30 Μαΐ 2013

Στη Δημοκρατία αντίκειται η οπλοφορία των βουλευτών

του Δημήτρη Πανοζάχου*

Η οπλοκατοχή είναι θέμα που δεν ταλάνισε ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα. Την τελευταία εβδομάδα όμως, αποτέλεσε ζήτημα η οπλοφορία των βουλευτών κυρίως μέσα στο κοινοβούλιο!
Οι βουλευτές ως δημόσια πρόσωπα, ανήκουν στις ομάδες που ...
πράγματι διατρέχουν αυξημένους κινδύνους να δεχθούν διαφόρων μορφών βίαιων επιθέσεων. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο παρελθόν συμπεριελήφθησαν στις ομάδες που δικαιούνται να κατέχουν όπλο μετά από σχετική αίτηση.
Πέρασαν όμως τριάντα εννέα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και το 1989 μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η πολιτεία αξιολογώντας τον κίνδυνο να δεχθούν οι βουλευτές τρομοκρατική επίθεση, έχει τοποθετήσει με απόσπαση ως συνοδεία σε κάθε έναν, δύο αστυνομικούς και μάλιστα με δική τους επιλογή.
Το ερώτημα λοιπόν σήμερα είναι γιατί να χρειάζεται να οπλοφορούν πρόσωπα στα οποία η πολιτεία έχει τοποθετήσει προσωπική ασφάλεια προερχόμενη από το οργανωμένο σώμα της αστυνομίας;
Δεν παρέχουν σωστή προστασία οι αστυνομικοί – σωματοφύλακες στους βουλευτές;
Δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι ή δεν έχουν διάθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί;
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε δεν είναι πλεονασμός η οπλοφορία των βουλευτών;
Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατία οι εκφραστές της λαϊκής βούλησης να χρειάζεται να οπλοφορούν και μάλιστα μέσα στη Βουλή; Από ποιόν κινδυνεύουν στο ναό της δημοκρατίας;
Αν οι βουλευτές που τους παρέχεται αστυνομική συνοδεία έχουν ανάγκη οπλοφορίας, τότε δεν είναι λογικό να αρχίσουν να ζητούν να οπλοφορούν και οι ομάδες των επαγγελματιών που συχνά πέφτουν θύματα ληστών; Θα αποκτήσει κάθε οδηγός ταξί, κάθε εργαζόμενος σε βενζινάδικο, κάθε διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας και ένα όπλο;
Επιβάλλεται οι βουλευτές να δείξουν το καλό παράδειγμα και να απαγορεύσουν με νόμο την οπλοφορία πολιτικών προσώπων στα οποία παρέχεται αστυνομική προστασία.
Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να οπλοφορεί. Αντίθετα αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ζητήσουν μαζικά και άλλοι να οπλοφορούν κυρίως τώρα που η εγκληματικότητα είναι αυξημένη.
Στη χώρα μας η δημοκρατία έχει ριζωθεί και οι βουλευτές δεν έχουν ανάγκη αυτοπροστασίας για πολιτικούς λόγους. Παραλείπω τυχόν κοινωνικά αίτια γιατί είναι ή έπρεπε να είναι, τα ίδια με όλους τους άλλους πολίτες της χώρας. Στην περίπτωση που κάποιος από αυτούς δεχθεί ασύμμετρη επίθεση, τότε τον πρώτο λόγο έχουν οι συνοδοί αστυνομικοί και όχι η χρήση όπλου από τον ίδιο που μπορεί να οδηγήσει και σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η προστασία των πολιτικών προσώπων είναι υπόθεση της οργανωμένης πολιτείας και όχι προσωπική τους υπόθεση.
Αλλιώς υπάρχει και άλλη λύση. Αυτή της απομάκρυνσης της αστυνομικής προστασίας από κάθε βουλευτή που επιθυμεί να οπλοφορεί. Έτσι θα περιοριστούν και τα έξοδα του δημοσίου ….
Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος
Μέλος ΕΓ ΝΔ - Πολιτευτής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη