5 Μαρ 2015

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ...

Οι αδιέξοδες συζητήσεις για την εκταμίευση των κεφαλαίων από το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα για έβδομο συνεχόμενο μήνα απειλούν να οδηγήσουν την χώρα ξανά σε ύφεση αυτό το
τρίμηνο ή ακόμη και σε πιθανή στάση πληρωμών μέσα σε εβδομάδες, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αποπληρώσει ή να επαναχρηματοδοτήσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ σε τόκους και ομόλογα στις επόμενες τρεις εβδομάδες κι εκτός αυτό, ο προϋπολογισμός της προβλέπει ταμειακό έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σημειώνει το δημοσίευμα. Ήδη, το έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα άνοιξε μια τρύπα 217 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, εκτροχιάζοντας τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο βουλευτής στο κόμμα «Ποτάμι», Χ. Θεοχάρης, δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg πως «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτή η διαμάχη να μην επηρεάσει την οικονομία. Κάθε επένδυση έχει μπει σε αναμονή, περιμένοντας το αποτέλεσμα των συνομιλιών».

Η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να «βγάλει» τον μήνα, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων, χωρίς να τους κατονομάζει και οι οποίοι εμπλέκονται στη διάσωση των 240 δισ. ευρώ της Ελλάδας. Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ, καλύπτονται με ασφάλεια για δύο μόνο εβδομάδες ακόμη.

Η αβεβαιότητα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας εν τω μέσω μιας παρατεταμένης αντιπαράθεσης με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν τη διάσωση της χώρας, έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στην οικονομία.

Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του προηγουμένου έτους μετά από εννέα μήνες ανάπτυξης, και η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται στους δύο πρώτους μήνες του 2015, ενώ οι καταθέτες απέσυραν περί τα 20 δισ. ευρώ απ΄τις τράπεζες της χώρας.

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για την αποπληρωμή των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, η οποία θα μειώσει περαιτέρω το ποσό στα ταμεία της, οι πιστωτές προειδοποιούν ότι δεν θα γίνει εκταμίευση της δόσης εάν η νέα κυβέρνηση δεν πετύχει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους.


Πηγή:www.reporter.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη