10 Ιαν 2013

Πώς λέγεται στα Εβραϊκά η κάλπη;

Σήμερα (10.1.2013), στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, ο Πρέσβης κ. Άριε Μέκελ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μαζί με τους άλλους διπλωμάτες στις..
συνολικά 96 Πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ ανά τον κόσμο.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ ρίχνει
την ψήφο του στην κάλπη
Η προσέλευση των Ισραηλινών διπλωματών που υπηρετούν στο εξωτερικό στην κάλπη* σήμερα, σηματοδοτεί την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Οι διπλωμάτες ψηφίζουν 12 ημέρες πριν τις γενικές Ισραηλινές εκλογές προκειμένου οι ψήφοι τους να καταφτάσουν εγκαίρως στο Ισραήλ για να καταμετρηθούν με αυτές του γενικού πληθυσμού την ημέρα των εκλογών.
Οι γενικές εκλογές στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013. Οι εκλογές θα καθορίσουν την σύνθεση της 19ής Κνέσετ (Ισραηλινό Κοινοβούλιο).
Το Ισραήλ είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η Κνέσετ έχει 120 έδρες. Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης 18 ετών και άνω, όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων και εθνικοτήτων όπως οι Εβραίοι, οι Ισραηλινοί Άραβες κλπ. Κάθε πολίτης 21 ετών και άνω έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Οι εκλογές για το Κοινοβούλιο γίνονται απευθείας από τους πολίτες σε μυστική ψηφοφορία με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το Κράτος του Ισραήλ θεωρείται μία ενιαία εκλογική περιφέρεια καθώς οι υποψήφιοι βουλευτές εκπροσωπούν τα κόμματα τους σε εθνικό επίπεδο και όχι συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες ή τοπικές κοινωνίες. Για να εισέλθει ένα κόμμα στην Κνέσετ πρέπει να εξασφαλίσει το 2% των συνολικών ψήφων.
Οι εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια εκτός εάν διαλυθεί το Κοινοβούλιο από τον Πρωθυπουργό, από την Κνέσετ με απόφασή της, από ψήφο μη εμπιστοσύνης, ή από τη μη έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού τρεις μήνες μετά την έναρξη του οικονομικού έτους.
Η ημέρα των εκλογών είναι αργία ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν.
Η εκλογική διαδικασία είναι εύκολη στο Ισραήλ και γίνεται στις επίσημες γλώσσες της χώρας (εβραϊκά, αραβικά). Υπάρχουν 10.000 εκλογικά κέντρα.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και στην οποία συμμετέχουν και βουλευτές κομμάτων της απερχόμενης Κνέσετ, φέρει την ευθύνη για την εποπτεία και ομαλή διενέργεια των εκλογών.
Η χρηματοδότηση των κομμάτων στο Ισραήλ γίνεται κυρίως από το κράτος. Μόνο ένα μικρό μέρος προέρχεται από άλλες πηγές. Η χρηματοδότηση γίνεται σύμφωνα με σύστημα που καθορίζεται από τις έδρες που έχει κερδίσει ένα κόμμα στην απερχόμενη Κνέσετ καθώς και το νέο Κοινοβούλιο. Οι νόμοι που αφορούν τη μη κρατική χρηματοδότηση είναι πολύ αυστηροί και περιοριστικοί. Το κάθε νοικοκυριό μπορεί να προχωρήσει σε δωρεά προς ένα κόμμα που να μην υπερβαίνει τα 600 δολάρια κατά το έτος εκλογών. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να λάβει χρηματική υποστήριξη από άτομα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια για συμμετοχή στις εκλογές, όπως είναι οι ξένοι πολίτες. Απαγορεύονται ρητά οι χορηγήσεις σε κόμματα από εταιρίες ή επιχειρήσεις.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ εκλέγεται από τα μέλη της Κνέσετ. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο βουλευτή που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσει μια βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο αρχηγός του κόμματος που έχει λάβει την εντολή έχει 28 ημέρες να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ με απόφαση του Προέδρου μπορούν να δοθούν επιπλέον 14 ημέρες. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζεται μια πλειοψηφία τουλάχιστον 61 βουλευτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948, κανένα κόμμα δεν έχει αποκτήσει αυτοδυναμία. Όλες οι Ισραηλινές Κυβερνήσεις ήταν το αποτέλεσμα κυβερνήσεων συνεργασίας με κομματικούς συνασπισμούς έως και δέκα διαφορετικών κομμάτων. Κατά διαστήματα έχουν δημιουργηθεί και κυβερνήσεις Εθνικής Ενότητας στο Ισραήλ κυρίως σε περιόδους κρίσεων στη χώρα όπως ήταν ο Πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967.
*Η λέξη "κάλπη" χρησιμοποιείται και στα εβραϊκά. Προέρχεται φυσικά από τα ελληνικά και έχει ακριβώς την ίδια έννοια.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη