14 Απρ 2015

Το ωράριο και τα σύγχρονα φαρμακεία

της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι
Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων διευρύνθηκε για πρώτη φορά το 2011, με τρόπο
βέβαια που αποθάρρυνε τους φαρμακοποιούς να το χρησιμοποιήσουν λόγω του επίτηδες εξοντωτικά διευρυμένου ωραρίου, το οποίο μάλιστα ταυτιζόταν ενίοτε με τις εφημερίες! Ο πονηρός Υπουργός τότε πόνταρε ότι ήταν αδύνατο ένα φαρμακείο να μείνει «διευρυμένα ανοικτό», άρα θα επέλεγε...το παλιό αναχρονιστικό ωράριο που είναι και μοναδικό στον κόσμο. Το 08.00-23.00 ήταν λάθος. Όταν λέμε διευρυμένο πρέπει να εννοούμε κάτι λογικό, όπως στις ανεπτυγμένες χώρες, προσαρμοσμένο στις δικές μας καιρικές συνθήκες που ευνοούν τις αγορές αργά το απόγευμα, αλλά όχι και τα μαύρα μεσάνυχτα. Εν συνεχεία, με το νόμο 4254/2014, απελευθερώθηκε πλήρως η δυνατότητα επιλογής ωραρίου, όπως άλλωστε προτεινόταν και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Να υπενθυμίσω ότι ο ΟΟΣΑ παραμένει συνεργάτης της νέας κυβέρνησης, μετά το μνημόνιο-συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Γκουρία. Αλλοπρόσαλλη κατάσταση δηλαδή, και στο θέμα αυτό.
Οι διαφωνούντες του διευρυμένου ωραρίου ήταν και παραμένουν οι συνδικαλιστές του κλάδου, απειλώντας μάλιστα με διακοπή των εφημεριών αν δεν επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να έβλεπε κανείς τα ποσοστά συμμετοχής σε μια ενδεχόμενη απεργία γιατί η εντύπωση που έχω είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακείων  παραμένουν ανοικτά πολύ περισσότερες ώρες από τις 40 + 8 (εφημερία) που θέλει να διατάξει ο κ. Υπουργός. Δηλαδή όλα τα μεσημέρια κλειστά, Δευτέρα, Τετάρτη απόγευμα κλειστά, Σάββατο κλειστά, κτλ. Αλλά, ποιος ο λόγος να δουλεύουν οι άνθρωποι, λεφτά έχουν και «λεφτά υπάρχουν»!
Ποιά ήταν όμως τα αποτελέσματα του διευρυμένου ωραρίου, αναρωτήθηκε ο άρχων του Υπουργείου; Τα έσοδα και η κίνηση των φαρμακείων αναλογικά αυξήθηκαν ενώ και οι καταναλωτές δηλώνουν ικανοποιημένοι με το μέτρο. Και επιτέλους να ειπωθεί και κάτι καθαρά. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, επικρατεί η αρχή της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας με τη ρυθμιστική φροντίδα του κράτους και με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Εάν στη χώρα αυτή θέλουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, τότε να κηρύξουμε τη χώρα Αθωνική πολιτεία. Ή να διατάζει το πολιτικό γραφείο του κόμματος τις επιχειρήσεις να χορέψουν πεντοζάλη, δηλαδή να δουλεύουν τις ώρες που το κόμμα αποφασίζει.  
Επανέρχομαι. Ο καταναλωτής πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής του πολυ-φαρμακείου του. Λέω πολυ-φαρμακείο γιατί στα σύγχρονα φαρμακεία οι συνταγές είναι συνήθως πέριξ του 50% του τζίρου ή και λιγότερο. Δεν είναι λογικό ώρες αιχμής (π.χ. Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα κ Σάββατο), ο ασθενής να "ψάχνει" ποιό εφημερεύει και εάν το εν λόγω φαρμακείο θα έχει το φάρμακό του, πράγμα που είναι και πολύ αμφίβολο πλέον. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών κι όχι οι λιγότερες ώρες εργασίας των φαρμακείων! Πολύ δε περισσότερο όταν σε αυτά μπορούν να εργάζονται δύο και τρεις και παραπάνω φαρμακοποιοί. Προτεραιότητα επίσης της Πολιτείας πρέπει να είναι να δίνει κίνητρα στα φαρμακεία να μεγαλώνουν και να εκσυγχρονίζονται για να πηγαίνει η οικονομία μπροστά και να δαπανούν οι χρήστες. Και φυσικά το κράτος να πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στον κλάδο.
Τα φαρμακεία με διευρυμένο ή ελεύθερο ωράριο απασχολούν δύο ή ακόμα και τρεις βάρδιες προσωπικού. Με την επαναφορά στο παλαιό ωράριο αυτομάτως μία βάρδια θα επαρκεί. Τί θα απογίνει το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό; Απάντηση: Ήδη έχουν αρχίσει οι απολύσεις με τις εξαγγελίες και την πτώση του τζίρου τους τελευταίους τρεις μήνες...κατά 35%. Μια χαρά τα πάει ο Σύριζα λοιπόν, ως κυβέρνηση των απολυμένων.
Οι βιταμίνες και τα δερμοκαλλυντικά που στο παρελθόν διακινούνταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία βρίσκονται πλέον σε πολυκαταστήματα και super-markets. Αυτοί θα είναι και οι μοναδικοί κερδισμένοι από την επιστροφή στο παλαιό ωράριο λειτουργίας, όταν θα σταματήσει να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός από τα ανοικτά φαρμακεία τα οποία κατά τεκμήριο υπεύθυνα ενημερώνουν τον καταναλωτή! Ο καταναλωτής τότε θα φύγει σταδιακά από το χώρο του πολυ-φαρμακείου και θα στραφεί σε άλλα κανάλια διανομής, που θα τον εξυπηρετούν τις ώρες που αυτός το επιθυμεί και όχι τις ώρες που θα του επιβάλλονται. Κι άλλες απολύσεις λοιπόν, μια χαρά τα πάει η κυβέρνηση.  
Στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να επιβραβεύεται το επιχειρείν, ιδίως το μικρομεσαίο, το οποίο εξασφαλίζει τους φόρους με τους οποίους πληρώνονται οι βουλευτές και οι δημόσιοι λειτουργοί, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας,  οι συντάξεις των 3 εκατομμυρίων σχεδόν συνταξιούχων και τα φάρμακά τους, κλπ. Τα τελευταία χρόνια στον χώρο του φαρμακείου έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις -κι έχει ανέλθει κατακόρυφα η ποιότητα δια γυμνού οφθαλμού-, οι οποίες υπονομεύονται από την επιστροφή στο παλαιό ωράριο.  
Τελικά, ποιος θα κερδίσει από την επαναφορά του παλαιού ωραρίου;  Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι «πάγκοι του κράτους που διανέμουν τις συνταγές» ή οι σκληρά εργαζόμενοι που μέσω των επενδύσεων και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων τους έχουν κερδίσει τους χρήστες;  Να σημειώσω ότι το φαρμακείο χρειάζεται κι ένα ορισμένο μέγεθος, για να έχει και να παρέχει επιπρόσθετες γνώσεις και φροντίδα στον ασθενή.  Το ανεπτυγμένο, κλινικό φαρμακείο είναι αυτό που βοηθά. Κι ας βοηθήσει η Πολιτεία την ανάπτυξή των μικρών που έχουν διάθεση να επενδύσουν με κίνητρα συνένωσης και επενδύσεων.

Το Ποτάμι έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτησή του. Περιμένουμε να δούμε τι θα απαντήσει ο κ. Υπουργός και αν θα δώσει την δέουσα προτεραιότητα στην κοινωνία. Και μη μας απαντήσει πάλι ότι το φάρμακο είναι κρατικό αγαθό γιατί εταιρίες το φτιάχνουν και οι ασθενείς με τις εισφορές και τη συμμετοχή τους, το πληρώνουν. Και μάλιστα και πολλές ελληνικές εταιρίες με έρευνα και εξαγωγές μοναδικές στη χώρα μας που βλέπουν ήδη τον τζίρο τους στην εσωτερική αγορά να καταρρέει από την αναχρονιστική «πολιτική» του Σύριζα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη