2 Σεπ 2014

Τουρκικά σχέδια

Toυ Δημήτρη Γαρούφα

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε από τα Ελληνικά ΜΜΕ η ανακοίνωση ότι πρωθυπουργός της Τουρκίας γίνεται ο μέχρι τώρα υπουργός Εξωτερικών Α.Ντοβούτογλου ,παρ΄ ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί εξελίξεις που άμεσα επηρεάζουν τη χώρα μας.

Οι θέσεις του Α. Ντοβούτογλου για το μέλλον της Τουρκίας και τους στόχους της στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστές κι΄ από τα βιβλία του αλλά κι΄ από ομιλίες του στα ετήσια συνέδρια των Τούρκων διπλωματών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τον Δεκέμβριο του 2012 στο ετήσιο συνέδριο Τούρκων διπλωματών που άρχισε στην ΄Αγκυρα και συνεχίσθηκε στην Αδριανούπολη, δίνοντας το στίγμα του προχωρημένου νέου-Οθωμανισμού, ο Α.Νταβούτογλου στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει στο μέλλον η Τουρκία, μέχρι το 2023,στοχεύουν στην ενοποίηση του χώρου των Βαλκανίων, του Καυκάσου ,της Κεντρικής Ασίας κλπ. που θα γίνει ,όπως είπε, με ειρηνικό τρόπο και θα σημάνει επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια μετά από έναν αιώνα..με βασικά εργαλεία για επίτευξη του στόχου αυτού την οικονομία, την ιστορία, τον πολιτισμό..
Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρησιμοποιούνται και οι μουσουλμανικές μειονότητες που υπάρχουν σε Βαλκανικές χώρες και επιδιώκεται η δημιουργία στο απώτερο μέλλον μιας «κοινοπολιτείας» των χωρών που ήταν τμήματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με την Τουρκία να λειτουργεί ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη στην περιοχή …Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η με συμβολικό τίμημα παραχώρηση σε τηλεοπτικά κανάλια βαλκανικών χωρών( τον Ιανουάριο του 2011 το Αυστριακό περιοδικό Der Standard ανέφερε ότι παίζονταν σε βαλκανικά τηλεοπτικά κανάλια 70 Τουρκικά σήριαλ..) τουρκικών «σήριαλ» που συνήθως παρουσιάζουν μια εξειδανικευμένη εικόνα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Τουρκίας.
Ενδεικτικά τα ανέφερα αυτά γιατί υπάρχει πλέον ορατό Τουρκικό σχέδιο που μεταξύ άλλων στοχεύει σε συγκυριαρχία στο Αιγαίο, σε πλήρη έλεγχο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και σε σταδιακή αδρανοποίηση της Ελληνικής κοινής γνώμης. Θέλω να ελπίζω( αμφιβάλλω βέβαια) ότι κάποιοι από τους ασκούντες εξουσία παρακολουθούν τις εξελίξεις και ότι θα υπάρχει κάποια εθνική στρατηγική (πάντως μη ορατή..) που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στους Τουρκικούς σχεδιασμούς και θα υπηρετεί πολιτική θωράκισης του εθνικού μας χώρου αλλά και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας λόγω συμμετοχής στην Ε.Ε..Αμφιβάλλω για την ύπαρξη αυτής της στρατηγικής διότι διατηρώντας τακτική επαφή με τους Ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς στις Βαλκανικές χώρες βλέπω δική μας απουσία αλλά και αδρά χρηματοδοτούμενη και αποτελεσματική Τουρκική παρουσία.

Με θλίψη τα επισημαίνω όλα αυτά γιατί η Ελλάδα μετά το 1990 είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα στα Βαλκάνια και μπορούσε να είναι ο σημαιοφόρος της Ευρωπαϊκής προοπτικής αναβαθμίζοντας και τον δικό της ρόλο. Δυστυχώς ο πολιτικός μας κόσμος όχι μόνο δεν αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία αλλά οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική και πολιτική χρεωκοπία περιθωριοποιώντας την ακόμα και στα Βαλκάνια… Τελειώνοντας επισημαίνω ότι ακόμα και το «σόκ» της οικονομικής κρίσης δεν βοήθησε στην αλλαγή νοοτροπίας του πολιτικού μας κόσμου που εξακολουθούν να ζουν στο τέλμα της μικροπολιτικής... .Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ,με αφορμή την αποκάλυψη του μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδου ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη ότι βλέπουμε ανακοινώνεις πολιτικών η διαρροές στα ΜΜΕ για το πόσο βοήθησε ο καθένας…

Ναι βοήθησαν κάποιοι αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα τα ποσά που δόθηκαν κατά καιρούς και από όλους για την ανασκαφική έρευνα για αυτό το μνημείο όλα αυτά τα χρόνια δεν ξεπερνούν το ποσό των 350.000 ΕΥΡΩ…Ξεχνούν δε να αναφέρουν ότι φέτος οι ανασκαφές ξεκίνησαν τέλη Ιουνίου 2014(ενώ θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει από Μάρτιο)ελλείψει χρημάτων…Δηλαδή για ένα μνημείο που προκάλεσε παγκόσμια δημοσιότητα και η ύπαρξη του οποίου ενισχύει τα Ελληνικά επιχειρήματα σε διεθνές επίπεδο και θα αυξήσει θεαματικά τον τουρισμό…η Ελλάδα χρηματοδοτούσε την ανασκαφή με το σταγονόμετρο και σε κάποιο σημείο για να μη σταματήσει χρειάστηκε να δώσει χρήματα ο Δήμος Αμφίπολης..

*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Θ.Δημοσιεύθηκε (31-8-2014)στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της Κυριακής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη