28 Φεβ 2013

Οι Αζέροι είναι φίλοι μας...

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια των φίλων της στην κρίσιμη περίοδο που διανύει. Και το Αζερμπαϊτζάν είναι παραδοσιακά φίλη χώρα της Ελλάδας...
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε μια νέα αρχή και στη βάση αυτή αναζητούμε συμμαχίες και έμπρακτες συνεργασίες, προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την επίσκεψη του Αζέρου πρέσβη Rahman Mustafayev σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια. 


 
Ο Απ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, η οποία, όπως τόνισε, «είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, που προσφέρει αξιόλογες επιχειρηματικές ευκαιρίες και επενδυτικές δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά επενδυτικά πεδία και να αναδείξουμε τους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού». 

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν τη συνεργασία των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα σε Έλληνες και Αζέρους επιχειρηματίες, τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης πρότεινε τη διοργάνωση εκ μέρους της ΠΚΜ ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να προβληθεί επενδυτικά και τουριστικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  

Στο Αζερμπαϊτζάν θα πάει ο Τζιτζικώστας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συμφώνησε στις προτάσεις του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν για την ισχυροποίηση και ενδυνάμωση της αδελφοποίησης μεταξύ της Περιφέρειας Γκαντζά και της ΠΚΜ και αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Rahman Mustafayev να επισκεφθεί επίσημα το Αζερμπαϊτζάν, με αφορμή το 2ου Παγκόσμιο Συνέδριο για το Διαπολιτισμικό Διάλογο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Μπακού (29/5-1/6/2013). Ο κ. Τζιτζικώστας χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ελληνοαζέρικου Επιμελητηρίου να δημιουργήσει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Μπακού, η οποία θα εγκαινιαστεί στα τέλη Μαΐου.

Δημιουργία πάρκου φιλίας των δύο χωρών

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δέχθηκε με χαρά την πρόταση του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν για τη συντήρηση και αναμόρφωση ενός κεντρικού ελεύθερου χώρου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα μετονομαστεί σε πάρκο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Rahman Mustafayev συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την ανάδειξή του σε μια τόσο σημαντική θέση και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού, μια χώρα που σεβόμαστε και αγαπούμε. Η επιλογή να επισκεφθώ την Κεντρική Μακεδονία δεν ήταν τυχαία. Μας συνδέουν άλλωστε πολλά με την περιοχή σας, η οποία έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον μεγαλύτερο Αζέρο εθνικό ποιητή, τον Nizami Ganjavi, που σε ένα από τα κυριότερα έργα του, το ‘Eskandar-nameh’ (The book of Alexander), υμνεί τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».  Ο κ. Mustafayev υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση των πολιτισμικών και επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο περιοχές, καθώς και για την αδελφοποίηση της ΠΚΜ με την Περιφέρεια της Γκαντζά. 
Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να υποστηρίξει έμπρακτα ιδρύματα και οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα και εξήρε το έργο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να οργανωθεί στις αρχές Μαΐου μια αποστολή Αζέρων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων που θα επισκεφθούν τις περιοχές της ΠΚΜ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη