Κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος, είχε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με παρόντες τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
"Τώρα είναι η ώρα της στροφής στην ανάπτυξη, τώρα αρχίζουν..
να ανατρέπονται τα αρνητικά στερεότυπα" τόνισε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ζήτησε από τους συντρόφους του "να στείλουμε το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό πως οι θυσίες του πιάνουν τόπο, πως έχουμε μια νέα αφετηρία και πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη εθνική αντεπίθεση και προς τους οπαδούς, τους ψηφοφόρους της Παράταξης, στα στελέχη μας, στη Νεολαία, στα Πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, συστρατευμένο, ενωμένο, με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία, με συνείδηση των δυσκολιών".
Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
Κριτική άσκησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ανέφερε ότι «από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν».
Ο πρώην υπουργός μίλησε για απουσία τακτικής και στρατηγικής που είχε ως συνέπεια την «αποσυσπείρωση» του ΠΑΣΟΚ και μια «ασύντακτη πορεία» της Κ.Ο. Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «καλή, αν σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε», υποστηρίζοντας ότι «ωστόσο δεν είναι επαρκής». «Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έχει αποτύχει» σε θεσμικό επίπεδο, στα αναπτυξιακά και στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό. Τόνισε δε ότι, σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να διευκρινιστεί «με ποιο σχέδιο συλλειτουργούμε ή συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση».
Όσον αφορά στο συνέδριο, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη θέση πως ένα μονοκομματικό συνέδριο δεν μπορεί να δώσει λύσεις, ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και πως η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα είναι η «προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου».
Όσον αφορά στο θέμα του Συνεδρίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να μετατεθεί χρονικά. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει υπό προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στο κόμμα των διαγραμμένων στελεχών, καθώς επίσης και να μην υπάρχει απόσταση της ηγεσίας από τη βάση.