10 Σεπ 2014

Δώσε κι εμένα, μπάρμπα (Γιάννη)!

ΚΕΔΗΘ – Δηλαδή Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης – Με χαρακτηριστικό της, τις εκατοντάδες αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, άνευ διαγωνιστικής διαδικασίας – Καλά να αξιοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες – Αλλά να αποφασίζει για απευθείας αναθέσεις σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτό πάει πολύ...

Γράφει ο Θάνος Τάκης





Το να αναθέτει φορέας του Δημοσίου, έργο ή υπηρεσία, απευθείας, χωρίς πρόχειρο ή ανοικτό διαγωνισμό, είναι νόμιμο, για προμήθειες που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 15.000€. Αφορά σε ειδικές περιπτώσεις, είτε λόγω περιορισμένου χρόνου είτε λόγω πολυπλοκότητας ή και ιδιαιτερότητας του αντικειμένου. Προσφεύγει σε λύσεις της αγοράς, φυσικά. Αυτή είναι πάγια αρχή της χρηστής διοίκησης.

Ομολογώ ότι αυτό που διαπιστώνει κάθε καλοπροαίρετος τρίτος, σε σχέση με συγκεκριμένη ανάθεση της ΚΕΔΗΘ, ανασηκώνει το φρύδι, κατ’ ελάχιστον.

Διότι την 26η Αυγούστου 2014, με εισήγηση της Προέδρου, κ. Μαρίας Πασχαλίδου, Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη Μπουτάρη, ακριβώς επειδή αποχώρησε με παραίτηση ο κ. Χουάνχο Κορράλες, ήδη με απευθείας ανάθεση ορισθείς ανάδοχος με αρμοδιότητα την «εμψύχωση εθελοντών» για ενέργειες της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, κι επιπλέον, επειδή καταγράφεται «αύξηση των εγγεγραμμένων εθελοντών της Ε.Π.Ν. 2014», προτείνεται «συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2014, με στόχο την ενδυνάμωση της ομάδας διαχείρισης των εθελοντών».

Για το λόγο αυτό, προτείνει την ανάθεση της εργασίας για την υποστήριξη της ομάδας των εθελοντών, προϋπολογισμού δύο χιλιάδων ευρώ (2.000,00€) πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων, με απευθείας ανάθεση για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2014, στον κ. Μιχαήλ Νάρη.

Και εδώ υπάρχει το ζήτημα.

Διότι ο κ. Νάρης δεν είναι ένας τυχαίος εξωτερικός συνεργάτης. Αλλά τυγχάνει να είναι διορισμένο αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΗΘ!

Ιδού η απόφαση διορισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο:







Ο νόμος ορίζει ότι κλήση για συμμετοχή στο ΔΣ, στην οποία αναφέρονται υποχρεωτικά τα θέματα της ημερησίας διάταξης, λαμβάνουν όλα τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη (άρθρο 14 του ν. 2690/1999). Άρα, και το αναπληρωματικό μέλος γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα συζητηθεί, εφόσον καλείται και είναι σε αναμονή, ώστε να αναπληρώσει το απουσιάζον τακτικό μέλος. Εν προκειμένω, ήταν γνωστή η εισήγηση για απευθείας ανάθεση, σε αυτόν που τελικά την έλαβε.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν τέτοιες «λεπτομέρειες» είναι σε γνώση του Δημάρχου. Αντιγράφω όμως από την μαρτυρική του κατάθεση, στην δίκη Σαξώνη ότι ο Δήμαρχος υποχρεούται και πρέπει να τα γνωρίζει όλα. «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος με ευθύνη, όπως είναι ο Δήμαρχος, να είναι αδιάφορος», είχε πει, κατά λέξη.

Συνεπώς, ο ίδιος το γνωρίζει αυτό το ζήτημα.
Άρα το αποδέχεται.
Εξάλλου, αν έχει αντίρρηση, μπορεί να ακυρώσει αυτή την ανάθεση.
Και να υπενθυμίσει σε αυτούς που το χρειάζονται, διάφορους ορισμούς του νόμου.

Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, εγώ επιστρέφω στον τίτλο του παρόντος άρθρου...


Υ.Γ. Εναλλακτικός τίτλος: Μαρία κερνά, Μιχάλης πίνει


Διορισμός μελών Δ.Σ. ΚΕΔΗΘ, 2013:
ΚΕΔΗΘ: Ανάθεση υπηρεσία σε μέλος του Δ.Σ., 26.08.2014:
https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/%CE%92%CE%91%CE%94%CE%91%CE%9F%CE%9B%CE%A90-%CE%93%CE%93%CE%9A/document?inline=true

Με παρατήρηση αναγνώστη, είδα ότι το όνομα του αναδόχου άλλαξε, μετά από μερικές μέρες. Έτσι, το πιο πάνω link οδηγεί πλέον στο νέο έγγραφο (με ίδιον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, αλλά απουσιάζει η αναφορά στον κ. Μιχάλη Νάρη. Ευτυχώς στο διαδίκτυο τίποτε δεν "χάνεται". Ακολουθεί το πρωτότυπο έγγραφο:


Δήλωση Μπουτάρη περί ευθύνης Δημάρχου:







 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη