28 Δεκ 2012

Πολύ βαριά και απόψε η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη

Πέπλο ομίχλης καλύπτει από χθες την πόλη.
Και δεν είναι μόνο το ...συνηθισμένο πιά νέφος αιθαλομίχλης, που ενισχύεται από τζάκια και καμινάδες, αλλά και ...
το φυσιολογικό φαινόμενο της χειμωνιάτικης ομίχλης.
Τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν σήμερα στο Βαρδάρη τα 500 mg, με όριο τα 50 

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, εξήγησε το πρωί, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, πως η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε επικίνδυνους ρύπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνοι.

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι πρόκειται για τα πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματίδια, καθώς εισχωρούν στον οργανισμό μας, με απρόβλεπτες και ανεπιστρεπτί δραματικές επιπτώσεις.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο τίθεται η υγεία μας, εάν η ποιότητα του ξύλου που καταναλώνεται στα σπίτια είναι χαμηλή, με πολλή υγρασία ή εάν περιέχονται μελαμίνες, νοβοπάν, χρώματα ή πλαστικά, καθώς οι εκπομπές των αρωματικών υδρογονανθράκων και των διοξινών είναι υψηλότερες.

Να σημειωθεί ότι από τα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με την Ε.Ε., χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους περίπου 300.000 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με την Greenpeace, στην Ελλάδα,τα μικροσωματίδια ευθύνονται για τον θάνατο 1.300 ανθρώπων κάθε χρόνο, αλλά και τη δημιουργία χρόνιων προβλημάτων υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη