25 Νοε 2014

Μαστιγώνοντας μια βιντεοκάμερα

Μον' στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να 'ρθουνε τρία καράβια
το 'να να πάρει το στυλό και τ' άλλο το τετράδιο,
το τρίτο το καλύτερο την Άγια Κάμερά μας
μη μας την πάρουν τα σκυλιά, μη μας την μαγαρίσουν.

Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες.
"Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις
πάλι με χρόνους, με καιρούς, τα πλάνα δικά μας θα 'ναι".

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε στο youtube απόσπασμα από πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτό, στο βήμα εμφανιζόταν ο σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής κ. Σιώης και η λήψη, όπως πιθανολογούμε, μάλλον πραγματοποιήθηκε με δική του επιμέλεια.

Στο πρώτο πλάνο εμφανίζεται ο ομιλητής, αμέσως πίσω του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αντώνης Γυφτόπουλος και στη τρίτη σειρά μια γραμματέας, μια όμορφη κοπέλα. Η οποία ‘ατυχώς’ για εκείνη, μόνο απαρατήρητη δεν περνά. Στα γκρίζα κι άτονα χρώματα ενός μάλλον κουρασμένου κοινού μιας δημόσιας συνεδρίασης, ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά ξανθά μαλλιά και το χαμόγελο μιας ωραίας θηλυκής μορφής που δεν συνάδει με το μουντό περιβάλλον. Δεξιά στο ίδιο πλάνο υπάρχει και άλλη γραμματέας, αλλά δεν διαθέτει την εμφάνιση της πρώτης. Επιπλέον προσθέστε την υφιστάμενη θεατρικότητα στις κινήσεις της κοπέλας, την κοντή φούστα που αναδεικνύει πόδια χάρμα ιδέσθαι και την αποχώρηση μαζί με κυρία εξαντρίκ και επαμφοτερίζουσας εμφανίσεως κι έχετε έτοιμο τον χυδαίο τίτλο του βίντεο. Ας μην τον μεταφέρω, πιθανότατα τον γνωρίζετε ήδη, καθώς η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε viral. Και στα σχόλια της ανάρτησης, ο κακός χαμός. Ο ανόητος που το έφτιαξε, πέτυχε τον σκοπό του. Μια τυχαία στιγμή, ατυχώς ιχνογραφήθηκε ως μικρή πορνοταινία.

Το περιστατικό είχε εξέλιξη. Πλέον, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μόνο όσοι έχουν δημοσιογραφική ιδιότητα - και μόνο για αυτό το σκοπό - θα βιντεοσκοπούν τις συνεδριάσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, εφόσον πλέον αποκλείονται οι το δίχως άλλο ιδιότροποι Γιαπωνέζοι ή Κινέζοι εκδρομείς, που έχουν την μανία να βιντεοσκοπούν τα πάντα, να αποκτήσουν αποκλειστικά πλάνα μιας τέτοιας πολιτικής διεργασίας, αν ποτέ βρεθούν σε αυτή την πολιτική κονίστρα. Δεν έχουν όμως δημοσιογραφικό σκοπό, κι έτσι, στα νεαρά σινογιαπωνεζάκια σύντομα θα παρατηρηθεί έλλειμα γνώσης του μεγαλείου της αυτοδιοικητικής ποιότητας των στελεχών της βόρειας Ελλάδας, επιπέδου Μάρκου Μπόλαρη, π.χ. ή και Γιάννη Ιωαννίδη να αγορεύουν σαν λιοντάρια στο Τζιτζικώστειο κλουβί για το καλό του τόπου. Η εξαγώγιμη μεταλαμπάδευση της δημοκρατικής διαδικασίας υπέστη βαρύτατο πλήγμα.

Δεν γνωρίζω βέβαια κατά πόσο η δημοσιογραφική ιδιότητα του εντεταλμένου κινηματογραφούντος θα αποτρέπει τις ωραίες κοπέλες να εμφανίζονται ως τέτοιες στα στιγμιότυπα. Ή εάν η ιδιότητα αυτή, αποκλείει με έναν τρόπο που δεν μπορώ να φανταστώ και την εμφάνισή τους ακόμη, στο πλάνο. Ή εάν αυτομάτως απενεργοποιείται το μηχάνημα εφόσον εισέλθουν σε αυτό γυμνές γυναικείες γάμπες (αν φανεί μπούτι η κάμερα θα σβήνει και θα μπλοκάρει προειδοποιητικά, για 30 δευτερόλεπτα, μαθαίνω).

Όμως ούτε αυτό είναι το σημαντικό γεγονός που με παρακίνησε να βάλω δυο σκέψεις μου, την μια πίσω από την άλλη (μη σεξιστικό σχόλιο, το διευκρινίζω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων).

Αλλά θα περίμενε κανείς, από την εκλεγμένη εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, και βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία υποθέτω δεν διαπιστώνει κανένα πρόβλημα όταν ο υποστηρικτής του κόμματός της, Λάκης Λαζόπουλος, για παράδειγμα, μοντάρει και αναπαράγει με πολιτικά δολοφονικό τρόπο αποσπάσματα, κινήσεις, λέξεις, συγκεκριμένες φράσεις και εκφράσεις για να γελοιοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους και μη. Ξανά, και ξανά και ξανά. Με πρόθυμο κοινό να γελάσει μεγαλόφωνα και υποκριτικά ενίοτε στο κάθε έξυπνο ή μη σχόλιό του, ιδιαίτερα χυδαίο τον τελευταίο καιρό που η έμπνευση μάλλον ξεθώριασε, ίσως και λόγω κόπωσης. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι το συντριπτικό ποσοστό των πλάνων που χρησιμοποιεί για την γελοιοποίηση δεν τα έχει κινηματογραφήσει δικό του συνεργείο. Έτοιμα τα βρίσκει. Διαπιστευμένοι τα έχουν απαθανατίσει. Και είναι η ερμηνεία που δίνει ο μάστορας της σάτιρας, ερμηνεία πολλές φορές μη προβλέψιμη. Η ερμηνεία δεν παράγεται από το πλάνο αλλά από την διάνοια του δημιουργού, κύριοι.

Όμως αυτή είναι η δική μου αλήθεια και όχι αυτή της κυρα-Δέσποινας. Διότι η κυρά-Δέσποινα κατηγορηματικά (και εισαγγελικά) τόνισε ότι «Κάμερα που ανήκει σε εγκληματική οργάνωση δεν θα μαγνητοσκοπεί».

Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της υποκρισίας της κ. Βουλευτού η οποία, αναπαράγω από το ρεπορτάζ, «δάκρυσε για την ΕΡΤ καθώς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της για το κλείσιμο της». Αλλά ξέχασα: εκείνες οι κάμερες είχαν δημοκρατικές ρυθμίσεις, ενώ άλλες δεν διαθέτουν.




Στο εξής, κάθε βιντεοκάμερα θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει πιστοποιητικό φρονήματος. Ο δε εικονολήπτης, να φέρει απαραιτήτως και το πρωτότυπο τιμολόγιο αγοράς. Face control βιντεοκάμερας! Αν μας γουστάρει, θα ενεργοποιείται. Αν δεν μας γουστάρει, θα την ρίχνουμε στον ασβέστη.

Διότι για την υποκριτική αντίληψη πολλών, είναι το μέσον που ευθύνεται, είναι η κατά δήλωση εγκληματική οργάνωση που δεν δικαιούται να ενεργοποιεί μια κάμερα και όχι τα υποκείμενα των λήψεων με την συμπεριφορά ή τον λόγο τους. Όπως και της κακιάς μάγισας. Της έφταιγε ο καθρέπτης και όχι η δική της ασχήμια.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη σκέψη αυτή, δακρυσμένη κυρά-Δέσποινα.

Και μπορεί να αποστρέφεσαι το συγκεκριμένο χέρι που κρατά μια κάμερα, αλλά εσύ, νέε θηλυκέ Ξέρξη, αντίστοιχα με τον αρχαίο ανόητο, μαστιγώνεις τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Εκείνος, μάλιστα, της πέταξε κατόπιν και αλυσίδες για να την δέσει.
Νομίζω ότι σε αντιστοίχηση με την σύγχρονη εποχή, αυτό έχει ήδη γίνει.
Μένει ο αποκεφαλισμός των μηχανικών.

Και η α-λα-καρτ υποκριτική δημοκρατία, μακροημερεύει αμέριμνη...



Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δάκρυσε για την ΕΡΤ:



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη