12 Νοε 2012

Ολική έκλειψη Ηλίου την Τρίτη... στην Αυστραλία

Η ολική έκλειψη Ηλίου στις 13-14 Νοεμβρίου θα είναι ορατή στο νότιο ημισφαίριο της Γης και το μόνο κατοικημένο μέρος στο οποίο θα είναι ορατή είναι το βορειοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, στο οποίο περιλαμβάνονται πόλεις όπως το Cairns και το Port Douglas, προορισμό των περισσότερων κυνηγών εκλείψεων.

Το μονοπάτι της σκιάς θα ξεκινήσει από την αραιοκατοικημένη (σχεδόν ακατοίκητη) Βόρεια Περιοχή (Northern Territory) στην Αυστραλία, θα περάσει από την χερσόνησο Cape York και την περιοχή Queensland, στην ανατολική ακτή της οποίας βρίσκονται οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές και θα συνεχίσει στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θα τερματίσει στα ανοιχτά της Χιλής χωρίς να μεσολαβήσει άλλη ξηρά.

Στο Cairns θα βρίσκεται 16μελής ελληνική αποστολή, συνεργασία του ΑΠΘ με το Ινστιτούτο Fermi του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής τους κ. Σειραδάκη Γιάννη και Οικονόμου Θανάση.

Η αποστολή απαρτίζεται από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ερασιτέχνες αστρονόμους από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας και την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, όπου σε συνεργασία με τον αστρονόμο του Williams College, κ. Jay M. Pasachoff θα πραγματοποιήσουν σειρά πειραμάτων (με όργανα ελληνικής κατασκευής από την ομάδα Pentalunex) με σκοπό την καταγραφή της δομής του στέμματος και την μέτρηση της θερμοκρασίας του κατά την διάρκεια της ολικότητας, σε μια προσπάθεια εκτίμησης της ενεργειακής δραστηριότητας του Ήλιου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φαινόμενο, λινκς για παρακολούθηση μέσω ίντερνετ και φωτογραφίες που στέλνουν τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας από την Αυστραλία, στην σελίδα του ΟΦΑ, www.ofa.gr


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη