23 Ιουλ 2014

“Χαστούκι” Βουλγαρίας σε ΠΓΔΜ

O Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Άνγκελ Νάιντενοφ, εξέφρασε την πάγια θέση της Σόφιας για ανάγκη υπογραφής Συμφωνίας Καλής Γειτονίας που παραμένει κύρια προτεραιότητα και προϋπόθεση για την...
περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων για την υποστήριξή της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Την πάγια υποστήριξη της Βουλγαρίας στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Άνγκελ Νάιντενοφ στη συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, στη Σόφια.

Στις δηλώσεις του προς το βουλγαρικό και ξένο Τύπο μετά τις συνομιλίες, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας επισήμανε την ανάγκη η ΠΓΔΜ να ανταποκριθεί και να εφαρμόζει τα κριτήρια και τις αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της πολιτικής της καλής γειτονίας, όπως τόνισε.

«Οι αρχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν με κανέναν τρόπο στοιχεία, που διαστρεβλώνουν την ιστορική πραγματικότητα και υποδαυλίζουν διάθεση εναντίον της μίας ή της άλλης χώρας και στην προκειμένη περίπτωση θέλω να υπογραμμίσω, στοιχεία, που υποδαυλίζουν αντιβουλγαρικά αισθήματα με αφορμή διάφορα ιστορικά γεγονότα».

Αυτό επισήμανε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, ο οποίος εξέφρασε, στη συνέχεια την πάγια θέση της Σόφιας για ανάγκη υπογραφής Συμφωνίας Καλής Γειτονίας που παραμένει κύρια προτεραιότητα και προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και, κατά συνέπεια, για την υποστήριξή της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ εξέφρασε την άποψη της χώρας του, ότι η ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές «θα συνεισφέρει στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».
Ο κ. Νάιντενοφ ανήγγειλε, ότι μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει και θα καταγράψει τα βουλγαρικά στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία στην επικράτεια της ΠΓΔΜ ως πρώτο βήμα ανάληψης μέτρων για την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους.

«Πρόκειται για σημαντικό θέμα, ιδιαίτερα υπό το φως της συμπλήρωσης εκατό χρονών από την αρχή του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου», επισήμανε ο κ. Νάινετνοφ.

«Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί ένταση στις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων εδώ και χρόνια. Η τελευταία άρνηση των Σκοπίων στο σχετικό αίτημα της Βουλγαρίας εκφράστηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Η βουλγαρική πλευρά ελπίζει, ωστόσο, να πετύχει καλύτερη συνεννόηση με τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ» γράφει η εφημερίδα της Σόφιας «Σταντάρτ» σε χαρακτηριστικό σχόλιο.

Στη διάρκεια των συνομιλιών ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης τη βούληση της Βουλγαρίας να μοιραστεί με την ΠΓΔΜ την εμπειρία της Σόφιας στην ενταξιακή πορεία προς το ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Νάιντενοφ και Γιόλεφσκι σχολίασαν για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο εκπαίδευσης αξιωματικών της ΠΓΔΜ σε στρατιωτικές σχολές της Βουλγαρίας, όπως ανακοινώθηκε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της ΠΓΔΜ στη Σόφια περιλαμβάνει επαφές με τον πρόεδρο της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ και με άλλους αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη