1 Φεβ 2015

Αγωνία στο Παρίσι - Κρίσιμα ραντεβού Τσίπρα και Βαρουφάκη - Η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα έχει επαφές με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα και σύμφωνα με πληροφορίες και με στελέχη της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Λαζαρ. Οι επαφές του θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με τη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και τον υπ. Οικονομίας Εμ. Μακρόν.
Εν τω μεταξύ συνεχείς θα είναι το επόμενο διάστημα οι επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τη Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν και στελέχη του City, ενώ την Τρίτη θα βρεθεί στην Ιταλία με τον Ιταλό ομολόγο του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όπως ανακοίνωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα το αμερικανικό υπουργείο χωρίς να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις την Παρασκευή του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου στις οποίες ο κ. Έρνεστ είχε αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε (σ.σ. οι ΗΠΑ) να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ματέο Ρέντσι και την Τετάρτη θα βρεθεί στο Παρίσι όπου είναι προσκεκλημένος του Φρανσουά Ολάντ. Την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι σε όλες τις επαφές να καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Χθες η Αθήνα κατέβασε τους τόνους που ανέβηκαν μετά το θερμό επεισόδιο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κ. Ντράγκι, Σουλτς και Ντάισελμπλουμ μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίων κινήσεων αποκλιμάκωσης της έντασης την οποία φαίνεται να προτάσσουν τόσο η Αθήνα όσο και οι Ευρωπαίοι. Στόχος της Αθήνας ήταν να κατεβάσει τους τόνους και να δράσει πυροσβεστικά στις αγορές, πριν ξεκινήσει ο μαραθώνιος επαφών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη