21 Νοε 2014

Το Υπουργείο Παιδείας αποσύρει την εικόνα με το Blender από το βιβλίο Φυσικής της Ε' Δημοτικού

Το θέμα εντόπισε το greekteachers και μετά τη δημοσιοποίησή του στο taxalia το έκλεψαν δεκάδες συστημικά ΜΜΕ, οδηγώντας τον Υφυπουργό Παιδείας Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, να εκδώσει το παρακάτω δελτίο τύπου:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
-----
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr
                                                                       
                                                                                                               Μαρούσι,  20 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Απάντηση για το βιβλίο της Ε’ Δημοτικού
Με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο με τίτλο «Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε΄ Δημοτικού» όπου στη σελ. 19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ από το Γραφείο Τύπου επισημαίνονται τα εξής:
πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για δέκα σχεδόν χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων.
Δε χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος, για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.
Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα. Γιατί είναι σαφές ότι, αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μιγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δε θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το Υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί  από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.



19 ΝΟΕ 2014


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ για το βιβλίο Φυσικής της Ε' Δημοτικού !

Δείτε καταρχήν τη σελίδα 19 του βιβλίου, προσεκτικά !

Δείτε προσεκτικότερα:

Δείτε ακόμη πιό προσεκτικά!


Φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Στο βιβλίο Φυσικής Ε΄Δημοτικού (του μαθητή, το πράσινο), στη σελ.19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ μέσα στο οποίο αλέθονται γυναίκες, οι οποίες …φυσικά…κάτω-κάτω πνίγονται μέσα στο αίμα!

Η προέλευση της εικόνας, που κάποιος καθηγητής-συγγραφέας έβαλε στο βιβλίο της Ε΄Δημοτικού:
Πρόκειται για εικαστικό του ιδιόρρυθμου Ιάπωνα καλλιτέχνη Makoto Aida, με τίτλο "Blender". Απεικονίζει γυμνά κορίτσια να συνθλίβονται σε ένα μίξερ, βγάζοντας τους χυμούς τους. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης αυνανίστηκε δημοσίως με αυτή την εικόνα! 
O Aida κατηγορείται στη χώρα του, για μισογυνισμό, αλλά ...έχει καλές σχέσεις με το TEDx και τον επιμελητή του Μουσείου David Elliot, οπότε αποθεώνεται υποχρεωτικά από το σύμπαν.
Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Το θέμα είναι πώς έφτασε αυτή η φωτογραφία σε ένα ελληνικό σχολικό βιβλίο για παιδιά 11 ετών.  Τόσο απρόσεκτα δηλαδή, ένας συντάκτης, γκουγκλάρισε "blender" και επέλεξε αυτή την εικόνα;

Υπεύθυνος της εικονογράφησης του βιβλίου πάντως, είναι κάποιος Γκιόκας. Δείτε τη συλλογή των έργων του εδώ
Υποτίθεται ότι ο εικονογράφος ενός σχολικού βιβλίου, ζωγραφίζει πρωτότυπα, δεν "δανείζεται" εικαστικά από την Ιαπωνία ! Να μη μιλήσουμε για τα πνευματικά δικαιώματα.....

στο 8,5 λεπτό ο καλλιτέχνης εξηγεί τι συμβολίζει το έργο του

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη