόνας.
12.4.2012 Η κυβέρνηση αφαίρεσε άμεσα το άγαλμα του Συμεών Ράντεφ από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. ΄Εστειλε έτσι ένα βιαστικό μήνυμα στην επίσημη Σόφια ότι το υπουργείο των Εξωτερικών μας δεν είναι παρακλάδι του βουλγαρικού (όπως ήταν η πρώτη αντίδραση της Βουλγαρίας) και ότι ο Ράντεφ δεν αξίζει να έχει μια θέση ανάμεσα στις επιφανείς προσωπικότητες που υπάρχουν σε αυτό το κτίριο.
3.5.2012 Στο πλαίσιο του Μήνα των Σλάβων Διαφωτιστών Κυρίλλου και Μεθοδίου, σήμερα και αύριο στο Μακεδονικό Πολιτιστικό και ενημερωτικό κέντρο στη Σόφια θα οργανωθεί το έκτο κατά σειρά φεστιβάλ «Μακεδονική Λογοτεχνική επίσκεψη».
4.5.2012 Στη Σόφια είχε απαγορευθεί, πριν από 74 χρόνια, η έκδοση εφημερίδας για τον Γκότσε Ντέλτσεφ επειδή δεν έγραψε ότι οι Μακεδόνες είναι Βούλγαροι.
25.6.2012 Η Βουλγαρία ετοιμάζει κόκκινη κάρτα για τη Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την Παρασκευή στη Σόφια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «Πού πηγαίνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας», στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, βουλευτές, ιστορικοί, πρέσβεις και πολιτικοί επιστήμονες, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, είπε ότι η Σόφια είναι κατά της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» γιατί εκφράζει εδαφικές αξιώσεις.
3.7.2012 Μακεδονικές ταινίες μικρού μήκους σε φεστιβάλ στη Βουλγαρία.
4.8.2012 Με αφορμή το Ίλιντεν, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών έστειλε προς τον Μακεδόνα ομόλογό του το εξής μήνυμα: «Πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές αναγνώσεις της Ιστορίας στο παρελθόν και οι κοινωνίες μας και τα κράτη μας με ειλικρίνεια να τηρήσουν τις ευρω-ατλαντικές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της επιβολής του νόμου και του δικαίου».
31.8.2012 Αντιδράσεις προκάλεσε στη γειτονική Βουλγαρία η έκθεση Μακεδονικών μεσαιωνικών χειρογράφων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στο Βασιλικό Mουσείο Mariemont Morlanvelts του Βελγίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Χίλια χρόνια λογοτεχνικής παράδοσης στη Μακεδονία». Κύκλοι της Βουλγαρίας πανικοβλήθηκαν από την έκθεση και ασκούν πίεση στο μουσείο προκειμένου να επανεξετάσει την «ιστορική ορθότητα» της έκθεσης. Πιέζουν επίσης τα εγχώρια ιδρύματα, ώστε να αντιδράσουν επίσημα και να διαμαρτυρηθούν στην κυβέρνηση μας για «νέα κλοπή της Ιστορίας.» Μολονότι την εκστρατεία διεξάγει μόνο το πρακτορείο «Φόκους», ενώ τα άλλα μέσα την αγνοούν, σε αυτήν εμπλέκεται η πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Μακεδονία και ευρωβουλευτές Ωστόσο απουσιάζει το επίθετο «Μακεδονικά» από τα μεσαιωνικά χειρόγραφα που θα εκτεθούν στο Βασιλικό Μουσείο του Βελγίου και προέρχονται από την Μακεδονία της Μεσαιωνικής περιόδου και εκφράζουν γλωσσικά χαρακτηριστικά της Μακεδονικής Εκκλησίας και της μακεδονικής διαλέκτου.
6.9.2012 Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών έστειλε προειδοποιητικό σήμα, σύμφωνα με το βουλγαρικό μέσο ενημέρωσης «Νοβίνιτε», ανακοινώνοντας ότι η Σόφια, όπως και η Αθήνα, θα καθορίσει τη δική της «κόκκινη γραμμή» σε σχέση με την Μακεδονία και σε ό,τι αφορά την Ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.
6.9.2012 Τα άρρωστα μωρά θα συνεχίσουν να στέλνονται στη Βουλγαρία για θεραπεία.
7.9.2012 Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε στην βουλγαρική Capital: "Αυτό που βλέπουμε στη Μακεδονία είναι μια ιδεολογική ερμηνεία της Ιστορίας και μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια ταυτότητα εις βάρος της Βουλγαρίας. Αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική κατάληξη μια χώρα που θέλει να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
8.9.2012 Ο Βούλγαρος Πρόεδρος απευθυνόμενος προς την Μακεδονία δήλωσε ότι «η Βουλγαρία δεν θα κάνει συμβιβασμούς με την Ιστορία της».
Σλάβοι – Αλβανοί
5.5.2012 Χθες μια πολύ μεγάλη ομάδα πολιτών διαμαρτυρήθηκε υπέρ των συλληφθέντων κατά την αστυνομική επιχείρηση «Τέρας», οι οποίοι κατηγορούνται για θρησκευτική τρομοκρατία. Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας ακούστηκαν συνθήματα όπως «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», «οι Αλβανοί δεν είναι τρομοκράτες» και «Ού-Τσε-κα ζητάμε δίκαιο», ενώ χειροκροτούσαν και υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών του Μεντούχ Τάτσι.
7.5.2012 Το κόμμα «Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση» (DUI) δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές. Η διαμαρτυρία της Παρασκευής στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες Αλβανοί έληξε με τον λιθοβολισμό του Δημαρχείου του Τσάιρ, του οποίου ο δήμαρχος Iζετ Μετσίτι είναι ανώτερος αξιωματούχος του DUI.
9.5.2012 Με τίτλο «Εκατό χρόνια ελεύθερη Αλβανία», η τοπική εξουσία στο Τέτοβο παρουσίασε χθες το πρόγραμμα για τον εορτασμό της 100ής επετείου του αλβανικού κράτους.
9.5.2012 Μειώνεται δραματικά ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται σήμερα στη Μακεδονία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο αριθμός των νεογνών του ορθόδοξου πληθυσμού έχει μειωθεί κατά 8%, ενώ παρουσιάζεται άνοδος, της τάξεως του 38%, στον αριθμό των γεννήσεων στον μουσουλμανικό πληθυσμό, ιδίως των Αλβανών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι Μακεδόνες σε δέκα χρόνια θα καταστούν μειονότητα στη Μακεδονία.
11.5.2012 Νέες διαδηλώσεις ως αντίδραση στις συλλήψεις της αστυνομικής επιχείρησης «Τέρας» έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά με τελικό προορισμό το κτίριο της κυβέρνησης. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι οργανωτές. Η συγκέντρωση θα είναι αυθόρμητη, όπως προφανώς ήταν και η προηγούμενη. Η αστυνομία θα είναι παρούσα για να αποφευχθεί η διατάραξη της δημόσιας τάξης και της ειρήνης.
12.5.2012 Με συγκεκριμένη χορογραφία, υβριστικά συνθήματα και επεισόδια πραγματοποιήθηκε η χθεσινή διαμαρτυρία στα Σκόπια, όπου περίπου 4.000 πολίτες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους έναντι της αστυνομικής επιχείρησης «Τέρας». Πετροβολήθηκε το κυβερνητικό κτίριο, υπήρξαν επεισόδια με δημοσιογραφικές ομάδες και μια σειρά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να προκαλέσουν την αστυνομία. Στο Γκόστιβαρ η διαμαρτυρία ξεκίνησε με μερικές αλβανικές και μουσουλμανικές σημαίες. Συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, και υπήρχαν ακόμη περισσότεροι που παρακολουθούσαν. Η ομάδα από καιρό σε καιρό φώναζε: «Ού-Τσε-Κα», «Μεγάλη Αλβανία», «Οι Αλβανοί δεν είναι τρομοκράτες», «Οι φυλακισμένοι να βγουν από την φυλακή», «Ζητάμε δικαιοσύνη» και απηύθυνε υβριστικά σχόλια ενάντια στον Πρωθυπουργό, στην υπουργό Εξωτερικών και στους Μακεδόνες Στην Στρούγκα ήταν ειρηνικά. Δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες. Στο Τέτοβο οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας έσπασαν με βία τον αστυνομικό κλοιό και προχώρησαν προς τα γραφεία του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος. Ο θυμός τους εκδηλωνόταν με φωνές και συνθήματα όπως «Αλή, μην πουλάς το αίμα των Αλβανών», ενώ υπήρχαν και αρκετά πλακάτ, στα οποία αναγραφόταν «Στοπ στην εθνική και θρησκευτική διάκριση», «Στοπ στις δίκες σόου».
9.8.2012 Στο Πρίλεπ εορτάστηκε η επέτειος των 11 χρόνων από την τραγική δολοφονία των δέκα εφέδρων Μακεδόνων στους οποίους επιτέθηκαν δειλά από πίσω Αλβανοί τρομοκράτες. Στο Τέτοβο, έντεκα χρόνια μετά το αιματηρό επεισόδιο, ακόμα δεν υπάρχει μνημείο για τα δέκα νεκρά μέλη των εφέδρων του Στρατού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
11.8.2012 Με την παραδοσιακή δεξίωση και χωρίς μεγάλη πομπή θα εορταστεί η ενδέκατη επέτειος από την υπογραφή της Συμφωνίας – Πλαισίου της Οχρίδας.
13.8.2012 Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου κατηγορεί τη Μακεδονία ότι παρεμποδίζει το άνοιγμα νέων συνοριακών σταθμών μεταξύ των δύο χωρών.
13.8.2012 Εδώ και χρόνια οι Αλβανοί επιμένουν ότι η 12η Αυγούστου πρέπει να εορτάζεται ως η ημέρα που οι πρόγονοί τους, το 1912, απελευθέρωσαν τα Σκόπια από τους Τούρκους. Οι Αλβανοί, ωστόσο, δεν κατέλαβαν τα Σκόπια. Οι Τούρκοι τους επέτρεψαν να εισέλθουν.
14.8.2012 Η Συμφωνία – Πλαίσιο της Αχρίδας έχει ακόμη την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων της διεθνούς κοινότητας, μολονότι τα μέλη των διαφόρων εθνικών κοινοτήτων την αντιλαμβάνονται και την ερμηνεύουν διαφορετικά.
15.8.2012 Ο εορτασμός στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο για την 11η επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Αχρίδας ήταν μυστική υπόθεση για το Κράτος. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί γι’ αυτή. Η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Αλβανών πεσόντων από τον υπουργό Άμυνας Φάτμιρ Μπεσίμι προκάλεσε τις αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού κόσμου. Ο υπουργός προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI. Ωστόσο, λέει ότι θέλει τη συμφιλίωση. Ο εορτασμός στο Σλούπτσανε έδειξε ότι οι Μακεδόνες και οι Αλβανοί παραμένουν δύο παράλληλοι κόσμοι. Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μούσα Τζαφέρι (DUI)., ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων στο Σλούπτσανε, είπε ότι δεν συμφωνεί με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η εκδήλωση ήταν μια ιδιωτική εκδήλωση. Ωστόσο, ο Τζαφέρι πρόσθεσε ότι δεν αναμένει δονήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της νέας τροπής στις σχέσεις VMRO-DPMNE και DUI. Μετά τρεις ημέρες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψω κονταροχτύπημα των πολιτικών δοράτων πάνω από τα κεφάλια των μελών του Στρατού της Μακεδονίας εξαιτίας κομματικών ενδιαφερόντων». Δεν υπάρχουν άλλες αντιδράσεις μετά την υπόκλιση κυβερνητικών εκπροσώπων στο μνημείο του Ου-Τσε-Κα.
23.8.2012 Ο υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι προσπάθησε να δικαιολογηθεί χθες στους Μακεδόνες, αλλά και να μην προσβάλει τους Αλβανούς της χώρας. Εμφανίστηκε μετανιωμένος που κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Ου-Τσε-Κα στο Σλούπτσανε, αλλά και υπονόησε ότι, αν χρειαζόταν, θα έκανε ξανά το ίδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Εμίλ Ντιμιτρίεφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ότι είναι αναμενόμενο, δικαιολογημένο και λογικό να ξεκινήσει ο πειθαρχικός έλεγχος των αξιωματικών οι οποίοι πήγαν στο Σλούπτσανε μαζί με τον Υπουργό.
5.9.2012 Οι άλλες εθνικές κοινότητες στις εκδηλώσεις τους απαγγέλουν τον εθνικό ύμνο του κράτους και τον ύμνο της χώρας καταγωγής τους. Μόνο τα κόμματα των Αλβανών παραμένουν ακίνητα μόνο λίγο πριν τον ύμνο της Αλβανίας.
5.9.2012 Η κυβερνητική κρίση κλονίζει το Κοινοβούλιο.
6.9.2012 Με σκληρά λόγια και προσωπικές ύβρεις, σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ξεκίνησε τις εργασίες της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εργασία και την Κοινωνική Πολιτική σχετικά με την πρόταση νόμου για τα δικαιώματα ( μόνον των Σλάβων) μελών των σωμάτων ασφαλείας και των οικογενειών τους (που υπέστησαν βλάβες κατά τον πόλεμο Σλάβων-Αλβανών το 2001) Τα αλβανικά κόμματα δεν απάντησαν γιατί θεωρούν ότι η πρόταση είναι αντισυνταγματική και κάνει διακρίσεις. Το VMRO-DPMNE και το SDSM μετά από αρκετό καιρό κατέληξαν σε συμφωνία για ένα ζήτημα. Και τα δύο κόμματα με μακεδονική απόχρωση συμφώνησαν γύρω από το ζήτημα του Νόμου για τους (Σλάβους μόνον) υπερασπιστές
7.9.2012 Η ημέρα της Ανεξαρτησίας, 8η Σεπτεμβρίου, σταδιακά εξελίσσεται σε τρίτο Ίλιντεν για τη Μακεδονία.
7.9.2012 Το DUI προσπαθεί να αποδείξει στο Κοινοβούλιο ότι ο νόμος για τους υπερασπιστές είναι αντισυνταγματικός, αντι-αλβανικός και αντιδημοκρατικός.
8.9.2012 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μούσα Τζαφέρι δήλωσε ότι, αν περάσει ο νόμος για τους υπερασπιστές, οι Αλβανοί θα ζητήσουν νέο Σύνταγμα.
8.9.2012 Ενεργειακή διασύνδεση Μακεδονίας-Κοσόβου.
22.8.2012 Δραματική η χθεσινή μέρα για την Κυβέρνηση: το DUI απείλησε ότι θα αποχωρήσει από το συνασπισμό. Η παρουσία του Φίλιπ Ρίκερ, αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκάλεσε περαιτέρω υποψίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση.
23.8.2012 Ο Γκρούεφσκι δήλωσε, ότι είναι έτοιμος για εκλογές σε περίπτωση που οι Αλβανοί εταίροι αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
24.8.2012 Ο Πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε από το Κίτσεβο ότι υπάρχει κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό και ότι είναι έτοιμος για πρόωρες εκλογές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές αλλά ότι θα βρεθεί μια λύση στην κρίση μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων. Μερικά από τα μικρότερα κόμματα του συνασπισμού VMRO-DPMNE, σε αντίθεση με το 2008 και το 2011, δεν έχουν καμία διάθεση να οδηγηθούν σε νέες πρόωρες εκλογές. Ο Πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ, σχολιάζοντας για πρώτη φορά την κρίση του κυβερνώντος συνασπισμού VMRO-DPMNE και DUI, δήλωσε μετά ότι «Διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων ενός συνασπισμού αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στη Δημοκρατία, αλλά όλα τα ζητήματα πρέπει να βρίσκουν λύση μέσω του διαλόγου».
Ελλάδα - Σκόπια
5.9.2012 Η απειλή του Προέδρου, Γκεόργκι Ιβανόφ, ότι δεν θα δεχθεί έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία δεν θα αναφέρεται το επίθετο "Μακεδονικός", από χθες θεωρείται και επίσημα άσκοπη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε φοβάται δυσάρεστες αντιδράσεις ή δεν θέλει να αφήσει περιθώρια για λαϊκίστικες ομιλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν στο περιθώριο την ουσία της έκθεσης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όμως, χρησιμοποίησε επανειλημμένα το επίθετο "Μακεδονικός", ακόμη και τη λέξη «Μακεδόνες» αναφερόμενος σε εμάς στα μέσα ενημέρωσης, αν και διπλωματικά απέφυγε να επιβεβαιώσει, ότι το επίθετο θα βρεθεί σε έκθεση που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ωστόσο, σε δήλωσή του αγνόησε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν και συμφωνεί ότι κάθε λύση στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να σέβεται και να εγγυάται την ταυτότητα και τη γλώσσα μας και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την αξιοπρέπεια.
6.9.2012 Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ιβανόφ, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας θα ξεκινήσει, μόλις λυθεί το πρόβλημα του ονόματος με την Ελλάδα.
Βουλγαρικός Τύπος
Σόφια-Σκόπια
20.1.2012 Αντιβουλγαρική προπαγάνδα στην Μακεδονία, όπου Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο τέως Πρωθυπουργός και νυν ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίτσεφ είναι Μακεδόνας Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη καθώς τα μακεδονικά ΜΜΕ είναι γνωστά για το μίσος τους για την Βουλγαρία και την αντιβουλγαρική προπαγάνδα που τους υπαγορεύει η πολιτική της Μακεδονίας.
9.2.2012 Το υπερεθνικιστικό Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο απαιτεί ο τέως Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ljubco Georgievski να δικαστεί για εσχάτη προδοσία καθώς έχει βουλγαρική υπηκοότητα την οποία απέκτησε σύμφωνα με το ΠΜΚ το 2006. Το ΠΜΚ κατηγορεί τον Georgievski για συνομωσία με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας .
17.2.2012 Εκατοντάδες οπαδοί σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Πρίστινα σήκωσαν ένα πανό, που έγραφε « Μακεδόνες από τον Τίτο, Βούλγαροι από το Θεό» . Το συμβάν έλαβε χώρα κατά την διάρκεια αγώνα χάντμπολ ανάμεσα στις μικρές εθνικές ομάδες του Κοσσόβου και της Μακεδονίας. Επίσης οι Κοσσοβάροι έκαψαν και μία σημαία της Μακεδονίας.
14.3.2012 Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Andrey Kovatchev δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Μακεδονία στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλιου. Ωστόσο επεσήμανε ότι το κλειδί για την είσοδο της Μακεδονίας στην Ε.Ε είναι η επίλυση όλων των προβλημάτων της χώρας με τους γείτονές της. Τόνισε την τρομοκρατία που υφίστανται από τις αρχές των Σκοπίων όσοι πολίτες δηλώνουν την βουλγαρική συνείδηση και ταυτότητα τους.
18.4.2012 Ο πολιτικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών Krasimir Uzunov θεωρεί ότι οι εθνοτικές συγκρούσεις στην Μακεδονία μεταξύ Σλάβων και Αλβανών θα οδηγήσει στην ομοσπονδοποίηση της χώρας και τελικά στην διάλυση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επισημαίνει ότι μετά τον εμφύλιο του 2001, η Μακεδονία έχει χωριστεί σε «καντόνια», τα οποία αργά ή γρήγορα θα ανεξαρτητοποιηθούν διότι ο αλβανικός πληθυσμός αυξάνεται δραστικά όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά δηλώνει « Αν πάρουμε τον εθνικό χάρτη της Μακεδονίας του Vasil Kanchov ( 1862 – 1902) και τον συγκρίνουμε με έναν σημερινό, τα αποτελέσματα θα είναι απελπιστικά».
4.5.2012 Στις 4 Μαΐου που είναι η επέτειος του θανάτου του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο νεοδιορισθείς Πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μακεδονία προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι στην εκκλησία του Αγίου Σπας, όπου βρίσκονται τα οστά του. Ωστόσο, δέχτηκε αναπάντεχα επίθεση από Μακεδόνες εθνικιστές. Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες οι επιτιθέμενοι ήταν από την εθνικιστική πλευρά του ΒΜΡΟ. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτο και ο Μακεδόνας Πρέσβης στη Σόφια θα κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Παρόμοια επίθεση είχαν ξαναδεχθεί Βούλγαροι και στις 13 Ιανουαρίου 2007 από Μακεδόνες εθνικιστές σε παρόμοια επίσκεψή τους στο μνημείο της Βουλγάρας επαναστάτριας Μάρας Μπούνεβα. Ο Πρόεδρος Πλεβνέλιεφ δήλωσε από την πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ, που σημειώτεον είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του, πως η Βουλγαρία θα στηρίξει την προσπάθεια της Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο όμως αν η τελευταία σεβαστεί κάποιους θεμελιώδεις όρους. Ο Πλεβνέλιεφ αναφερόμενός στον Γκότσε Ντέλτσεφ τον χαρακτήρισε ως τον Απόστολο της Ελευθερίας για τους Βουλγαρομακεδόνες. Ο Βούλγαρος υπουργός των Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση των Μακεδόνων εθνικιστών κατά των Βουλγάρων που πήγαν να τιμήσουν τη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ. Δήλωσε πως το γεγονός βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες του ανθρώπινου σεβασμού στη μνήμη των προσώπων που συνέβαλαν στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
5.4.2012 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ αναφερόμενος στην επίθεση των Μακεδόνων κατά του Πρέσβη Πετκώφ υπονόησε πως αν η Μακεδονία συνεχίσει την ίδια τακτική σε τέτοιου είδους θέματα δεν αποκλείεται να παρακωλυθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
10.5.2012. Ο πρώην πρωθυπουργός της Μακεδονίας Λιούπτσο Γκεοργίεβσκυ σε διάλεξη που έδωσε στο πανεπιστήμιο του Αγίου Κλήμεντος της Βουλγαρίας προειδοποίησε πως αν η Μακεδονία δεν εισέλθει εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε οι Αλβανοί θα απαιτήσουν μία νέα φόρμουλα. Ειδικά όταν η συμφωνία της Οχρίδας θα πάψει μέσα σε μία πενταετία να ισχύει. Υπεραμύνθηκε της στάσης που τήρησε η Βουλγαρία ως προς τις απαιτήσεις της προς τη Μακεδονία, σε αντίθεση με τον εσφαλμένο δρόμο που τήρησε η Ελλάδα φοβούμενη διεκδικήσεις σε ομώνυμες περιοχές της επικράτειάς της. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως το 1992 η Βουλγαρία πρώτη αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, παρά το γεγονός πως το 1943-44 εφευρέθηκε ο χαρακτηρισμός του ξεχωριστού μακεδονικού έθνους για τον χαρακτηρισμό του σλαβικού πληθυσμού ως Μακεδόνων που ζούσε στην περιοχή της Μακεδονίας. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον χαρακτηρισμό του «φιλοβουλγάρου» που του έχει προσαφθεί, τονίζοντας πως φοβάται για δυσμενείς μελλοντικές εξελίξεις στη Μακεδονία, εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης των Αλβανών.
15.6.2012 Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Μακεδόνα ομόλογό του στο Βελιγράδι ότι οι πολιτικοί πρέπει να αφήνουν την Ιστορία στους ιστορικούς. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να χτιστούν γέφυρες μεταξύ των δύο χώρων για ένα κοινό μέλλον.
20.7.2012 Η Βουλγαρία γιορτάζει σήμερα την γιορτή του Προφήτη Ηλία, το Ίλιντεν. Σήμερα συμπληρώνονται 107 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Ίλιντεν με σκοπό την απελευθέρωση των βουλγαρικών περιοχών. Σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο η γιορτή θα εορταστεί στις 2 Αυγούστου.
2.8.2012 Επ’ ευκαιρία της εξέγερσης του Ίλιντεν ο υπουργός των Εξωτερικών της Βουλγαρίας απέστειλε στα Σκόπια επίσημη επιστολή στην οποία δήλωσε κατηγορηματικά πως οι πολιτικές ερμηνείες της Ιστορίας πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν. Επίσης δήλωσε πως οι κοινωνίες των δύο χωρών πρέπει να τηρούν σήμερα τις ευρω-ατλαντικές συμφωνίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Πρέπει και οι δύο χώρες να γιορτάσουν την εξέγερση του Ίλιντεν που αποτελεί την κορυφή του αγώνα για την εθνική ενοποίηση και την ελευθερία των Βουλγάρων στις γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τέλος τόνισε την δημιουργία της μακεδονικής ταυτότητας από τον Τίτο στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας.
2.8.2012 Ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής Αντρέας Κοβάτσεφ κατήγγειλε την προώθηση της πολιτικής αντιβουλγαρισμού στη Μακεδονία. Αφορμή υπήρξε ένα πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στη Βουλγαρική Λέσχη στα Σκόπια, όπου ο Λάζαρ Μλαντένωφ και η οικογένειά του δέχτηκαν απειλές μετά τον εορτασμό της 109ης επετείου της εξέγερσης του Ίλιντεν. Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση η σύζυγος του Μλαντένοφ απολύθηκε από την εργασία της.
8.8.2012 Σύμφωνα με ένα προπαγανδιστικό άρθρο του Τοντόρ Πετρώφ, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Μακεδονικού Κογκρέσσου, που υποστηρίζει τον Νίκολα Γκρουέφσκι, στη Βουλγαρία πλην των Τούρκων και των Τσιγγάνων όλοι οι υπόλοιποι είναι εθνικά Μακεδόνες. Η Βουλγαρία σε αντίθεση με την Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα χωρίς να αντιδρά με επίκεντρο την Ιστορία, ενώ το ευρύ κοινό της χώρας γελοιοποιεί τέτοιου είδους άρθρα. Από το 2010 είναι ωστόσο πολύ εύκολο να λάβει κάποιος από τη Μακεδονία την βουλγαρική υπηκοότητα.. 50.000 Μακεδόνες έχουν λάβει βουλγαρική ιθαγένεια.
21.8.2012 Ο Μακεδόνας ποδοσφαιριστής Γκόραν Πόποφ ελπίζει να αγωνιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα με βουλγαρικό διαβατήριο με το οποίο μπορεί να γίνει δεκτός στην Αγγλία, καθώς η Βουλγαρία είναι ο μέλος της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό έχει χαρακτηριστεί από τα μακεδονικά ΜΜΕ ως σκάνδαλο. Ένας αυξανόμενος αριθμός Σλάβων Μακεδόνων, που θεωρούνται από τη Σόφια Βούλγαροι, τουλάχιστον «ιστορικά», υποβάλλουν αίτηση για τη λήψη βουλγαρικής υπηκοότητας. Η εξέλιξη αυτή εξαγριώνει τις επίσημες αρχές στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Σκόπια, καθώς διαβρώνει την μακεδονική εθνική ταυτότητα που έχει αναπτυχθεί ως αντίθετη της βουλγαρική κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου.
5.9.2012 Η Βουλγαρία απαντά στην μακεδονική προπαγάνδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια να σταματήσουν να καπηλεύονται την βουλγαρική Ιστορία και κληρονομιά. Τόνισε: « Η Βουλγαρία είναι ανοικτή σε όλους τους γείτονές της και έτοιμη να βοηθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τους αλλά δεν επιτρέπει σε κανέναν να οικειοποιείται την Ιστορία και τον πολιτισμό της». Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις καθώς θα λάβει χώρα η καθιερωμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τους πρέσβεις των υπολοίπων βαλκανικών κρατών.
7.9.2012 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε στον Μακεδόνα ομόλογό του Γκεόργκι Ιβάνοφ, κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλες, ότι η Βουλγαρία δεν κάνει συμβιβασμούς με την Ιστορία της. Ο Πλεβνέλιεφ τόνισε: «Η πρακτική της παραποίησης των ιστορικών γεγονότων δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, μια περιοχή που έχει υποστεί πολλά. Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να τα αφήσουμε στους ιστορικούς. Οι πολιτικοί και των δύο πλευρών πρέπει να διατηρήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κρινόμαστε ως Ευρωπαίοι όχι για το τι λέμε αλλά για το τι πράττουμε στην χώρα μας».
8.9.2012 Το γραφείο τύπου της Προεδρίας της Μακεδονίας διαψεύδει τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ουδέποτε συζητήθηκε η ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Βούλγαρου συγγραφέα Dimitar Talev στο Πρίλεπ. Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Μακεδονίας είναι πρώτο θέμα στα μακεδονικά ΜΜΕ. Η διάψευση έρχεται την ώρα που ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας απέστειλε επιστολή στο Μακεδόνα ομόλογό του επί τη ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας. Στην επιστολή του ο Πλεβνέλιεφ κάνει μια προσπάθεια προσέγγισης και τονίζει ότι το μέλλον της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας είναι κοινό. Η Βουλγαρία τείνει χείρα φιλίας και βοήθειας προς την Μακεδονία, ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών να εισέλθουν σε μια νέα φάση.
9.9.2012 Η Βουλγαρία δεν θα ξεχάσει την επίθεση κατά του πρέσβη της στα Σκόπια από Μακεδόνες εθνικιστές στις 4 Μαΐου 2012, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ. Τόνισε: «Οι προκλήσεις της Μακεδονίας δεν θα μείνουν αναπάντητες αλλά είμαστε ένα σοβαρό κράτος και όχι ένα πλήθος που αντιδρά σε προκλήσεις Η απάντησή μας θα έρθει την κατάλληλη στιγμή. Μέχρι το τέλος του 2012, η Βουλγαρία θα εκδώσει μια διακήρυξη, με την οποία θα οριοθετούνται τα θεμέλια της πολιτικής της Βουλγαρίας προς τις γειτονικές της χώρες.»