24 Ιουν 2014

Ένας να φιλήσει την Ωραία Κοιμωμένη Αντιπολίτευση

Η ‘Διαύγεια’ ορίζει ανάρτηση κάθε πράξης αμελλητί – Άλλη μία: αμελλητί! - Δηλαδή άμεσα, χωρίς καθυστέρηση – Στην ΚΕΔΗΘ, συνηθίζουν να το ξεχνούν -  Ή μήπως δεν έπρεπε να γνωστοποιηθούν οι συγκεκριμένες αναθεσούλες, προεκλογικά; - Επειδή αφορούν αγαπημένα πρόσωπα αγαπημένου προσώπου; - Και άντε, η διοίκηση Μπουτάρη, κάνει ό,τι γουστάρει κι ότι την εξυπηρετεί - Έχει ρυθμίσει ξυπνητήρι η αντιπολίτευση, ή το αφήνει στον Πρίγκηπα;

                                                                                                           Γράφει ο Θάνος Τάκης


Αναρτήθηκαν στην ‘Διαύγεια’, δύο αποφάσεις μετά από εισηγήσεις της Προέδρου της ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήµου Θεσσαλονίκης) για την «ανάθεση της εργασίας που αφορά την εκπαίδευση, οργάνωση και συντονισµό των οµάδων εθελοντών της Θ. - Ε.Π.Ν. 2014, για το χρονικό διάστηµα 01/04/2014 – 30/11/2014». Η απόφαση για την πρώτη ανάθεση ελήφθη στις 17 Μαρτίου 2014. Αμελλητί ορίζει ο νόμος, αλλά αναρτήθηκε σήμερα, 100 μέρες μετά! Τι αφορά; «Η εκπαίδευση των εθελοντών απαιτεί εξειδικευµένη γνώση και εµπειρία και για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη - σύµβουλο. Για το λόγο αυτό προτείνεται η απευθείας ανάθεση των εργασιών αυτών στον κο Χουάνχο Κοράλες – κοινωνικοπολιτιστικό εµψυχωτή / εκπαιδευτικό».

Κι επειδή συνέβαιναν όλα τα ως άνω, το Δ.Σ. της ΚΕΔΗΘ, αποδέχτηκε την εισήγηση της Προέδρου, που είχε διακρίνει την απαρέγκλιτη ανάγκη και προχώρησε στην «σύναψη σύµβασης παροχής υπηρεσίας για την  εκπαίδευση, οργάνωση και συντονισµό των οµάδων εθελοντών της Θ. - Ε.Π.Ν. 2014, για το χρονικό διάστηµα 01/04/2014 – 30/11/2014, προϋπολογισµού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00€) συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ, µε απευθείας ανάθεση». Δέκα χιλιαρικάκια για ένα οκτάμηνο «οργάνωσης εθελοντών»!  

Όμως η οργάνωση δεν επαρκεί, για την προσεκτική κ. Πρόεδρο. Αμελλητί ορίζει ο νόμος, αλλά αναρτήθηκε σήμερα, 100 μέρες μετά, η από 17 Μαρτίου 2014, δεύτερη απόφαση ΚΕΔΗΘ, σύμφωνα με την οποία, «η Πρόεδρος εισηγήθηκε την ανάγκη για την ανάθεση της εργασίας που αφορά την εκπαίδευση, εµψύχωση και διαχείριση των εθελοντών που πλαισιώνουν τις πιλοτικές δράσεις της Θ. - Ε.Π.Ν. 2014 για το χρονικό διάστηµα 01/04/2014 – 30/11/2014. Για την υλοποίηση των δράσεων της Ε.Π.Ν. 2014, κρίνεται απαραίτητη η κατά το δυνατόν µεγαλύτερη συµµετοχή εθελοντών. Η εκπαίδευση, εµψύχωση και διαχείριση των εθελοντών, απαιτεί εξειδικευµένη γνώση και εµπειρία και για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη».

Εμ, βέβαια! Ποιος δεν παραδέχεται ότι οι εθελοντές το πρώτο πράγμα που χρειάζονται είναι «εμψύχωση»! Και αφού το Δ.Σ. συμφωνεί ότι χωρίς επαγγελματική εμψύχωση οι εθελοντές είναι λιγότεροι χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, αναθέτει «την εκτέλεση της εργασίας για την εκπαίδευση, εµψύχωση και διαχείριση των εθελοντών που πλαισιώνουν τις πιλοτικές δράσεις της Θ. - Ε.Π.Ν. 2014 για το χρονικό διάστηµα 01/04/2014 – 30/11/2014, στην κα Ολυµπία Δάτση, ... έναντι του ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00€) συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ».

Δεν θα μείνω, ούτε θα εστιάσω στο γεγονός ότι και οι δύο εργολάβοι των απευθείας αναθέσεων είναι συνεργάτες/εθελοντές σε δράσεις της συντρόφου του Δημάρχου, κ. Gabriella Scheiner, όπως ορθώς έχει καταγράψει ο κ. Χρήστος Μάτης και το taxalia.

Ούτε στο γεγονός ότι και πέρσι, πάλι με απευθείας ανάθεση, πάλι από την ΚΕΔΗΘ, ανέλαβε το ίδιο ακριβώς έργο ο κ. Κορράλες, με τα μισά χρήματα. Αλλά προφανώς κάτι δεν πήγε και τόσο καλά με το ηθικό των εθελοντών και έτσι ενισχύθηκε με επιπλέον επαγγελματία με ειδικές εμψυχωτικές ικανότητες. Κι έτσι ο Δήμος απέκτησε και επαγγελματία εμψυχωτή εθελοντών. Παγκόσμια πρωτιά, υποθέτω, για την διοίκηση Μπουτάρη.

Ούτε στο γεγονός ότι με την παράλειψη άμεσης, αμελλητί, γνωστοποίησης, πρώτα έγιναν οι εκλογές και μετά εφαρμόστηκε η πρόβλεψη του νόμου. Για προφανείς λόγους, μην έχουμε και την γκρίνια του «κακού» Μάτη που δεν άφηνε παρανομία ακαταδίωκτη, προεκλογικά.

Ούτε καν στο γεγονός της πολιτικά ανήθικης μετεξέλιξης ‘εθελοντών’ κι ‘εθελοντριών’ σε εργολάβους απευθείας αναθέσεων.

Θα μείνω όμως στον συγκεκριμένο ορισμό του νόμου. Και θα υπενθυμίσω, για πολλοστή φορά, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τις αναρτώμενες στο διαδίκτυο πράξεις, όταν δεν προβλέπεται δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η μη ανάρτησή τους (στο διαδίκτυο) συνεπάγεται αδυναμία εκτέλεσής τους. Τούτο σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή η εκτελεστότητα της συγκεκριμένης πράξης συναρτάται άμεσα με την ανάρτησή της στη Διαύγεια, αφού η ανάρτηση ανάγεται σε όρο εκτέλεσης της πράξης (πρβλ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.8/οικ. 16752/22-07-2010). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αναθέσεις αναρτήθηκαν 100 μέρες μετά την υποχρέωση, άρα τίθεται ζήτημα νομιμότητας της δαπάνης. Πώς λοιπόν εκτελέστηκαν οι εργολαβίες, την 1η Απριλίου 2014; Και πώς πληρώθηκαν αυτοί οι εργολάβοι, στα τέλη Απριλίου; Και γιατί δεν δημοσιεύτηκαν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμών, επίσης, αυστηρή υποχρέωση του νόμου και προϋπόθεση της νομιμότητας της δαπάνης;

Νομίζω ότι ήταν ο κ. Μηταφίδης που θα έκανε «τον βίο αβίωτο» στην διοίκηση Μπουτάρη. Καιρός να αρχίσει.

Νομίζω ότι ήταν η «Ομάδα Δημιουργίας» του κ. Γκιουλέκα που δήλωνε ότι έκανε και κάνει σοβαρό και προσεκτικό έλεγχο της διοίκησης Μπουτάρη. Ας το κάνει, πριν αποχωρήσει.

Νομίζω ότι και οι «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη συμμετείχαν, έστω από τα θεωρεία αλλά ως Δημοτική ομάδα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ενημερώνονται για τα πεπραγμένα και τα μελλούμενα της διοίκησης Μπουτάρη. Μάλιστα, στο τελευταίο δημοσιευμένο tweet του Σταύρου Καλαφάτη, στις 28 Μαΐου, το μήνυμα ήταν «Προς όλους τους "Εντάξει": Παιδιά, δύο μέρες ξεκούραση και πολύ μας ήτανε. Πιάνουμε δουλειά!». Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν! Πιάστε δουλειά, αναδεικνύοντας την παρανομία τουλάχιστον των συγκεκριμένων δύο απευθείας αναθέσεων. Σήμερα, αυτές γνωρίζουμε, αυτές καυτηριάζουμε. Αύριο, μπορεί να μας γνωστοποιηθούν κι άλλες, τυχόν καθυστερημένες αναθεσούλες. Μην περιμένετε! Ρωτήστε τους, αν έχουν ξεχάσει κι άλλες, στα βαθιά συρτάρια του Δήμου.

Και, επιτέλους! Κάποιος, ας αμφισβητήσει την νομιμότητα και την ισχύ των συγκεκριμένων αποφάσεων, με προσφυγή ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης! Ένα έγγραφο επιβάλλεται να συντάξετε κύριοι! Ένα έγγραφο!

Τελικά, για πόσο θα συνεχιστεί αυτή η βελούδινη αντιπολίτευση;
Για όλη την πενταετία;

Ένας, ας βάλει τέλος στις κουτοπονηριές.



Υ.Γ. Ελπίζω τουλάχιστον ο ιδιαίτερα αξιόλογος κ. Ρακκάς των «Μένουμε Θεσσαλονίκη», στην θητεία του, να ασχοληθεί με την απαράδεκτη τακτική της δημοσιοποίησης των αναθέσεων (και όχι μόνο) πολλούς μήνες μετά. Ή, και νωρίτερα, αν επιθυμεί.





Προηγούμενη ανάθεση ΚΕΔΗΘ στον κ. Corrales (2013): http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%93%CE%A5%CE%9F%CE%9B%CE%A90-%CE%97%CE%99%CE%A0
Juanjo Corrales, δημοσίευμα σε zougla.gr:
Juanjo Corrales, άρθρο taxalia:
Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για Διαύγεια (εκτελεστότητα πράξης): http://www.ypes.gr/el/MediaCenter/Minister/PressReleases/?id=ee85ae46-17de-4ef7-80ba-3490043548d6



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη