29 Αυγ 2014

Ισραηλινή Ομάδα Πυροσβεστών στην Ελλάδα για Εκπαίδευση και Συνδρομή στην Κατάσβεση Πυρκαγιών.

Οκταμελής αποστολή Ισραηλινών πυροσβεστών με επικεφαλής τον Αξιωματικό Εθνικών Επιχειρήσεων, κ. Ντορόν Λέβι επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 18-28 Αυγούστου για να συμμετάσχει σε κοινή εκπαίδευση με το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.


Μάλιστα, οι Ισραηλινοί πυροσβέστες ενσωματώθηκαν σε ομάδες πεζοπόρου της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και συμμετείχαν στην καταπολέμηση πυρκαγιών με τους Έλληνες συναδέλφους τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στη Κεφαλονιά, τη Ρόδο, την Καλαμάτα και το Δελφίνο, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την συνεργασία μεταξύ των πυροσβεστικών σωμάτων Ισραήλ-Ελλάδας. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Ισραηλινών πυροσβεστών, προχτές (27 Αυγούστου) η νέα ορισθείσα Πρέσβης του Ισραήλ, κα Ιρίτ Μπεν- Άμπα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ όπου την υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Σερεντέλλος. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ευχαριστήσει τον κ. Παπαγεωργίου για την φιλοξενία της Ισραηλινής ομάδας και να ακούσει τις εντυπώσεις των Ισραηλινών και Ελλήνων πυροσβεστών για την συνεργασία τους, οι οποίες ήταν άριστες.
Η κα Μπεν -Άμπα τόνισε την σημασία που αποδίδει η Ισραηλινή Κυβέρνηση στη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Η επίσκεψη των Ισραηλινών πυροσβεστών ήταν το αποτέλεσμα απόφασης των Αρχηγών των Πυροσβεστικών Σωμάτων Ισραήλ και Ελλάδας, του Επιτρόπου Πυρόσβεσης και Διάσωσης, κ. Σαχάρ Αγιαλόν και του Αντιστράτηγου Βασιλείου Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου με Ισραηλινή αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει διεθνή ευρωπαϊκή άσκηση πυρόσβεσης. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Παπαγεωργίου στο Ισραήλ με πενταμελή ελληνική αντιπροσωπεία στις 17-20 Μαρτίου στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της κοινής διακήρυξης που υπεγράφη από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης των δυο χωρών τον Οκτώβριο του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης στην καταπολέμηση πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη συνδρομή που παρείχε το Ισραηλινό Ναυτικό στους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά τον ισχυρό σεισμό του 1953, τη συμμετοχή μιας ομάδας Ισραηλινών στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον σεισμό της Αθήνας το 1999, τη συνδρομή Ισραηλινών πυροσβεστών στις φωτιές της Πελοποννήσου το 2007, ενώ σπουδαία θεωρείται η βοήθεια που παρείχαν Έλληνες πυροσβέστες και τα πληρώματα ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στις δασικές πυρκαγιές στο Όρος Καρμέλ του Ισραήλ το 2010. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, τα δύο Πυροσβεστικά σώματα έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η διαχείριση επικίνδυνου υλικού.  
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη