31 Ιουλ 2014

Προετοιμάζουν το θάνατο των επαρχιακών εφημερίδων

«Κάποιοι απεργάζονται σχέδια αφανισμού του Περιφερειακού Τύπου.
Δεν πρέπει να τους περάσει…»


«Η νέα διπλή επιχείρηση της κυβέρνησης, από την μία να αφανίσει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης - ιδιαίτερα τον περιφερειακού Τύπο – και από την άλλη να ρίξει στον βόρβορο της αδιαφάνειας και του σκοταδιού τις δημόσιες προκηρύξεις και αναθέσεις, δεν πρέπει να περάσει» τονίζει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής και ανεξάρτητος Βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που μεταξύ άλλων, καταργούν ουσιαστικά τις δημοσιεύσεις των προκηρύξεων του Δημοσίου από τις τοπικές εφημερίδες.
Ο κ. Νικολόπουλος δεν μετέχει στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές δράσεις των ημερών, που αφορούν το πολυνομοσχέδιο. Εντούτοις απέστειλε χθες επιστολή προς όλες τις Ενώσεις Τύπου και τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις, καθώς επίσης και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομίας της Βουλής, στην οποία εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία του με τις συγκεκριμένες διατάξεις και ζητάει την άμεση απόσυρσή τους και την αντικατάστασή τους με νέες, που θα καθιστούν υποχρεωτικές ΟΛΕΣ τις δημοσιεύσεις των προκηρύξεων στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και αυτές που σήμερα εξαιρούνται.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή «δεν υφίσταται κανενός είδους μνημονιακό απαιτούμενο γι’ αυτή την εξέλιξη, ενώ ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο απαιτούμενο, θα ήταν εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να υιοθετηθεί, δεδομένου πως όχι μόνο αφαιρεί πολύτιμους πόρους από τον περιφερειακό Τύπο - ο οποίος ήδη αποτελεί τον “φτωχό συγγενή” του αθηνοκεντρικού κράτους, με πολλαπλές και διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων – αλλά και γιατί αντίκειται ευθέως στην προσπάθεια διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου χρήματος».
Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών σημειώνει πως η διαχείριση δημοσίου χρήματος απαιτεί την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα και διαφάνεια, πως οι περιφερειακές εφημερίδες διαθέτουν συγκεκριμένες και μετρήσιμες «προδιαγραφές» (κυκλοφορίες, απασχόληση επαγγελματιών δημοσιογράφων, κλπ), ενώ τονίζει πως η επιβίωση του επαρχιακού Τύπου στις δίσεκτες εποχές έχει στηριχτεί αποκλειστικά και μόνο στην δημοσιογραφική επάρκεια και την ηθική του υπόσταση.
«Εάν στόχος μας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατίας, τότε όλοι οφείλουμε να ενισχύσουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Το χρωστάμε στην ελληνική περιφέρεια και στα μέσα ενημέρωσής της που έχουν υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία χρόνια, το χρωστάμε όμως και στην πολιτική μας εντιμότητα και τον όρκο μας για δημοκρατία και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος θα φέρει το θέμα στη Βουλή και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτηση που θα καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη