4 Μαΐ 2014

Προτάσεις για μια Θεσσαλονίκη φιλική προς το Ποδήλατο

Γράφει ο Δημήτρης Κάζης

Η Δημοτική Διοίκηση της Θεσσαλονίκης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διευκόλυνση της μετακίνησης με ποδήλατο μέσα στην πόλη. Η μετακίνηση με ποδήλατο είναι γεγονός στις ..
περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση του ποδηλάτου γνωρίζει μεγάλη αύξηση και στην πόλη μας. Ωστόσο παραμένουν σημαντικά προβλήματα και ανασταλτικοί παράγοντες για την ευρύτερη και πιο εύρυθμη χρήση του από τους Θεσσαλονικείς. Το αφιλόξενο αστικό περιβάλλον της πόλης προς ποδήλατα και πεζούς πρέπει να εκσυγχρονιστεί ώστε να προσφέρει μια νέα ποιότητα στην καθημερινή μετακίνηση των συμπολιτών μας. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως με το ποδήλατο:

• Κινούμαστε γρήγορα και οικονομικά
• Δε ρυπαίνουμε την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης μας
• Συμβάλουμε στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης
• Διαμορφώνουμε ένα σύγχρονο και βιώσιμο περιβάλλον για όλους

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προγενέστερες τοπικές αρχές δεν δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες, ώστε να διευκολύνουν και να προστατεύσουν τη μετακίνηση των ποδηλατών, ούτε κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της προνομιακής αντιμετώπισης του ποδηλάτου ως μέσου ήπιας και βιώσιμης κινητικότητας και αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας και να προωθηθούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα βοηθήσουν στην άνετη μετακίνηση των πολιτών με ποδήλατο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω να προτείνω τις εξής απλές αλλά και σημαντικές προτάσεις, οι οποίες θέτουν το ποδήλατο στο κέντρο των μελλοντικών αποφάσεων του Δήμου:

1. Εκπόνηση σχεδίου μετακίνησης με ποδήλατο για το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα αντιμετωπίζει συνολικά τον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, συνυπολογίζοντας το κέντρο της πόλης και περιφερειακούς δήμους ενώ θα βασίζεται σε επικαιροποιημένες αναλυτικές μελέτες και όχι σε ευκαιριακές λύσεις και προτάσεις.

2. Ένταξη του ποδηλάτου σε κάθε σχεδιασμό έργου οδοποιίας και υποδομών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η δημιουργία υποδομών για το ποδήλατο στα έργα του Δήμου και η αντιμετώπισή του ως προνομιακού μέσου μετακίνησης, θα μεταδώσουν το μήνυμα πως το ποδήλατο είναι όντως μια πολύ καλή επιλογή για μετακίνηση με όχημα στην πόλη και θα παρακινήσουν τον κόσμο να το χρησιμοποιήσει. Η μελέτη και η πρόβλεψή της ένταξης του στα έργα υποδομής του Δήμου, θα κάνει τη χρήση του πολύ πιο εύκολη και θα έχουν προβλεφθεί τυχόν προβλήματα και δυσκολίες. Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική αναθεώρηση του ρόλου του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της πόλης.

3. Αναβάθμιση των ποδηλατικών υποδομών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αναβάθμιση και βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου των ποδηλατοδρόμων, με καλύτερη φύλαξη και συντήρηση, καθώς και απομάκρυνση των παρκαρισμένων οχημάτων που κλείνουν την διαδρομή τους. Είναι σαφές πως το δίκτυο αυτό πρέπει να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί. Θα πρέπει να υπάρξει ένας πιο σαφής διαχωρισμός των ποδηλατοδρόμων και ενημέρωση των πολιτών για τον σεβασμό και την σωστή τους χρήση. Πρέπει να υπάρξει μια ολική μελέτη του δικτύου που θα προσφέρει σταθερές λύσεις και θα προβλέπει τη σύνδεση διαφόρων τετραγώνων και γειτονιών με ένα κεντρικό άξονα, καθώς και τη δημιουργία ποδηλατοστασίων, ειδικές ράμπες, πρόσβαση σε τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός με διάφορες αρχές της πόλης όπως η Τροχαία, η Αστυνομία και τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης για την διευθέτηση σημαντικών θεμάτων, όπως τον σχεδιασμό του ποδηλατικού δικτύου, την προστασία του, το δικαίωμα μεταφοράς του ποδηλάτου με τον ΟΑΣΘ και άλλων μέσων, την προστασία των ποδηλάτων στους σταθμούς και ίσως την υιοθέτηση της πρότασης για σήμανση των ποδηλάτων με ειδική κάρτα – άδεια κυκλοφορίας καθώς και ειδικές πινακίδες στην πόλη που θα απευθύνονται στην κυκλοφορία με ποδήλατο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΚΑΖΗΣ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη