1 Οκτ 2014

Η Βούλα Πατουλίδου τίμησε τους Εθνικούς Ευεργέτες

«Οι εθνικοί ευεργέτες πρόσφεραν την ζωή και την περιουσία τους στην σκλαβωμένη Ελλάδα και συνέβαλαν στην πνευματική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο του αναγεννημένου ελληνικού έθνους» τόνισε στην ομιλία που εκφώνησε την....
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών.

Η κ. Πατουλίδου υπενθύμισε ότι «το αδιανόητο και για τα σημερινά δεδομένα επίτευγμα της αναβίωσης των ολυμπιακών αγώνων στην χρεωκοπημένη Ελλάδα του Χαρίλαου Τρικούπη, στην πόλη και τη χώρα που τους γέννησε, 1500 χρόνια σχεδόν από την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν, οφείλεται στους Έλληνες ευπατρίδες Ευάγγελο Ζάππα και Δημήτριο Βικέλα που βασίστηκαν στις γνωριμίες του Γάλλου Βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Η διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων του 1896 πλημμύρισε με ελπίδα και υπερηφάνεια την ψυχή των κατεστραμμένων οικονομικά Ελλήνων, επανατοποθετώντας την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη».
Η κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφερόμενη σε εθνικούς ευεργέτες όπως ο Ιωάννης Παπάφης, ο Βαρόνος Κωνσταντίνος Βέλλιος ή Μπέλλιος, ο Αντώνιος Παπαδάκης, ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Απόστολος Αρσάκης, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Πατριάρχης Γενάδιος Σχολάριος, ο Χρηστάκης Ζωγράφος, ο Νικόλαος Στουρνάρας, η Καλλιόπη Τάττη, ο Ζώρζης Δρομοκαΐτης, τόνισε πως «σε όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς μας, είτε από Βενετσιάνους, είτε από Οθωμανούς, οι ευεργέτες εμφανίζονται ως κεντρική φυσιογνωμία του ελληνικού πολιτισμού. Χτίζουν νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, φυλακές, ενισχύουν οικονομικά τον αγώνα των επαναστατών του 1821. Όσα σχολεία λειτουργούν, με την αυθαιρεσία και την βαναυσότητα της τουρκικής κατοχής, στηρίζονται από τους ευεργέτες οι οποίοι καλύπτουν τα έξοδα των δασκάλων και των σχολικών επιτροπών».

Η κ. Πατουλίδου κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στους «σύγχρονους Έλληνες ευεργέτες» δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι «ως άμεση ευεγερθείσα και εγώ, δείχνοντας σεβασμό στον Λυσίμαχο Καυταντζόγλου που συνείσφερε για να χτισθεί το Καυταντζόγλειο, θέλω να εκφράσω την συγκίνηση και τον θαυμασμό μου στους σύγχρονους καθημερινούς κοινωνικούς ευεργέτες, συνανθρώπους μας που δίνουν αξία και νόημα στην αλληλεγγύη και την αγάπη. Ελληνοκύπριοι που δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς, με απλές αλλά τόσο σημειολογικές κινήσεις, όπως στο Παραλίμνι της Κύπρου, όπου μαθητές και καθηγητές, πραγματοποιώντας μια ανεπανάληπτη πρωτοβουλία, ξύρισαν τα κεφάλια τους για να συμπαρασταθούν σε μαθητή που πάσχει από καρκίνο. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι Έλληνες ευεργέτες».

Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Εθνικών Ευεργετών που βρίσκεται στη νότια Πύλη της Δ.Ε.Θ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη