16 Απρ 2014

Θανάσης Εξαδάκτυλος: "Αυτές είναι οι θέσεις μας για το ιατρικό επάγγελμα"

Εκλογές στο Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στις 11 και 12 Μαϊου και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ( ΕΝΟΣΥ – ΝΙΚΙ ) Θανάσης Εξαδάκτυλος, αναλύει το:

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΘ 2014-2017

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ΕΝΟ.ΣΥ.-Ν.Ι.ΚΙ. προ των εκλογών του 2011 υποσχέθηκε συγκεκριμένες δράσεις για τον ΙΣΘ τις οποίες και υλοποίησε με συνέπεια.

Επιπλέον πραγματοποιήσαμε:

1. Την αγορά των νέων γραφείων.
2. Τη διασύνδεση με τους ΙΣ Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έδωσε εργασία σε 300 περίπου νέους συναδέλφους αρκετοί από τους οποίους έμαθαν τη γερμανική γλώσσα δωρεάν.
3. Τις δράσεις που σχετίζονται με τον ιατρικό τουρισμό και την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων.

Συνοπτικά ο ΙΣΘ σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο της τελευταίας εικοσαετίας στη χειρότερη τριετία της χώρας μας.

Η κατάσταση όμως των γιατρών επιδεινώθηκε ουσιαστικά λόγω της κρίσεως και ιδιοτελών πολιτικών που παράλληλα εφαρμόσθηκαν στο χώρο της υγείας. Γι’ αυτό το πολιτικό θέμα θα απαντήσουμε κατά την κρίση του καθενός μαζί με όλους τους έλληνες στις 25 Μαΐου στην κάλπη.

Η ΕΝΟ.ΣΥ.-Ν.Ι.ΚΙ. με εχέγγυο τη μέχρι σήμερα δράση της, διεκδικεί εκ νέου την ψήφο σας με σαφείς στόχους για την επόμενη τριετία.

Α. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Το ταμείο θα λειτουργεί στα πρότυπα του αντίστοιχου ταμείου των δικηγόρων Θεσσαλονίκης και θα καλύπτει τα κενά της λειτουργίας του ΤΣΑΥ. Η νομική προεργασία έχει γίνει και το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και προστατευμένο από τις παρεμβάσεις του κράτους.

Β. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Σήμερα το δικαίωμα υπάρχει με κοινή υπουργική απόφαση του 2012 μετά από την αποφασιστική δράση των ιατρών της Θεσσαλονίκης. Είναι αναγκαίο όμως, να γίνει νόμος.

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ISO – ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (AUDIT)

Οι παραπάνω διαδικασίες δυστυχώς προβλέπονται και εφαρμόζονται στην άσκηση ιατρικής στις χώρες της ΕΕ και εφόσον επιβληθούν, η ανάληψη της ευθύνης τους από τον ΙΣΘ θα διευκολύνει πολλαπλώς τους συναδέλφους με συμβολικό κόστος. (Παρόμοιες υπηρεσίες από δεκαετίες παρέχει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στα μέλη του).

Δ. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

1. Την ενίσχυση των ιατρείων και ειδικά των πολυϊατρείων.
2. Την απασχόληση νέων ιατρών στο πλευρό μεγαλυτέρων στα πρώτα δύσκολα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.
3. Την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ανασφάλιστους και ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας.

Ε. ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το νομικό τμήμα του ΙΣΘ επεξεργάσθηκε την αλλαγή πολλών πειθαρχικών διατάξεων που νομοθετήθηκαν το 2011 και το 2013, ώστε να είναι πλέον εφικτή διαδικαστικά η αποτελεσματική επιβολή ποινών σε παραβάτες της δεοντολογίας, και έχουμε τη βούληση να την περιφρουρήσουμε αυστηρά με τη δημιουργία και υποστήριξη ειδικής επιτροπής δεοντολογίας.

Οι νομικοί αγώνες των ιατρών του πρώην ΙΚΑ και των νοσοκομειακών θα υποστηριχθούν από τον ΙΣΘ όπως υποστηρίχθηκαν οι αγωγές 650 συναδέλφων εναντίον του ΟΠΑΔ και των άλλων ταμείων για τα παλιά χρέη.

Για τους συναδέλφους του ΕΟΠΥΥ όλων των κατηγοριών στόχος του ΙΣΘ θα είναι η αποζημίωση των ασθενών και όχι των ιατρών, ώστε να σταματήσει η ομηρία ιατρών και εργαστηρίων και οι απαράδεκτες μονομερείς εκ των υστέρων αναγκαστικές εκπτώσεις (claw back, rebate) που αργά ή γρήγορα οδηγούν στον αφανισμό του μέσου ιατρείου και εργαστηρίου.

Οι συμβάσεις θα πρέπει να ανοίξουν σε όλους τους συναδέλφους με προτεραιότητα στους νέους και τους απολυμένους. Η αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ είναι αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ΠΦΥ καθώς και ο πλήρης διαχωρισμός της ΠΦΥ από την ΔΦΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Για τα νοσοκομεία πρώτο μέλημα μας είναι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που βελτιώθηκε μερικώς μετά την παραίτηση του Προέδρου στις 3/3/2013, να αποκατασταθεί πλήρως. Το ΕΣΥ να απαλλαγεί από όλες τις μη αναγκαίες γραφειοκρατικές δομές του και να εξυγιανθεί το σύστημα προμηθειών ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την αύξηση των αμοιβών των γιατρών για την έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών, για την προκήρυξη θέσεων και για την ισότιμη ενσωμάτωση των γιατρών του πρώην ΙΚΑ που πλέον ανήκουν στο ΠΕΔΥ.

Σε ό,τι αφορά τους νέους συναδέλφους, την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος και η σύνδεση του αριθμού του παραγόμενου ιατρικού προσωπικού με τις πραγματικές δυνατότητες εκπαίδευσης των δημόσιων ιδρυμάτων είναι απόλυτη προτεραιότητα. Η διασφάλιση της ποιότητας της ειδίκευσης στην Ελλάδα και η πρόσβαση σε αυτήν με ευρωπαϊκούς όρους καθώς και η υπό όρους εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα, θα δώσουν τις ευκαιρίες που απαιτούνται στους νέους συναδέλφους μας.

Τέλος, η επιχειρηματικότητα στην υγεία θα πρέπει να είναι ελεύθερη σε όλους τους γιατρούς. Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, ο ιατρικός τουρισμός μικρής κλίμακας, η ΠΦΥ θεωρούμε ότι οφείλει να είναι προνομιακό πεδίο δράσης των γιατρών. Η υποχρεωτική πλειοψηφία ιατρών στις εταιρείες ιατρικών υπηρεσιών αν και καταργήθηκε το 2012 παραμένει στόχος μας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής και της κοινής λογικής ώστε να επανέλθει με νεότερο νόμο όταν η πολιτική συγκυρία το επιτρέψει.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι αισθανόμαστε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει περισσότερα αν ο ιατρικός κόσμος αντιδρούσε πιο άμεσα, πιο οργανωμένα και πιο ρεαλιστικά. Δυστυχώς, με ευθύνη του ΠΙΣ αυτό δεν επετεύχθη παρά τις συνεχείς πιέσεις μας για πιο αποτελεσματική δράση. Αντιθέτως, η αποτελούμενη από κομματικές παρατάξεις ηγεσία του ΠΙΣ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) δια πράξεων και παραλείψεων κατακερμάτισε το ιατρικό σώμα ώστε οι επιβουλείς των συμφερόντων μας να δρουν ανενόχλητοι. Άλλοι προσκολλημένοι σε έναν παλιομοδίτικο τρόπο δράσης και άλλοι αναμένοντας να επωφεληθούν από την οργή των γιατρών στις βουλευτικές κάλπες, μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα επιτρέποντας σε μια χυδαία πολιτική ηγεσία να ασχημονεί εις βάρος γιατρών και ασθενών. Παράλληλα, οι ίδιοι έχουν αναλάβει την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του ιατρικού κόσμου. Ο ΙΣΘ στάθηκε σταθερά απέναντι σε αυτήν την τακτική και συμμετείχε στην Ν.Ι.ΚΙ.- ΠΙΣ που σήμερα είναι η δεύτερη δύναμη στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ.

Η θετική σας ανταπόκριση στο κάλεσμα μας θα μας δώσει τη δύναμη να διεκδικήσουμε την αλλαγή και την αναμόρφωση και του ΠΙΣ. Για το λόγο αυτό αναμένεται μια έντονη προεκλογική περίοδος. Το παλιό ανθίσταται σθεναρά και πολλοί θα ήθελαν να δουν τον ΙΣΘ να επιστρέφει στην εποχή της άγονης συνδικαλιστικής γκρίνιας, της αδράνειας και της ήττας.

Σας καλούμε αν συμφωνείτε, να μεταδώσετε το μήνυμα και να δυναμώσετε την προσπάθεια μας. Η συμμετοχή σας στις 11 & 12 Μαΐου θα καθορίσει τη δύναμη μας.

Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος
Πλαστικός Χειρουργός
Υποψήφιος Πρόεδρος ΙΣΘ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη