18 Απρ 2013

Οδοντίατροι στα Σκόπια. Ένα μάθημα για τους Έλληνες οδοντιάτρους

Το θέμα των επισκέψεων Ελλήνων ασθενών στη Βουλγαρία και τη FYROM είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Τον τελευταίο καιρό οι επισκέψεις στη Βουλγαρία έχουν μειωθεί πολύ, καθώς η χώρα είναι αρκετά βρώμικη και οι υπηρεσίες της, αν και φτηνές, χαμηλής ποιότητας. Στα Σκόπια όμως...
η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Θα σας την περιγράψουμε στεναχωρώντας τους δικούς μας οδοντιάτρους, για να πάρουν ένα καλό μάθημα, το οποίο θα δώσουμε στο τέλος.

Οι περισσότεροι Έλληνες λοιπόν πηγαίνουν στη Γευγελή, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί συμπατριώτες μας, σε όλους τους τομείς. Μένουν στο ξενοδοχείο asikot, όπου το δωμάτιο έχει 20 ευρώ τη βραδιά και τρώνε στo φαστφουντάδικο corner, που το έχουν Έλληνες.
Η Γευγελή ζεί οικονομικά από την Ελλάδα και για αυτό όλα σχεδόν τα site επαγγελματιών είναι και στην ελληνική  γλώσσα ή μόνο στην ελληνική!
Κι ας πάμε οδοντίατρέ μου στο θέμα μας:
Προσπαθώντας να συγκρατήσουμε το κύμα φυγής ασθενών, λέμε (κι εμείς) ότι οι οδοντιατρικές εργασίες στη FYROM είναι πιό φθηνές, επειδή εκτός από το κόστος ζωής και τη γενική οικονομική διαφορά, προσφέρουν χαμηλότερη ποιότητα. Μάλιστα ο Ο.Σ.Θ. μίλησε πολλές φορές για "αμφιβόλου ποιότητας υλικά".
Δυστυχώς γιατρέ μου, η αλήθεια είναι πολύ πικρή.
Τα οδοντιατρικά κέντρα των Σκοπίων είναι 100 φορές καλύτερα από το καλύτερο ελληνικό !
Και για να καταλαβαινόμαστε, σου παρουσιάζω το endomak και θα σου τα πω με οδοντιατρικούς όρους, για να καταλαβαινόμαστε :
Οδοντιατρείο στη Γευγελή. Η πινακίδα είναι φυσικά στα ελληικά.
Το κέντρο λοιπόν γιατρέ μου, όπως βλέπεις και στο βίντεο έχει:
  • ψηφιακή ακτινογραφία
  • ορθοπαντομογράφο
  • συσκευή ανάμειξης  αλγινικού (!)
  • θερμοκολλητική συσκευή (σακουλοποιητή) για τα αποστειρωμένα εργαλεία, που αποστειρώνονται πάντα σε αυτόκαυστο
  • laser λεύκανσης
  • σε κάθε γιατρό, μία βοηθός!
  • hi-tech γραμματεία
  • υπερσύγχρονες εργαλειοθήκες
κι άλλα πολλά, που ούτε στο όνειρό του δεν βλέπει ασθενής στην Ελλάδα, σε ένα οδοντιατρείο

Δες και μόνος σου γιατρέ, για να καταλαβαινόμαστε



Σε αυτό το κέντρο λοιπόν, η πορσελάνινη θήκη χρεώνεται 50 ευρώ -εδώ 300 ευρώ. Για τον Έλληνα είναι τζάμπα τα 50 ευρώ, για τον Σκοπιανό είναι μισή σύνταξη ! Υπάρχει λοιπόν τρομερό κίνητρο για να πηγαίνει ο κόσμος εκεί και φυσικά κανένας Έλληνας σήμερα δεν είναι πατριώτης, όταν πρόκειται για την τσέπη του. Και φυσικά δεν φταίς εσύ για τις τιμές σου, το ξέρω ότι δεν μπορείς να γίνεις φθηνότερος, αφού όλα τα κόστη εδώ είναι πενταπλάσια από τη FYROM και κυρίως ό,τι έχει να κάνει με τα κωλόχερα του ελληνικού κράτους, που απλώνονται πάνω από κάθε επαγγελματία και τον τσακίζουν στους φόρους.

Το προσωπικό του Οδοντιατρείου στη FYROM. Στρατιά ολόκληρη από οδοντιάτρους και
βοηθούς οδοντιάτρους.

Γιατί λοιπόν "διαφημίζω" τους Σκοπιανούς (το μάθημα που είπαμε στην αρχή):

Γιατί γνωρίζω πολλούς οδοντιάτρους που μου κλαίγονται συνεχώς για την οικονομική τους κατάσταση, την κρίση, τα υψηλά ενοίκια και τα ένσημα των βοηθών τους.
Από την άλλη ο ίδιος, όποτε έχω να κάνω μια σοβαρή δουλειά σε κάποιο δόντι, πηγαίνω σε 10 μέρη. Πηγαίνω αρχικά στον οδοντίατρο, με στέλνει αλλού για "πανοραμική", ξαναγυρίζω, αποφασίζει ότι πρέπει να γίνει δύσκολη απονεύρωση, με στέλνει στον Λαμπριανίδη, εκείνος πάλι πίσω στον οδοντίατρο για το κλείσιμο, εκείνος στον τεχνίτη να μου πάρει αποτυπώματα αφού βιάζομαι και μετά σε άλλον για λεύκανση, σε άλλον για ορθοδοντική κ.λ.π.
Γεννιέται λοιπόν με απλά λόγια η ανάγκη συνεργασίας φτασμένων οδοντιάτρων, πολλών ειδικοτήτων σε ένα κέντρο, με πλήρη εξοπλισμό. Τονίζω το "φτασμένων" γιατί το να πειστούν 2-3 παιδιά που μόλις πήραν την άδεια είναι εύκολο, αλλά δεν πρόκειται να τους εμπιστευτεί ο ασθενής.
Προσπάθησα πολλές φορές να πείσω φίλους, καλούς οδοντιάτρους να συνεργαστούν. Να αφήσουν τους εγωισμούς και τις "αυθεντίες" και να συνυπάρξουν σε ένα κέντρο με 10-15 έδρες, στο οποίο θα γίνονται όλα: από ακροριζεκτομές μέχρι ...στρασάκια στα δόντια. Ό,τι θέλει ο πελάτης δηλαδή σε ένα μέρος.
Πρακτικά, να μαζευτείτε 10 καλοί γιατροί, να κλείσετε τα δικά σας ιατρεία για τα οποία πληρώνετε ενοίκια, βοηθούς, λογιστές, ρεύματα, τηλέφωνα κλπ, να πάτε σε ένα μέρος με πάρκινγκ, να κάνετε ένα σοβαρό οδοντιατρικό κέντρο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Όλοι, ομόφωνα, μου είπαν: "τρελός είσαι ρε Βασίλη; Γιατί να μπλέξω με συνεταίρους;"
Η απάντησή μου, είναι το παραπάνω βίντεο. Γιατί όταν θα καταλάβεις ότι πρέπει να "μπλέξεις με συνεταίρους", να μάθεις να δουλεύεις συνεργατικά, θα είναι αργά. Γιατί κάποτε πρέπει να εμπεδώσουμε τη λέξη "συνεργασία". Όπως συμβαίνει στο taxalia που είναι ένα μνημείο συνεργασίας 25 ανθρώπων με διαφορετικά ενδιαφέροντα, απόψεις, ιδέες κλπ, που όμως καταφέρνουν να συνεργαστούν ισότιμα. 
Γιατί,  γιατρέ μου, σε λίγα χρόνια προβλέπω να έρχονται ξένα οδοντιατρικά κέντρα κι εσύ να βαράς μύγες. Για αυτό.

Β.Π.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη