23 Νοε 2014

Γιατί απέχουμε οι δικηγόροι;

Επειδή ο υπουργός Δικαιοσύνης έφερε αιφνιδιαστικά προς ψήφιση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα προέλθει σε διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Το σχέδιο, όμως, του νέου ΚΠολΔ είναι...
αναρτημένο στη διαύγεια από τα μέσα του 2013. Ποιός εμπόδισε τους Δικηγορικούς Συλλόγους να προβάλουν τις θέσεις τους και τις αντιρρήσεις τους; Συγκρότησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Επιτροπή που θα ανέλυε τις νέες διατάξεις, θα προέβαλλε τις αντιρρήσεις του δικηγορικού σώματος και θα πρότεινε άλλες διατάξεις;  ΄Ηλθαν σε επαφή με τις ενώσεις των δικαστών για ανταλλαγή απόψεων και σύμπηξη κοινού μετώπου σε συγκεκριμένες διατάξεις; Ενημέρωσαν κάποιον για τη σύνθεση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και για τα πεπραγμένα εκάστου μέλους; Ρώτησαν τα μέλη της, αν προχώρησαν στην εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου βάσει υποδείξεων και, αν ναι, τίνος; 
Έψαξα να βρω τα πρακτικά της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και δεν τα βρήκα. Είναι απόρρητα; Έτσι, για να μελετήσω τη θέση που έλαβε έκαστο μέλος εφ’ εκάστης διατάξεως.

Με την ευκαιρία. Πότε θα γίνει διαχωρισμός των δικηγόρων σε εκείνους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε οργανισμούς, τράπεζες κ.λπ. με πάγια αντιμισθία [έμμισθοι δικηγόροι] και σε μαχόμενους δικηγόρους; Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι έμμισθοι για αποχές, οι οποίες πλήττουν μόνον τους μαχόμενους δικηγόρους. Αυτό θα ήταν κάποια μεταρρύθμιση. Δυστυχώς, δεν την απαιτεί η τρόικα.

Όλα, εν τέλει εξαρτώνται από το τι σημαίνει «ενδιαφερόμενος» φορέας!

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος  φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄

Υ.Γ. Ψάχνω ακόμη να βρω τη διάταξη, με την οποίαν νομιμοποιούνται οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων να κηρύσσουν αποχές. Πάσα βοήθεια δεκτή!
 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη