18 Μαΐ 2013

Οι Έλληνες Βλάχοι, κατακεραυνώνουν τη Ρουμανία που προσπαθεί να τους οικειοποιηθεί

Επιστολή-καταπέλτη, προς την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, απέστειλε η Βλαχική Αμφικτιονία, διαμαρτυρόμενη για τις προσπάθειες των Ρουμάνων, να βαφτίσουν Ρουμάνους όλους τους Βλάχους της υφηλίου. Διαβάστε το πλήρες κείμενο:


Προς: Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα

Κοιν: - Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
- Εξοχότατο κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος
- Εξοχότατο κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
- Εξοχότατο κ. Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εξοχότατε κύριε Πρέσβυ,

Σε συνέχεια προσφάτου υιοθετήσεως από το Ρουμανικό Κοινοβούλιο τροποποιήσεως επί του άρθρου 1 του νόμου 299/13.11.2007, η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, ως ανώτερο αιρετό συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τις ανά την υφήλιο ενώσεις και συλλόγους των Ελλήνων Βλάχων κι ελληνικής καταγωγής βλαχόφωνων της Διασποράς, επισημαίνει τα εξής:

Α. Το παραπάνω άρθρο του νέου ρουμανικού νόμου 299 αναφέρει ρητώς ότι, το σύνολο των εκτός Ρουμανίας βλαχόφωνων πληθυσμών θεωρούνται Ρουμάνοι. Στο πλαίσιο αυτό, ως ρουμανικό στοιχείο της διασποράς, παρατίθενται οι παρακάτω ομάδες : armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji. Από την πλευρά μας τονίζουμε ότι, προφανώς δεν είμασταν κι ούτε είμαστε όλοι ίδιοι. Η βλαχική γλώσσα (σύνολο προφορικών διαλέκτων μιας μη κωδικοποιημένης μεσαιωνικής γλώσσας), η βλάχικη κουλτούρα και παράδοση δεν είναι παράμετροι του ρουμανικού πολιτισμού, με τον οποίο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική σχέση. Οι Έλληνες Βλάχοι κι οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς Βλάχοι, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία διαβιούν στα Βαλκάνια και τη Διασπορά (Ελλάδα, Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία), είτε ονομάζονται Αρμάνοι ή Αρωμούνοι είτε Βλάχοι ή Μογλενίτες ή Μεγλενίτες ή Φρασεριότες και Ρεμένοι, ή όπως άλλως θέλετε, τυγχάνει να ομιλούν ιστορικώς διαμορφωμένα ρομανικά ιδιώματα της δημώδους βαλκανικής λατινικής, δεν είναι όμως Ρουμάνοι, όπως δεν είναι ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Γάλλοι ούτε κι οι Ελβετοί Ραιτορομάνοι.

Β. Η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του μεσαιωνικού ελληνισμού και σύγχρονου ελληνικού έθνους. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι τα Μογλενά αποτελούν περιοχή της Μακεδονίας (Όρος Πάϊκο του νομού Κιλκίς) και συνεπώς αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Οι βλαχόφωνοι κάτοικοι των Μογλενών από τους βυζαντινούς χρόνους αποτελούν, επίσης, διαχρονική παρουσία και μαρτυρία του ελληνισμού στην περιοχή.

Γ. Ουδείς δικαιούται, συνεπώς, να χαρακτηρίζει αυθαιρέτως ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού έθνους ως << μειονότητα>> μέσα στην ίδια του την πατρίδα, της οποίας άλλωστε η ιστορία βρίθει από παραδείγματα Μεγάλων Βλάχων Εθνικών Ευεργετών που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή, το έργο και την περιουσία τους στο βωμό της ελευθερίας, της προκοπής και της ανάπτυξης της Ελλάδος και του ελληνισμού.

Δ. Η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία χαρακτηρίζει, συνεπώς, ως αυθαίρετες, ανεδαφικές και τουλάχιστον ατυχείς τις αναφορές του νέου άρθρου 1 του παραπάνω ρουμανικού νόμου, οι οποίες επιχειρούν να ταυτίσουν κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη ρουμανική διασπορά. Οι απαράδεκτες αυτές αναφορές θίγουν καταφανώς το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό όλων των Ελλήνων Βλάχων στην Ελλάδα και τη Διασπορά. Είναι δε πέρα από προφανές ότι, οι πρακτικές αυτές ανάγονται σε άληστου μνήμης μεθοδεύσεις του βαλκανικού παρελθόντος και δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες σφυρηλάτησης δεσμών ενότητας, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, επί των οποίων εδράζεται το σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο συμμετέχει η Ρουμανία ως σύμμαχος και εταίρος.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μαγειρίας Μιχάλης Γιώργος Ιλιέφσκι
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη