14 Ιουν 2013

Η Αγαπημένη μας ΕΡΤ

Γράφει ο Γιώργος Σ. Χατζηγεωργίου
Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με διαπερνούν ρίγη αγανάκτησης όπως και τον υπόλοιπο Ελληνικό Λαό. Είμαι έτοιμος να κάνω την επανάσταση πού δεν έκανα στο Καστελόριζο, πού δεν έκανα στο μεσοπρόθεσμο, που δεν έκανα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, που ...
δεν έκανα για τις συντάξεις, για την υγεία, για την παιδεία. Θα βάλω τα στήθια μου μπροστά. Εγώ ο ελεύθερος επαγγελματίας που απ' το πρωί στο βράδυ βρίζω τους δημοσίους υπαλλήλους. Εγώ ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο νυν ή εν δυνάμει άνεργος. Εγώ ο συμβασιούχος της ΕΡΤ, που όταν έχανα την δουλειά μου πέρυσι όλα τα συνδικαλιστικά αρκτικόλεξα σφύριζαν αδιάφορα. Εγώ ο φορτηγατζής, ταξιτζής, στρατιωτικός, που σύσσωμη η τηλεοπτική δημοσιογραφία, της ΕΡΤ προεξαρχούσης, με συκοφάντησε.
Η αγαπημένη μας ΕΡΤ. Ο αγαπημένος σάκος του μποξ. Και ποιός δεν ήταν διαμαρτυρόμενος για την ΕΡΤ;
Για κομματοκρατία, υπερπληθυσμό, Σαλαγκουδισμό, τις 7 πληγές του Φαραώ, μα πάνω απ όλα ποιος από τους διαμαρτυρόμενους σήμερα δεν έχει κατηγορήσει την ΕΡΤ για "κρατική", συστημική προπαγάνδα; Ποιος από τους διαμαρτυρόμενους δεν θεωρούσε την ΕΡΤ κυβερνητικό εργαλείο χειραγώγησης; Και ξαφνικά η ΕΡΤ κλείνει και όσοι διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την αμαρτωλό της βίο, απλώς εξακολουθούν τώρα να τα διαρρηγνύουν για το κλείσιμό της. Οκ Ελλάδα ζούμε, δεν ιδρώνει τ' αυτί μας από κάτι τέτοια σουρεαλιστικά, αλλά βρε παιδί μου, βλέπω και μερικούς που ήταν έξαλλοι με το τέλος στη ΔΕΗ, τώρα να μιλάνε για χούντα! Το μαύρο είναι φασισμός μας λέει η κ. Ακρίτα. Και το μαύρο που επιβάλουν (ποιος ξέρει για πόσο) στην ενημέρωση όλης της χώρας οι συνδικαλιστές των ακόμα ευγενών σημειώνω ταμείων τι είναι; Η μη μετάδοση των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη; Είναι φασισμός αυτό;
Μα καλά η αριστερά που αν δεν απατώμαι πρωτοστατεί στις αντιδράσεις, αλλά και όχι μόνο η αριστερά, δεν ήταν μονίμως διαμαρτυρόμενη πως η ΕΡΤ είναι διαχρονικά παραμάγαζο των κυβερνήσεων της τελευταίας τριακονταετίας; Και όντως δεν ήταν; Δηλαδή ποιών; Του πασοκ και της νέας δημοκρατίας, οι οποίοι κυβερνούν και σήμερα. Και μεταξύ μας όχι παραμάγαζο. Μαγαζί γωνία ήταν η ΕΡΤ. Για τον αφρό ήταν η ΕΡΤ, όχι για την πλέμπα των κομματικών στρατών.
Κάποια λοιπόν κυβέρνηση αποφασίζει να κλείσει αυτό το γωνιακό μαγαζί. Άρα να πυροβολήσει τα πόδια της σύμφωνα με την επικρατούσα αφήγηση! Γιατί θυμώνετε;;!!
Δεν θα μοιραστώ εν τέλει την ιερή αγανάκτηση να με συμπαθάτε. Θλίβομαι για την αναστάτωση στις ζωές των απολυμένων, όσο και για τους υπόλοιπους που έχασαν και θα χάσουν τη δουλειά τους σιωπηλά, χωρίς διαδηλώσεις και εξαγγελίες για νέο πολυτεχνείο. Θλίβομαι όσο και γι αυτούς που εργάζονται, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν.
Θέλω να πληρώνω στον λογαριασμό της ΔΕΗ την ΕΡΤ και τα λεφτά μου να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν πεδία που δεν αφορούν τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Θέλω η ΕΡΤ να είναι η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο και ο Εθνικός, Κρατικός, Κυβερνητικός εν τέλει δίαυλος επικοινωνίας, γιατί αυτό είναι Δημοκρατία και τις Κυβερνήσεις νομίζω τις εκλέγουμε. Θέλω ξεκαθάρισμα, καθαρούς κανόνες και νομιμότητα στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Θέλω την ΕΡΤ χωρίς μετρήσεις τηλεθέασης και μη ανταγωνιστική στα ιδιωτικά. Ανησυχώ φυσικά γιατί σ' αυτή τη χώρα είμαστε ικανοί να φτιάξουμε μια ΝΕΡΙΤ χειρότερη απ' την ΕΡΤ, αλλά δεν μου περισσεύει αγανάκτηση για την γηραιά κυρία.
Η πλειοψηφία του κόσμου (οποιοσδήποτε ψύχραιμος το βλέπει) είναι υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, αν και όχι πάντα για τους σωστούς λόγους. Το αν αυτή η απόφαση οδηγήσει κάπου καλύτερα μένει να αποδειχτεί και να αξιολογηθεί. Αυτό όμως που δίνει ελπίδα, είναι η αδιαμφισβήτητη γενναιότητα του εγχειρήματος. Ακόμα και αν δεν μας αρέσουν τα πρόσωπα που το επιχειρούν, ακόμα και αν έχουμε ζητήματα αισθητικής και τρόπου, οφείλουμε και εν τέλει αναγνωρίζουμε το γενναίον του πράγματος. Γιατί όλοι μέσα μας ξέρουμε πως με «διαβούλευση» και «εξυγίανση» στην Ελλάδα απλώς… ΔΕΝ γίνεται. Δεκαετίες άκαρπων προσπαθειών το βεβαιώνουν.
Και έτσι θα πετύχει; Θα δούμε κάτι καλύτερο;
Έχω αμφιβολίες αλλά δεν έμειναν και πολλά να δοκιμάσουμε.

ΥΓ Ίσως φανεί παράξενο αλλά ανήκω στους λίγους καταναλωτές του προγράμματος της ΕΡΤ, στο πενιχρό εκείνο 3%, και ελπίζω στη ΝΕΡΙΤ να μπορώ να εξακολουθήσω να παρακολουθώ Ιρανικό Κινηματογράφο και εκπομπές όπως οι Ανιχνεύσεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη