23 Απρ 2014

Φάγαμε 1,5 χρόνο για να συμφωνήσουν τελικά στην απόσπαση

Ο λόγος φυσικά για τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βενιζέλου, αφού ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται να...


...συμφώνησε τελικά στη λύση της απόσπασης.

Έπειτα από 15 μήνες απραξίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αττικό Μετρό φαίνεται να συμφωνούν στην ενδεδειγμένη λύση. Όλες οι αρχαιότητες θα αποσπαστούν, θα φυλαχτούν σε κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο και θα επανέλθουν σχεδόν στο σύνολό τους στο -1 υπόγειο του σταθμού, όπου και θα δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό μουσείο. Η αρχαιολογική ανασκαφή στον προαναφερόμενο σταθμό θα συνεχισθεί για ακόμη 2 μέτρα. 

Φαίνεται πως ο Γιάννης Μπουτάρης προεκλογικά θέλει να κλείσει τις...πληγές που τον βαραίνουν αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν για "μπλοκάρισμα" του έργου ενώ πολλές είναι οι υπόνοιες σχετικά με το προς ποιου το συμφέρον είναι η καθυστέρηση που προκαλεί ο Μπουτάρης. 

Ωστόσο, γνώστες των αρχαιολογικών ζητημάτων εκφράζουν την έντονη «ανησυχία» τους ποιο μέλλον επιφυλάσσει το Μετρό εάν σε αυτήν την νέα ανασκαφή έρθουν στο φως εξίσου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αφού στη Θεσσαλονίκη όσο πιο βαθιά, τόσο πιο παλιά...

Από την άλλη πλευρά τώρα, τον Ιούνιο ξεκινάει η σταδιακή μεταφορά των 2 γιγαντιαίων μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων από το σταθμό της Ανάληψης σε αυτόν της Νέας Ελβετίας. Η επιχείρηση μεταφοράς, που θα πραγματοποιηθεί με ειδικού τύπου φορτηγά, αναμένεται να διαρκέσει 3 εβδομάδες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο ανάδοχος ζητούσε 16 εκ. ευρώ για να γίνει αυτό και όμως η Αττικό Μετρό ενέκρινε λιγότερα από 2 εκ. Αλήθεια τι θα γινόταν τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια; 

Στο μεταξύ, η ανάδοχος κοινοπραξία εξακολουθεί να «πιέζει» μέσω των απολύσεων (7 άτομα πριν από 2 βδομάδες) το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ οι ανάγκες του έργου σήμερα απαιτούν προσλήψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, μόνον για το φρέαρ εκκίνησης για τους δυο μετροπόντικες στην Νέα Ελβετία καθώς και για τη διάνοιξη σήραγγας με τη μέθοδο του ανοιχτού ορύγματος στην ίδια περιοχή υπολογίζεται ότι θα πρέπει να απασχοληθούν περισσότερα από 200 άτομα. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, ο ανάδοχος όμως, εξακολουθεί να δημιουργεί κοινωνική αναταραχή στη Θεσσαλονίκη μέσω των απολύσεων, μολονότι έχει πολλά μέτωπα για να δουλέψει και μάλιστα τις απολύσεις αυτές της «χρεώνει» στην Αττικό Μετρό. "Εμείς θέλουμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο τεχνικό προσωπικό, όπως έγινε πρόσφατα και για τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Μετρό" σημειώνουν στελέχη της ΑΜ ενώ καλούν τον ανάδοχο "να αναπτύξει γρήγορα όλα τα διαθέσιμα μέτωπα του έργου, και να εγκαταλείψει πλέον την παρελκυστική τακτική μέσω των ενστάσεων, προσφυγών, απολύσεων, κ.λπ".

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη