Την ικανοποίησή του για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα του, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ.Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση των Σκοπίων δήλωσε ότι..
«είναι η πιο θετική έκθεση μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διαπίστωσε και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημερινή δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, περί επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας κατά την αρχική φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι για το θέμα υπάρχει ήδη η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ).
Σημείωσε δε πως «η απόφαση του ΔΔΧ δεν μπορεί να αγνοείται τόσο καιρό και ότι πρέπει πλέον να ληφθεί υπόψη».
Σε ερώτηση σχετικά με την «επαναφορά» του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή- ό» ("macedonian") στην φετινή Έκθεση Προόδου, ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι πέρυσι αντέδρασε ολόκληρη η χώρα στην απαλοιφή του όρου και σημείωσε ότι η «αποκατάστασή» του αξίζει σε όσους αντέδρασαν.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «άξιζαν όλες οι πολιτικές μάχες που δόθηκαν για την επαναφορά του προσδιοριορισμού» και πρόσθεσε: «Όπως λέει ο λαός, εάν δεν αγωνιστείς, έχεις χάσει εκ προοιμίου. Γι' αυτό το λόγο ήμουν τόσο επίμονος, καθώς στις τελευταίες δύο Εκθέσεις της Επιτροπής ο προσδιορισμός είχε εξαλειφθεί. Πάντα αντιδρούσα και θα συνεχίσω να αντιδρώ όταν πλήττεται κατά οποιονδήποτε τρόπο η ταυτότητά μας, επειδή η ταυτότητα ανήκει στις βασικές κατηγορίες για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει συμβιβασμός με κανέναν. Αυτό πρέπει να είναι παράδειγμα: κάθε φορά να αγωνιζόμαστε για κάτι που είναι δικό μας, αλλά και που ανήκει και σε άλλους, και μας αφαιρείται», τόνισε ο κ. Ιβάνοφ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεσή της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στις εκθέσεις του 2010,του 2011 και του 2012.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είχε υιοθετήσει τις προηγούμενες συστάσεις της Επιτροπής, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας.