9 Μαΐ 2014

Όταν ζήλεψε η Ρεπούση !

Τι ιστορικό μαργαριτάρι ξεστόμισε, ο Μπουτάρης, στον χαιρετισμό του στην άτυπη Υπουργική Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη;
 Γράφει ο Θάνος Τάκης



«Σας καλώ και σε αυτό το θέμα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας με κοινές συνισταμένες και αναφορές. Και μόνο το πολιτισμικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης που επιβίωσε για αιώνες θα αρκούσε για να μας πείσει ότι Σλάβοι, Νορμανδοί, Φράγκοι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, και Έλληνες μπορούν να τα βρουν και να συμβιώσουν με επιτυχία».

Θα τον μαλώσω, τον καλό Δήμαρχο, ο οποίος με χαρακτηριστική άνεση ξεπέρασε την επιστημοσύνη της κ. Ρεπούση. Πλην μιας παραλείψεως.

Μα, πώς του ξέφυγαν οι ευτυχισμένες κι ‘επιτυχημένες’ στιγμές συμβίωσης που έζησε ο λαός της Θεσσαλονίκης, με τους Σαρακηνούς, το 904, στην ‘Πρώτη Άλωση’ και δεν τους ανέφερε;

Γράφει ο Ιωάννης Καμινιάτης και δίνει μια περιγραφή, πώς μπορούν να «τα βρουν», όπως αναφέρει ο κ. Δήμαρχος, δύο πολιτισμοί, «Κι έστειλαν στην πόλη τους βαρβάρους που είχαν γυμνά τα σώματα τους, κάλυπταν μόνο με ένα μικρό πανί την περιοχή γύρω από τα γεννητικά τους όργανα, κρατώντας στα χέρια τους τα μαχαίρια. Αυτοί μπήκαν μέσα και σκότωσαν αμέσως όσους βρήκαν να τριγυρνούν ακόμα στο τείχος, είτε επειδή φοβήθηκαν και δεν μπορούσαν να κινηθούν καθώς από το φόβο παρέλυσε το σώμα τους, είτε πάλι επειδή είχαν τραυματιστεί πέφτοντας, όπως αναφέραμε, και δεν μπορούσαν πια να φύγουν• ύστερα σκορπίστηκαν στους μεγάλους δρόμους. Ο λαός της πόλης χωρισμένος σε πολλές ομάδες ξεφώνιζε και σπρωχνόταν μη έχοντας πού να σωθεί, πού να ξεφύγει από τη συμφορά. Μπορούσες τότε να δεις τους ανθρώπους να περιφέρονται σαν ακυβέρνητα πλοία εδώ κι εκεί  ελεεινό θέαμα, άνδρες, γυναίκες, νήπια, να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον, να κρέμεται ο ένας από τον άλλον, να δίνει ο ένας στον άλλον τον πιο θλιβερό και τελευταίο ασπασμό».

Τουλάχιστον δεν ξέχασε τους ευγενικούς Αβαροσλάβους, οι οποίοι όμως, δυστυχώς για την πολυπολιτισμικότητα που ονειρεύεται ο κ. Μπουτάρης, απέτυχαν να κατακτήσουν την Θεσσαλονίκη, μετά από επτά μέρες πολιορκίας, τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μια ψηφίδα πολυπολιτισμικότητας χαμένη!

Όπως επίσης δεν ξέχασε τους τόσο πολιτισμένους Νορμανδούς, οι οποίοι, στην Δεύτερη Άλωση, το 1185, θανάτωσαν μόλις 7.000 από τους κατοίκους της, κλάσμα του συνόλου δηλαδή, μέσα στην ευσπλαχνία τους και την αίσθηση του fair-play. Γράφει ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, «Και τι [να πω] για τους άντρες και τις γυναίκες που έπεφταν σε πηγάδια σα να ήταν το νερό του Κωκυτού ή της Αχερουσίας, εκείνοι από φόβο μήπως πέσουν σε άλλο, χειρότερο θάνατο, κι εκείνες εξαιτίας της σεμνότητάς τους; Γιατί, γι’ αυτούς που επιθυμούσαν την καταστροφή τους, ακόμη και τα ιστορικά βάραθρα και οι γκρεμοί ήταν μικρά. Αλίμονο, οι πέτρες που έριχναν εναντίον τους οι βάρβαροι δεν τους άφηναν να σηκώσουν το κεφάλι, αλλά τους κατασκέπαζαν και τους κατάχωναν τους δυστυχισμένους. ... Κι αν ο γονιός σωζόταν, τα παιδιά πέθαιναν καθώς ποδοπατιούνταν και σπρώχνονταν με βία, προσθέτοντας έτσι στον αριθμό των πτωμάτων των αντρών. Έτσι και το πυκνόμαλλο θρεφτάρι, όταν του επιτίθενται λύκοι, αφήνει τα νεογνά του και φεύγει, και ο λύκος δεν γνωρίζει οίκτο για κανέναν».

Δεν γνωρίζω τις σχολικές επιδόσεις του κ. Μπουτάρη.

Πιθανολογώ όμως, ότι στην ελληνική Ιστορία θα μπορούσε να είναι αριστούχος.

Αρκεί να είχε καθηγήτρια την κ. Ρεπούση...



Υ.Γ. Οι «νέγροι» του αμερικανικού Νότου και της Καραϊβικής, οι Αβορίγινες της Αυστραλίας και οι μαύροι της Νοτίου Αφρικής χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την μοναδική μέθοδο ιστορικής προσέγγισης του παρελθόντος (“όλοι μαζί είναι καλύτερα, ασχέτως συνθηκών”) από τον sui generis Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Υ.Γ.2 Συμπολίτες, και μη χειρότερα! 



Ιωάννης Καμινιάτης, «Εις την άλωσιν της Θεσσαλονίκης»: http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/maxes/thessaloniki/Alosi%20Thessalonikis%20Tripolitis.htm
Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, για την  άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς (1185 μ.Χ.): http://www.oodegr.com/oode/istoria/fragoi/allwsi_thesal_1.htm

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη