30 Οκτ 2012

Μαριλένα, μιλάμε για μεγάλο....λουλούδι!

Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες προσβάσεις προσπαθούν να κρατάνε πάντα τα ονόματά τους εκτός δημοσιότητας... Οι

λόγοι προφανείς.

Για τους περισσότερους το όνομα “Δημήτρης Χριστόπουλος” δεν λέει κάτι. Πρόκειται όμως για τον άνθρωπο που έχει αναλάβει τον προεκλογικό αγώνα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Και φυσικά δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε άνθρωπο. Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (πού αλλού;) και στενός φίλος του Γιώργου Καμίνη. Επί σειρά ετών Πρόεδρος της “Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου” και ειδικός Επιστήμονας στον “Συνήγορο του Πολίτη”. 

Ελέω μάλιστα της στενής φιλίας του με τον Καμίνη αναβαθμίστηκε. Και ανέλαβε το “Πρόγραμμα ΕΥΝΟΜΙΑ”. Τι είναι αυτό; Το πρόγραμμα ΕΥΝΟΜΙΑ ξεκίνησε επισήμως τη δράση του τον Ιανουάριο του 2001, χρηματοδοτούμενο από έκτακτη οικονομική συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης στη Γενική Διεύθυνση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στη δημιουργία και να στηρίξει τη λειτουργία νεοσύστατων διαμεσολαβητικών θεσμών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή στις χώρες των Βαλκανίων! Στις ίδιες χώρες που έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Τζώρτζ Σόρος, με την χρηματοδότηση και προώθηση του γνωστού προγράμματος επανασυγγραφής των σχολικών βιβλίων (στο οποίο συμμετείχε και η Μαρία Ρεπούση). Μάλιστα λόγω φιλίας και ιδεολογικής σύμπλευσης, ο Δημήτρης Χριστόπουλος παρείχε μόνιμη και απρόσκοπτη προβολή του Καμίνη στα Μέσα, απο την εκπομπή της συζύγου του Μαριλένα Κασίμη, στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ).

Γνωστός για τις αντιπατριωτικές και αντιχριστιανικές αντιλήψεις του, έγινε κεντρικό θέμα σε εφημερίδες λόγω του θέματος που επέλεξε να εξετάσει τους φοιτητές του! Ο σημερινός υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα του Καμίνη, επέβαλε τότε ως εξεταστέο θέμα στους φοιτητές του Παντείου «τον Ιησού σε ερωτική περίπτυξη με λαϊκή τραγουδίστρια»! Στο πλαίσιο του μαθήματος «Τέχνη, ελευθερία και λογοκρισία»! Διαβάζοντας οι φοιτητές τα τρία θέματα που τους έδωσε προς εξέταση ο καθηγητής, διαπίστωσαν ότι και το τρίτο είχε να κάνει και πάλι με τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, αφού αφορούσε το βιβλίο του Αυστριακού σκιτσογράφου Γκέρχαρντ Χάντερερ στο οποίο μεταξύ άλλων ο Ιησούς εμφανίζεται να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών!

Ο βίος και η πολιτεία Χριστόπουλου δεν σταματάει εδώ... Έχοντας πάντα την στήριξη του Γιώργου Καμίνη έβαλε το χεράκι του στο πρόσφατο Νομοσχέδιο για την Αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας στην Ελλάδα. Και το υπερασπίστηκε με άρθρο του στο οποίο σχολιάζοντας την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του νέου Κώδικα Ιθαγένειας («Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον: α. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη Χώρα από τη γέννησή του…») ο Χριστόπουλος υπογραμμίζει ότι «η εισαγωγή της διάταξης αυτής αποτελεί μείζονα καινοτομία στο δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας εισάγοντας…την αυτόματη κτήση της ιθαγένειας για τη λεγόμενη ‘τρίτη γενιά’, τα παιδιά εκείνων των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς οι ίδιοι να έχουν μπορέσει ή επιθυμήσει να γίνουν Έλληνες. Το αποτέλεσμα και η σκοπιμότητα της διάταξης είναι προφανής: τα παιδιά αυτά εξισώνονται απολύτως με τα παιδιά Ελλήνων, ακόμη και αν οι γονείς τους δεν το επιθυμούν» (σελ. 28-29).

Κατά τον Χριστόπουλο η παράγραφος 1 του άρθρου 1α («Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δυο στη Χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του, μέσα σε τρία έτη από τη γέννηση») είναι «[η] σημαντικότερη καινοτομία που εισάγει σε ό,τι αφορά τους τρόπους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας ο νέος νόμος» (σελ. 31).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σημεία του νόμου για τα οποία εκφράζει ενστάσεις ο Δημήτρης Χριστόπουλος. Ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επέλθουν «βελτιώσεις» επί το φιλομεταναστευτικότερον! Τα σημεία αυτά είναι:
-το ότι πρέπει και οι δύο αλλοδαποί γονείς να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην χώρα – άρα αποκλείονται τέκνα των οποίων ο ένας τουλάχιστον γονέας δεν διαμένει νομίμως
-το ότι τα τέκνα αλλοδαπών που δεν έχουν γεννηθεί στην χώρα θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς έξι τουλάχιστον σχολικές τάξεις - άρα αποκλείονται τέκνα που δεν έχουν επιτυχή παρακολούθηση αυτών των τάξεων
-το ότι τα τέκνα αλλοδαπών που δεν έχουν γεννηθεί στην χώρα θα πρέπει να έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα - άρα αποκλείονται τέκνα που έχουν φοιτήσει σε μη-ελληνικό σχολείο στην χώρα ή σε σχολεία των οποίων το πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας. Το σημείο αυτό χρήζει διευκρίνισης από το αρμόδιο υπουργείο
-τα 35 αδικήματα τα οποία αποτελούν απαράγραπτο κώλυμα για την αίτηση πολιτογράφησης (δείτε σχετικά άρθρο 2 παράγραφος 2 του νόμου)
-η ανάγκη προσκόμισης 3 συστατικών επιστολών Ελλήνων, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός παρεμπορίου τέτοιων επιστολών
-η ανάγκη της εκ μέρους των αλλοδαπών επαρκούς γνώσης της Ελληνικής γλώσσας, ομαλής ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, εξοικείωσης με την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό, επαρκούς εξοικείωσης με τους θεσμούς του Πολιτεύματος και βασικής γνώσης της πολιτικής ιστορίας, ιδιαιτέρως της σύγχρονης (άρθρο 3, παράγραφος 1, εδάφια α, β και γ)
-η δυνατότητα διεξαγωγής ειδικών δοκιμασιών (tests) για την διακρίβωση της συνδρομής των προαναφερθεισών προϋποθέσεων, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τον αριθμό των πολιτογραφήσεων

Εκείνο το σημείο που φαίνεται να προβληματίζει πολύ τον Χριστόπουλο είναι ότι: «Το γεγονός πάντως ότι, με λεπτομέρεια καινοφανή για τα χρονικά της ελληνικής ιθαγένειας, προβλέπονται σε ένα νόμο τα ‘προς συνεκτίμηση στοιχεία’ μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει τον ερμηνευτή του νόμου – δημόσιο υπάλληλο ή δικαστή – στο να βρει το απαραίτητο έρεισμα στο γράμμα του νόμου και να απορρίψει εύκολα ένα αίτημα πολιτογράφησης, εφόσον γενικά δεν είναι θετικά διακείμενος απέναντι στην ιδέα ότι κάποιοι θέλουν και μπορούν να γίνουν Έλληνες» (σελ. 42-43).

Το τι λοιπόν ιδέες και αντιλήψεις προασπίζεται ο υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και στενού του φίλου Γιώργου Καμίνη, είναι κάτι παραπάνω απο ξεκάθαρο!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη