18 Απρ 2013

Η 16χρονη Θεσσαλονικιά που μαγεύει

Η Κυριακή Δερέμπεη γεννήθηκε το Μάρτιο του 1997 στη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στην....
4η γενιά προσφύγων ,από Πόντο , Σαμψούντα ,Τραπεζούντα ,Σμύρνη ,Νύμφαιο Σμύρνης , από την πλευρά της μητέρας της και Ανατολική Θράκη και Κωνσταντινούπολη από την πλευρά του πατέρα της.
Κατάγεται από οικογένεια μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ιεροψαλτών. Ο παππούς της ,υπήρξε καθηγητής βυζαντινής μουσικής (Αγία Σοφία Θεσααλονίκης) και δεξιός ψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά ,από τον οποίο επηρεάστηκε και από πολύ μικρή πήρε τις βάσεις. στην εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική.
Σε ηλικία πέντε ετών ,γράφτηκε για πρώτη φορά σε ωδείο και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Εδώ και τρια χρόνια ,μαθαίνει μπουζούκι και σπουδάζει δυο χρόνια βυζαντινή μουσική στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά ,Λητής και Ρεντίνης. Παράλληλα κάνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον χοράρχη της βυζαντινής χορωδίας "Ηδύμελον" κ. Ιωάννη Τσάμη ,καθώς και μαθήματα μονωδίας με τον κ. Γρηγόρη Πυριαλάκο. Από πολύ νωρίς ,ένιωσε τον παλμό και τον ρυθμό της παραδοσιακής μουσικής ,είναι ένας τρόπος έκφρασης γι' αυτήν και θεωρεί πως αυτά τα δυο είδη ,της παραδοσιακής και της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής ,είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν
Επηρεάστηκε πολύ από τον Χρόνη Αηδονίδη ,τον οποίο θεωρεί δάσκαλο και οδηγό στη μουσική της πορεία. Συμμετείχε σε καλοκαιρινές συναυλίες ,στο πλευρό σπουδαίων καλλιτεχνών της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής. Όνειρό της ,να βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Τα "πιστεύω" της : Πιστεύει πως η ενασχόλησή της με τη βυζαντινή μουσική ,είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με το Θεό , πως όλα τα χαρίσματα πηγάζουν από το Θεό ,Αυτός τα προσφέρει στον άνθρωπο και Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να τα πάρει από τον άνθρωπο που τα κατέχει. Πάντα έχει ως κέντρο και ως βάση το λόγο ,τη διδασκαλία και το θέλημα του Θεού ,στη μουσική της πορεία και γενικότερα στη ζωή της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη