20 Νοε 2012

Μπροστά σε νέο σταυροδρόμι Ελλάδα και Ευρώπη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ζήσης Χ. Πατσίκας
(Σ.Σ.: Ακολουθεί κάτι μεταξύ ρεπορτάζ, οδοιπορικού και άποψης...)

Στο διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα καλύπτοντας δημοσιογραφικά την επίσκεψη του....
Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κατόπιν πρόσκλησης του συντοπίτη αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Γιώργου Παπαστάμκου.

Απλησίαστα τα ράφια των Βρυξελλών…


Η αποστολή έφτασε στις Βρυξέλλες Τετάρτη μεσημέρι και το απόγευμα έχοντας ελεύθερο πρόγραμμα διαπίστωσε την ασύλληπτη, ακόμη και για τα Ελληνικά δεδομένα, ακρίβεια της Βελγικής πρωτεύουσας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πιο φθηνό μπουκαλάκι νερό κόστιζε 2,5 ευρώ, φαγητό σε απλό εστιατόριο 30 ευρώ το άτομο, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε βιτρίνα με ανδρικά δωράκια, όπου το σετ ξυρίσματος (πινέλο και ξυραφάκι) κόστιζαν ούτε λίγο - ούτε πολύ 700 ευρώ! Πάντως, σε μία πόλη που ζουν αμέτρητα golden boys της Ευρώπης με μισθούς πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, οι τιμές ίσως να είναι και… λογικές ή μάλλον αναλογικές!

Το πρόγραμμα συναντήσεων…

Την Πέμπτη ο Γιώργος Παπαστάμκος και οι συνεργάτες του είχαν προετοιμάσει ένα πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο πρόγραμμα ενημερώσεων και συναντήσεων στο αχανές κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα η Βεροιώτικη αποστολή συνομίλησε με τους Ευρωβουλευτές Reimer Boge (Ράιμερ Μπόγκε, Γερμανός, αντιπρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού), Frank Engel (Φρανκ Ένγκε από το Λουξεμβούργο), Γιώργο Σταυρακάκη (από το ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της επιτροπής για την περιφερειακή ανάπτυξη και μέλος της επιτροπή προϋπολογισμού), Ιωάννη Τσουκαλά (από τη ΝΔ, μέλος των επιτροπών βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας, αλιείας και αναφορών), καθώς και με Έλληνα τεχνοκράτη ειδικό στα αναπτυξιακά προγράμματα των Περιφερειών, που όμως αυτή τη στιγμή εργάζεται για λογαριασμό της γειτονικής Βουλγαρίας.
Πάντως, η ευχάριστη έκπληξη που μας είχε επιφυλάξει ο κ.Παπαστάμκος ήταν σ συνάντηση με έναν από τους ισχυρότερους πολιτικούς στην Ευρώπη, τον Γάλλο Joseph Daul (Τζόσεφ Ντολ) που είναι επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος!

«Αγκάθι» ο προϋπολογισμός

Τρία είναι τα θέματα που απασχολούν την Ε.Ε. αυτό το διάστημα, η κατάρτιση Προϋπολογισμού για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και φυσικά η κρίση χρέους. Οι Ευρωβουλευτές που συνομιλήσαμε, αναφέρθηκαν κυρίως στον Προϋπολογισμό και την κρίση χρέους.
Είναι γεγονός, ότι η ομάδα των «ευρωσκεπτικιστών» με πυρήνα του Βρετανούς Ευρωβουλευτές έχει διευρυνθεί αρκετά και έτσι όπως είναι κατανεμημένες οι έδρες στην Ευρωβουλή, δεν αρκούν οι ψήφοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που έχει την πλειοψηφία) ώστε να περάσει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Απαιτείται ευρύτερη συναίνεση.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο Προϋπολογισμός; Διότι αναλόγως με τα ποσά που θα συνεισφέρουν οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε., αντίστοιχα νούμερα θα δαπανηθούν για τις χώρες – λήπτριες Ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως η Ελλάδα.
Δυστυχώς, η κρίση χρέους που σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες, έχει κάνει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. εξαιρετικά κρίσιμη. Δεν είναι καθόλου υπερβολική η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες, ίσως και μέρες, κρίνεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, παρά τις όποιες δυσκολίες, καλλιεργείται εντέχνως ένα κλίμα αισιοδοξίας, αφού η ιστορία έχει αποδείξει ότι μέσα από τέτοιες κρίσεις, η Ευρώπη εξέρχεται πιο ενωμένη και δυνατή.

Η επόμενη μέρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι κοινός στόχος είναι η περαιτέρω Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Όμως ποια θα είναι η νέα Ευρωπαϊκή Ένωση; Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ.Ντολ, η επόμενη μέρα θα απαιτεί ακόμα πιο στενές σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών που θα συμμετέχουν στο «υπερκράτος» της Ευρώπης. Οι όροι και τα κριτήρια που θα τεθούν, θα είναι ακόμη πιο αυστηρά, θα αφορούν όχι μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την εναρμόνιση της φορολογίας.
Συνεπώς, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Αν αφενός η Ελλάδα ορθοποδήσει και αφετέρου οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν στην Ε.Ε. της επόμενης μέρας, τότε η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, για την οποία πολύς λόγος γίνεται την τελευταία τριετία, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Από κει και πέρα, ποιες είναι οι άλλες επιλογές της Ελλάδας; Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ευρωβουλευτές που συναντήσαμε χρησιμοποιούσαν ως χώρες – παραδείγματα για την Ελλάδα, τη Λεττονία και τη Βουλγαρία. Όμως, το παράδειγμα που ακούσαμε για την περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. παραπέμπει στις «υποσαχάριες» Αφρικανικές οικονομίες.

Το δίλημμα του 2013

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτραπεί να καταλήξω σε μία προσωπική εκτίμηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση στην πατρίδα μας περί σχηματισμού φιλοευρωπαϊκής παράταξης από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εάν τελικά η Ελλάδα περάσει τον κάβο που διαβαίνει αυτές τις μέρες, και το 2013 μας βρει με (όσο γίνεται) λυμένο το πρόβλημα χρέους και εντός των Ευρωπαϊκών θεσμών, θα σταθούμε προ του οριστικού διλήμματος: μέσα στην Ομόσπονδη Ευρώπη με πιο ισχυρούς και αυστηρούς δεσμούς μεταξύ των κρατών – μελών… ή απ’ έξω; Μέση οδός δεν θα υπάρχει.

ΖΗΣΗΣ Χ. ΠΑΤΣΙΚΑΣ
Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος
Εημερίδα. «Μακεδονική» Βέροια
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη