4 Ιουν 2013

Θεσσαλονικείς: Φοβούνται να πάνε στο γιατρό ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρού προβλήματος υγείας


Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Το μπάχαλο του ΕΟΠΠΥ, η αύξηση των ανασφάλιστων καθώς και ο φόβος για το ενδεχόμενο κόστος θεραπείας κρατά τους ασθενείς μακριά από γιατρούς και νοσοκομεία ακόμα και για σοβαρά προβλήματα υγείας.



Αναλυτικά τώρα, δυσαρέσκεια ως προς την παροχή ιατρικής περίθαλψης κατά 59,9% στην Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο συμπέρασμα από την έρευνα.
  • Η πτώση επισκεψιμότητας σε όλες τις δομές υγείας κυρίως στα ιδιωτικά ιατρεία 50,8% σε 32,7% και στα  νοσοκομεία 42,3% σε22,6%.
  • Η Αξιοσημείωτη αύξηση του ποσοστού αυτών που δεν επισκέπτονται ιδιωτικό γιατρό από 3,2% σε 26,1%.
  • Υπάρχει πλέον μια μεγάλη μερίδα ασθενών 65,9% που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σχετικά με το χαμηλό 38,5% πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα. Παρατηρούμε επίσης μια μείωση των θετικών γνωμών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ από 54,7% σε 47,4% σχετικά με πέρσι.

Προφανώς η αύξηση του κόστους για την επίσκεψη και τις εξετάσεις  στα νοσοκομεία έχει επιφέρει μία μείωση της επισκεψιμότητας σε αυτά.

Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου Δημήτρη Τσάμη, θα έχει μακροπρόθεσμα θα έχει αντίκτυπο σε δείκτες υγείας της χώρας μας όπως ο μέσος όρος ζωής η αύξηση της εμφάνισης χρονίων νοσημάτων λόγω κακής πρόληψης κλπ.


Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά ιατρεία που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την ανεργία τα μηνύματα δεν είναι καλά καθώς όλο και μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς για την θεραπεία τους. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι ο ευχαριστημένος ασθενής ακόμη και σήμερα, παρ΄όλη την εξάπλωση των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας, παραμένει ο καλύτερος τρόπος «διαφήμισης» ενός ιδιωτικού ιατρείου.

Η σύμβαση του ιδιώτη γιατρού βλέπουμε να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ασθενών, αλλά  προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι το 1/3 των ασθενών  δεν είναι ικανοποιημένοι από την παροχή υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη