29 Αυγ 2014

Δεν είναι ψιχάλα. Είναι ροχάλα, σαξεστορυράληδες!

Χθες, η Γερμανική Κυβέρνηση απροκάλυπτα μας προσέβαλε – Παρότι γνωρίζει άριστα την θέση και την ευαισθησία μας περί του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, επέλεξε να μας αγνοήσει – Και να μας φτύσει, με κείμενό της – Θα απαντήσουμε, κύριοι της Συγκυβέρνησης;  Ή ούτε αυτό δεν αντέχετε να κάνετε πια;

Γράφει ο Θάνος Τάκης


Ο Αμερικανός σχολιαστής Will Rogers, σχολιάζοντας περί του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το τέλος του, είχε γράψει: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο για τους Γερμανούς: ότι είναι πάντα απόλυτα πρόθυμοι να μοιράσουν ξένη γη, σε κάποιους άλλους».

Αυτό ήρθε στο μυαλό μου, διαβάζοντας την εισαγωγή στο κείμενο της «Τελικής Διακήρυξης της Προεδρίας» αναφορικά με τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς οι πρώτες λέξεις αναφέρονται στα εκατό χρόνια που πέρασαν από το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου. Σου φέρνει μια ανατριχίλα, όταν η αναφορά περί Παγκοσμίου Πολέμου εκπορεύεται από το Βερολίνο, με δεδομένο ότι ο οικοδεσπότης (και εμπνευστής) της Συνδιάσκεψης ήταν η Γερμανία και τόπος συνάντησης η πρωτεύουσά της.

«A hundred years after the outbreak of the First World War, the heads of government, foreign ministers and economics ministers of Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kosovo, the FYR of Macedonia, Montenegro, Serbia and Slovenia, as well as representatives of the European Commission, the future host Austria, and France, met in Berlin on 28 August 2014 for the first Conference on the Western Balkans».

Ο σκοπός της συνδιάσκεψης προφανής: η επιθυμία της Γερμανικής Κυβέρνησης να συμμετάσχουν οι αναφερόμενες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι φυσικά κακό ούτε μεμπτό. Άλλο είναι το μεμπτό. Διότι στο κείμενο των συμπερασμάτων, καταγράφεται και αυτή η αναγκαιότητα, κατά τους συνδαιτημόνες, όπως το επεξεργάστηκε η Γερμανική Προεδρία:

«The naming dispute between the FYR of Macedonia and Greece is one of the outstanding bilateral issues. The participating States agreed that this dispute must urgently be resolved by a willingness to compromise on all sides».

Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί το πρωτότυπο κείμενο, στα αγγλικά. Με δική μας έμφαση στην λέξη bilateral, δηλαδή διμερές (θέμα). Αυτό συνιστά για την Γερμανία το ζήτημα με την χρήση του ονόματος από τα Σκόπια. Προσέξτε τους σχολαστικούς Γερμανούς: δεν χρησιμοποιούν καν την κατά την διπλωματική γλώσσα ισχύουσα ονομασία FYROM. Δείτε πόσο πονηρά γράφουν στο κείμενο αποκαλώντας την γείτονα «the FYR of Macedonia».

Ανασύρω από τη μνήμη μου, μία από τις πολλές παρόμοιες δηλώσεις και αναφορές του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βενιζέλου, σε δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τον Δεκέμβρη του 2013:

«Το Σκοπιανό δεν είναι διμερές αλλά ανοικτό, διεθνές πρόβλημα». Ειδικότερα, τότε υπενθύμιζε σε όλους ότι το λεγόμενο ζήτημα του ονόματος δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά είναι ένα ανοικτό, διεθνές πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ορθώς έπραττε, εφόσον αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδας.

Δύο μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2014 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η έκθεση ενταξιακής προόδου στην Ε.Ε. για τη γείτονα χώρα, υπενθύμιζε «Την πάγια θέση της Ελλάδας πως το ζήτημα ονομασίας της πΓΔΜ δεν συνιστά μία διμερή διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αλλά ένα διεθνές εκκρεμές ζήτημα.

Χθες, δεν διάβασα καμία (δικαιολογημένα και αναγκαία) οργισμένη ή μη δήλωση-υπενθύμιση στα αδιαπραγμάτευτά μας. Χθες, σιωπή, αναφορικά με το προσβλητικό κείμενο της Γερμανικής Κυβέρνησης η οποία αποφασίζει να αγνοήσει τις κόκκινες γραμμές του σημερινού εταίρου της. Διότι μη μου πείτε ότι δεν τις γνωρίζει, η σχολαστικότατη Γερμανική Κυβέρνηση. Ωραία συμπεριφορά!

Γιατί κ. Υπουργέ των Εξωτερικών;
Γιατί κ. Πρωθυπουργέ;
Δεν διαβάσατε;
Δεν ακούσατε;
Ή κάνετε πώς δεν ακούσατε;

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να περάσει αναπάντητο. Ζητήστε άμεσα διορθωτικό κείμενο. Άμεσα! Έστω, προβάλλετε ξανά, αυστηρά, την εναντίωσή μας σε τέτοιου απαράδεκτου ύφους και τρόπου προσεγγίσεις.

Αλλά σταματήστε να κάνετε τον Γερμανό...




Υ.Γ. Όπως ο χειμώνας δεν μπορεί να γίνει καλοκαίρι, έτσι κι ο Γερμανός, δεν μπορεί να γίνει αδερφός. Πολωνική παροιμία



Τελικό Κείμενο Συνδιάσκεψης Βερολίνου, 28.08.2014: http://www.shqiptarja.com/pdf/new/Konferenca%20e%20Berlinit%20-%20Deklarata%20permbyllese.Engl_001.pdf
Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βενιζέλου, τον Δεκέμβρη του 2013:  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5060953/benizelos-to-skopiano-den-einai-dimeres-alla-anoikto-diethnes-problhma/
Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βενιζέλου, τον Φεβρουάριο του 2014: http://www.skai.gr/news/politics/article/251408/venizelos-diethnes-ohi-dimeres-to-zitima-onomasias-tis-pgdm/



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη