15 Μαρ 2013

Δείτε ποιούς πίνακες έχουν στα γραφεία τους οι πολιτικοί αρχηγοί

Την «Πανσέληνο» του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα σε διάδρομο του ισογείου διαδέχεται «Η μούσα Καλυψώ» του Κωνσταντίνου Παρθένη έξω από το κεντρικό αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, η οποία με τη σειρά της υποδέχεται το...
«Θωρηκτό Αβέρωφ στο πέλαγος» του Νικόλαου Καλογερόπουλου - σε διάδρομο του δεύτερου ορόφου. Και αυτά είναι τρία μόνο από τα συνολικά 853 έργα τέχνης - ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής - περισσοτέρων από 250 καλλιτεχνών που κοσμούν σήμερα το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.
Στο γραφείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο πίνακας απεικονίζει το απόλυτο σύμβολο της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου. Πρόκειται για την «Ελιά» της Χρύσας Βέργη, δημιουργία του 2008. Το γραφείο του Πρωθυπουργού κοσμούν επίσης τα «Δίχτυα» του Κωνσταντίνου Μαλέα.  
Σαμαράς
Στη σφαίρα της μοντέρνας τέχνης κινείται το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού σε αυτό βρίσκεται ένας μεγάλος κόκκινος πίνακας του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο» από τη συλλογή «Λευκάδα». Μάλιστα, τον ίδιο πίνακα είχε παλαιότερα στο γραφείο του και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αργότερα ζήτησε κάτι περισσότερο μοντέρνο και του έδωσαν τον γνωστό... μπλε πίνακα από την ίδια συλλογή. Πάντως το γραφείο του κ. Τσίπρα στολίζει επίσης, «Το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους» του Νικόλαου Κληρονόμου.
Τσίπρας
«Η πεδιάδα των Φιλίππων» του Κωνσταντίνου Παρθένη κοσμεί το γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης φέρεται πάντως να είχε εκφράσει την επιθυμία για έναν πίνακα σχετικό με τον Ρήγα Βελεστινλή. «Συμβαίνει συχνά οι πολιτικοί να έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε θέματα από τον τόπο καταγωγής τους» εξηγεί ο κ. Μετζικώφ. 
Κουβέλης
Μακριά από τον τόπο καταγωγής του πάντως, τη Θεσσαλονίκη, ένα τοπίο της νησιωτικής Ελλάδας - που κι αυτό με τη σειρά του έχει ένα δέντρο ελιάς... - στολίζει το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόκειται για το τοπίο της Μυτιλήνης, ένα έργο του Θόδωρου Μανωλίδη. 
Βενιζέλος
Ο «Πειραιάς» του Μιχάλη Γεωργά στολίζει το γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ το «Κλαδί ελιάς» του Αχιλλέα Δρούγκα έχει επιλεγεί για το γραφείο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.
Καμμένος
Γεγονός πάντως είναι, πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Χρυσή Αυγή είχε ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής έναν πίνακα με έντονα ηρωικό ή πατριωτικό χαρακτήρα. Η απάντηση που δόθηκε από τους ειδικούς ήταν πως «κανένας πίνακας δεν ανταποκρίνεται σε κάποια ιδεολογία». Το γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου κοσμεί η «Αποψη της Αθήνας» του Σπύρου Βασιλείου.
Μιχαλολιάκος
Στον διάδρομο, έξω από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, συναντά κανείς το «Λιμάνι του Χέλσινγκερ» του Ιωάννη Αλταμούρα, ενώ στην αίθουσα υποδοχής και συναντήσεων του γραφείου του κ. Μεϊμαράκη τα βλέμματα όλων κερδίζουν «Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός μία καλοκαιρινή μέρα από την Αγία Φωτεινή» του Ηλία Δεκουλάκου.
Μεϊμαράκης

Πηγή: Τα Νέα

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη