24 Ιουλ 2014

Έξυπνοι μετρητές; Όχι ευχαριστώ.

Σαν να μην έφταναν όλα τα βιοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά που για πολλούς ανάγονται ακόμη και σε επίπεδο επιβίωσης, έρχονται οι "έξυπνοι μετρητές" του ηλεκτρικού. Μέχρι στιγμής όλοι αναφέρουν τα....
οφέλη τους: ότι δεν θα υπάρχουν χρεώσεις έναντι, ότι θα υπάρχουν πιο ακριβείς μετρήσεις κλπ.
Κανείς ωστόσο δεν ανέλυσε ή έστω ανέφερε τα μειονεκτήματά τους ως προς τον απλό πολίτη.
Επιγραμματικά αναφέρω δυο από αυτά:
1) Οι έξυπνοι μετρητές θα μετρούν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση των συσκευών και θα καταγράφουν αυτή, με τρόπο τέτοιο ώστε θα μπορούν να δημιουργούν ένα ακριβές προφίλ των καθημερινών σας συνηθειών και προγράμματος, ενώ θα είναι δυνατό να αναγνωρίζουν το είδος των συσκευών που χρησιμοποιούνται σε πραγματικό χρόνο και να αναμεταδίδουν τα στοιχεία αυτά. Μέχρι τώρα οι μετρητές μετρούσαν τη συνολική κατανάλωση ρεύματος δίχως να μπορούν να καταγράψουν το χρόνο που έγνε η κατανάλωση και το είδος της συσκευής που την κατανάλωσε.
2) Οι έξυπνοι μετρητές θα συλλέγουν και θα αναμεταδίδουν τις πληροφορίες ασύρματα εκπέμποντας φυσικά την ανάλογη ακτινοβολία συνεχώς, με τις ανάλογες επιπτώσεις ενδεχομένως στην υγεία των κατοίκων της οικίας, ειδικά μάλιστα αν αυτοί είναι μικρά παιδιά, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα κλπ.
Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να καταστώ γραφικός, αλλά η εγκατάσταση των μετρητών αυτών κατά τη γνώμη μου ως νομικού, συνιστά ισχυρή παραβίαση της ιδιωτικότητας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το σκοπούμενο όφελος, το οποίο μπορεί ούτως ή άλλως να διασφαλιστεί μέσω των υφιστάμενων μετρητών. Επιπλέον δε δυνητικά αυξημένο κίνδυνο της υγείας των κατοίκων της εκάστοτε οικίας, καθώς πρακτικά πρόκειται για ένα πείραμα που για πρώτη φορά θα διενεργηθεί, δηλαδή του να εκθέτεις τους κατοίκους ενός σπιτιού σε συνεχή ακτινοβολία δίχως τη θέλησή τους.
Για τους λόγους αυτούς η σύντομη αυτή αναφορά μου πιστεύω ότι θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές οργανώσεις και τον καθένα σας προσωπικά να αναλογιστεί τις διαστάσεις του νέου αυτού προβλήματος.

Τσομπανούδης Σωτήρης
Δικηγόρος

Κάποιοι σχετικοί υπερσύνδεσμοι





 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη