23 Μαΐ 2013

Για μπάτσες το Υπουργείο Οικονομικών, τα έκαναν σκατά παντού !

Έχει διαλυθεί τελείως το σύστημα φορολογίας. Και είναι λογικό, αλλά κανείς ηλίθιος δεν καταλάβαινε όταν πριν ένα-δύο χρόνια κραυγάζαμε: σταματήστε να νομοθετείτε βρε μαλάκες! Πότε θα προλάβει να αφομοιώσει η διοίκηση τόσες χιλιάδες νόμους; Έτσι,
φτάσαμε, να έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων επαγγελματιών στις 2 Μαρτίου σύμφωνα με το νόμο, αλλά να μην έχει ξεκινήσει καν η υποβολή, αφού το taxisnet δεν άνοιξε ακόμη !
Για μια ακόμη χρονιά, ζούμε παρατάσεις επί παρατάσεων και αναβολές επί αναβολών.
Εαν ρωτήσετε τους αρμόδιους, "γιατί συνεχίζεται αυτό το χάλι και πότε επιτέλους θα γίνονται τα πράγματα στην ώρα τους σε αυτή τη χώρα-μπουρδέλο, χωρίς παρατάσεις και προβλήματα", θα σας απαντήσουν ότι "βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και από του χρόνου τα πράγματα θα στρώσουν". Ακριβώς δηλαδή ό,τι απαντούν από τη δεκαετία του ΄80 ! Και το "του χρόνου" διαιωνίζεται.
Πότε θα γίνουμε σοβαρή χώρα γαμώτο; Πότε;

Διαβάστε το άρθρο του capital γι το θέμα των τόκων:

Αντιμέτωποι με κατάσταση αλαλούμ έχουν έρθει εκατομμύρια φορολογούμενοι αναφορικά με τον τρόπο που θα δηλώσουν τους τόκους που εισέπραξαν το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει οδηγίες για το τι και πώς δηλώνεται στη φορολογική δήλωση ενώ και οι τράπεζες αυτοσχεδιάζουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλοι οι φορολογούμενοι είναι από φέτος υποχρεωμένοι να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση όλα τα εισοδήματά τους, ακόμη και αυτά που έχουν ήδη φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το εισόδημα από τόκους καταθέσεων.

Οι φορολογούμενοι απευθύνουν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες ερωτήματα σε εφορίες και φοροτεχνικούς αναφορικά με το τι θα δηλωθεί στη φορολογική δήλωση. Συγκεκριμένα ρωτούν:

- τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους.

- ποιο ποσό πρέπει να αναγραφεί στη φορολογική δήλωση; Το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρων;

- η τράπεζα θα μου αποστείλει τη σχετική βεβαίωση ή θα πρέπει να την αναζητήσω ο ίδιος;

- θα πρέπει να δηλωθούν και μικροποσά τόκων, όπως αυτοί που εισπράττει κάποιος από έναν λογαριασμό μισθοδοσίας;

Επίσημες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν υπάρχουν καθώς όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη ούτε το ειδικό βιβλιαράκι με τις αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Με βάση προφορικές οδηγίες που δίνουν εφορίες στους φορολογούμενους προκύπτουν τα εξής:

- στις περιπτώσεις συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό των τόκων θα πρέπει να μοιραστεί εξίσου σε αυτούς και ό,τι αντιστοιχεί στον καθένα να δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση. Πολλοί φορολογούμενοι, ωστόσο, αντιδρούν λέγοντας ότι τα ονόματα των συνδικαιούχων προστέθηκαν μόνο τυπικά για την περίπτωση που ο κύριος δικαιούχος αδυνατεί να εισπράξει τα χρήματα του λογαριασμού.

- αντικρουόμενες είναι οι απαντήσεις αναφορικά με το αν πρέπει να δηλωθούν τα καθαρά ή τα προ φόρων ποσά των τόκων.

- οι τράπεζες εκδίδουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους. Ωστόσο, θα πρέπει να τις αναζητήσουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι επισκεπτόμενοι κάποιο κατάστημα

- θα πρέπει να δηλωθούν και τα μικροποσά των τόκων. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με μήνυμά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαίωσε ότι θα πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι από το πρώτο λεπτό του ευρώ. Αυτό βέβαια, πρόκειται να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία σε πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι ακόμη και για μικροποσά τόκων πχ. 3 έως 5 ευρώ θα πρέπει να επισκεφτούν την τράπεζά τους για να λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Στα ποσά των τόκων που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4% (0% εφόσον το συνολικό εισόδημα είναι έως 12.000 ευρώ) ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Επίσης τα ποσά των τόκων θα υπολογίζονται και για την κάλυψη του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων διαβίωσης του φορολογούμενου.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη