31 Ιαν 2015

Σήμα κινδύνου από το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει στην νέα κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνοντας, στην τριμηνιαία έκθεση του, οτι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, «φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες» της χώρας για τους επόμενους μήνες.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται οτι η υπερφορολόγηση των πολιτών επιτείνει το

πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ «φωτογραφίζεται» και σημαντική υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2014!
Οι αναλυτές του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να θέσει 6 στόχους:

1. Να αποφευχθεί η έξοδος από την Ευρωζώνη.

2. Να υπάρξει συμφωνία για διορθώσεις και εφαρμογή του ισχύοντος (έως τέλη Φεβρουαρίου μετά την παράταση που δόθηκε) προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Πιθανόν θα ζητηθεί νέα παράταση ενός ή περισσότερων μηνών ώστε να έχει χρόνο η νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει τη νέα φάση διαπραγμάτευσης, εκτιμά το Γραφείο.

3. Να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια («μετά το μνημόνιο ΙΙ»).

4. Η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να συμβάλει ώστε πολιτικοί θεσμοί και διαδικασίες να μην παραμελούν την οικονομική αποτελεσματικότητα.

5. Το «τέλος της λιτότητας» καθ’ εαυτό, παραπέμπει σε ελλείμματα, όμως το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη.

6. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του δημόσιου χρέους της χώρας. «Το χρέος δεν είναι απλά ή μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση. Στην ΕΕ αυξάνεται η πίεση για συνολικές λύσεις. Προς το παρόν, η έμφαση είναι στην επιτάχυνση της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω νέων πρωτοβουλιών.

Εξάλλου στην έκθεση αναφέρονται και τα εξής:

Καταθέσεις:

Στην έκθεση αναφέρεται και στο θέμα της εκροής τραπεζικών καταθέσεων, με το Γραφείο να υποστηρίζει πώς άμεσα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν αν υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων και αποταμιεύσεων από τις τράπεζες. «Ακόμα και μόνο για το λόγο αυτό επιβάλλεται ένα ελάχιστο εγχώριας και διεθνούς συνεννόησης!» προσθέτει το Γραφείο.

Δαπάνες:

Παρατηρείται μια μείωση των Δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού στο δωδεκάμηνο του 2014 έναντι της ετήσιας αντίστοιχης εκτίμησης όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2015 κατά € 0,98 δισ. ή κατά 1,7%, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στη μείωση των Πρωτογενών Δαπανών κατά € 0,49 δισ. ή κατά 1,2% καθώς και στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά € 0,21 δισ. ή κατά 3,1%.

Φορολογική Πολιτική:

Η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές δαπανών δυσχεραίνουν τελικά τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα τροφοδοτούν την αστάθεια, γεγονός που δεν θα συνέβαινε με μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που θα άντεχε στο χρόνο.

Ληξιπρόθεσμα:

Η υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών αυξάνει το κίνητρο της φοροδιαφυγής ενώ οδηγεί πολλούς φορολογούμενους στη διαμόρφωση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων απέναντι στο δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής

Έσοδα:

Το δωδεκάμηνο του 2014 συλλέχθηκαν από Έμμεσους Φόρους € 23,78 δισ., ποσό μικρότερο έναντι της ετήσιας αντίστοιχης εκτίμησης όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2015 κατά 1,9% και μειωμένο έναντι του δωδεκαμήνου του 2013 κατά 3,1%. Συνολικά για το 2014 εκτιμήθηκαν εισπράξεις από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ύψους € 8,22 δισ., ποσό που υπερβαίνει κατά 3,2% τα έσοδα της αντίστοιχης κατηγορίας όπως αυτά αποτυπώνονται στον Απολογισμό του 2013. Αρνητική είναι η εξέλιξη των εσόδων από τον Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων στο δωδεκάμηνο του 2014, αφού εισπράχτηκαν € 2,66 δισ., μικρότερα κατά € 151 εκατ. ή κατά 5,4% έναντι της ετήσιας αντίστοιχης εκτίμησης όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογι-σμό του 2015.

Ασφαλιστικά Ταμεία:

Προϋποθέσεις για την επίτευξη της ισορροπίας του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων είναι η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές καθώς και η αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους.


 Του Στέλιου Κράλογλου


Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη