Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

2 Ιουλ 2014

Δίκη υπεξαίρεσης: "Εκείνοι που βοηθούσαν είναι στο απυρόβλητο"

Σαφείς αιχμές κατά υπαλλήλων που απαλλάχτηκαν είτε με βούλευμα είτε από το πρωτόδικο δικαστήριο εξαπέλυσε σήμερα κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος του Θ. Γκόλα, Γιώργος Δημήτραινας.


της Κατερίνας Νικολάου


Ο έμπειρος νομικός και επίκουρος καθηγητής του ΔΜΘ, αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης του εισαγγελέα μέσα σε μία μόλις μέρα: "Στο σκεπτικό του ο εισαγγελέας ανέφερε πως δεν μπορεί να μην είχε καταλάβει ο Γκόλας ενώ μια μέρα πριν είχε πει προς τον Σαξώνης "Αν τα είχατε πει αυτά από την αρχή δεν θα ήταν εδώ αυτοί οι άνθρωποι με αυτές τις κατηγορίες" είπε κατά την αγόρευσή του. Ο συνήγορος του πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα, τόνισε πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο υιοθέτησε μέρος των λεγομένων του Π. Σαξώνη, ο οποίος όμως σε άλλο μέρος των καταθέσεών του, αναιρούσε τα ίδια του τα λεγόμενα. Μάλιστα είπε πως αυτό δεν έγινε τυχαία, όπως τυχαία δεν είναι και η πρόσφατη αποκάλυψη του Π.Σαξώνη πως είχε και άλλον εξωτερικό συνεργό. "Τώρα λέει πως δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ήξερε ο Γκόλας. Τώρα που εκείνοι που πραγματικά βοηθούσαν είναι στο απυρόβλητο" κατήγγειλε αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά δύο υπαλλήλων του μηχανογραφικού, με την μία εκ των οποίων ο Σαξώνης φέρεται να διατηρούσε και σχέση. 

Ο Γ.Δημήτραινας δήλωσε πως δεν υπάρχει βάση για την στοιχειοθέτηση άμεσης συνέργειας δια παραλείψεως. Όπως εξήγησε, για να στοιχειοθετηθεί τέτοια κατηγορία (άμεσης συνέργιας) απαιτείται η άμεση συσχέτιση της υπεξαίρεσης με την παράλειψη, δηλαδή να μην μπορούσε ο Σαξώνης να υπεξαιρεί αν δεν αμελούσε ο Γκόλας. Επίσης νομικά πρέπει ο άμεσος συνεργός να έχει φυσική επαφή με το αντικείμενο του εγκλήματος. Κάτι τέτοιο όμως σύμφωνα με τον Γ. Δημήτραινα δεν μπορεί να ειπωθεί αφού ο Π.Σαξώνης υπεξαιρούσε και πριν γίνει διευθυντής ο Γκόλας. Επίσης δεν πρέπει να μεσολαβεί τρίτο πρόσωπο. Τα χρήματα όμως τα έδινε ο Θεολόγης στο Σαξώνη και όχι ο Γκόλας. Μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισης εξαπέλυσε επίθεση κατά της πρότασης του εισαγγελέα παραθέτοντας στοιχεία για τη μη νομική της ορθότητα.

Ο γνωστός ποινικολόγος κατέληξε λέγοντας πως ζητά την υπαγωγή του εντολέα του στην παράγραφο 3 του άρθρου 1608, στις διατάξεις που έχουν να κάνουν με αμέλεια και όχι δόλο.*

Κείμενο Αρθρου
Προϊστάμενοι υπηρεσιών ή Επιθεωρηταί γενόμενοι ένοχοι παραλείψεως ή αμελείας περί τον έλεγχον των υφισταμένων αυτών ή των εις επιθεώρησιν αυτών υποκειμένων τιμωρούνται, εν περιπτώσει τελέσεως τινός των εν τω άρθρ. 1 αν δεν συντρέχη δεινότερα του Νόμου παράβασις δια φυλακίσεως, τουλάχιστον εξ μηνών. Η πράξις δικάζεται κατά τας διατάξεις του παρόντος.

http://diki-goros.blogspot.com/2013/12/16081950.html#ixzz36JTSiWEl
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη