21 Σεπ 2014

Περί επαναπατρισμού κεφαλαίων

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Άντε πάλι με τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Κίνητρα για τον μη εκπατρισμό κεφαλαίων δεν έχω δει μέχρι σήμερα. Τείνει να καταστεί θεσμός πλέον η....
νομοθετική ρύθμιση του επαναπατρισμού κεφαλαίων, τα οποία εξήχθησαν είτε για να προστατευθούν από τις άφρονες επιλογές, αλλά και τις ρεμούλες, των κυβερνώντων είτε για να αποκρυβούν ως προϊόντα εγκλήματος. Και δεν μιλάω για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τους και «νταβατζήδες» αποκληθέντας από τον Κωστάκη. Μιλάω για τον απλό πολίτη που έστειλε στο εξωτερικό τις οικονομίες μιας ζωής, για να μη του τις φάνε τα όρνεα της πωλητικής.
Πρώτος διδάξας ο Αλογοσκούφης με το άρθρο 38 ν. 3259/2004 που προσέφερε όχι μόνον φορολογική ασυλία σε όσους θα επανέφεραν τα κεφάλαια στο εσωτερικό, αλλά και πλήρη νομιμοποίηση, εκτός αν επρόκειτο για τη νομοθεσία περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτός είναι ο λόγος που ο Καραβέλας της Siemens χτυπιόταν λέγοντας «Εγώ έφερα μέσα τις μίζες με τον νόμο του Αλογοσκούφη και τώρα σεις με κυνηγάτε;». Έτσι, λοιπόν, όποιος επανέφερε τα κεφάλαια στο εσωτερικό και πλήρωνε 3% φόρο επί του επαναπατριζόμενου ποσού ήταν ωραίος και ακαταδίωκτος. Η ρύθμιση απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα.
Μιμητής του Αλογοσκούφη υπήρξε ο Ποπάι. Αυτός επανέφερε τη ρύθμιση με το άρθρο 18 ν. 3842/2010, αλλά ήταν πλεονέκτης και ζητούσε φόρο 8%.  Ούτε αυτή η ρύθμιση απέφερε. Ποιος νουνεχής μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο κράτος που έχουν στήσει όλα αυτά τα λαμόγια και οι πάτρωνές τους;
               Και τώρα σκέφτεται και ο Γκίκας να κάνει το ίδιο. Και ενώ οι δύο προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν με φόρο 3% και 8% αντιστοίχως, αυτός μιλάει για φόρο 15%. Για μαλάκες ψάχνει; Εκτός και έχουν άλλο σκοπό. Π.χ. να καλύψουν όλους αυτούς που κατηγορούνται για τη λίστα Lagarde έναντι ενός σεβαστού αντίτιμου, με το οποίο θα εξαγοράσουν στην ουσία μία διαφαινόμενη ποινή.  Να βγουν και τα έξοδα της Δικαιοσύνης που ασχολήθηκε με τις αφεντιές τους. Δεν μπορείς παρά να σκέφτεσαι πονηρά, όταν βλέπεις τέτοιες ηλίθιες πρωτοβουλίες.
 

Σωτήριος ΚαλαμίτσηςΕπιστήθιος φίλςο του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄
 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη