Στο καυτό παρασκήνιο του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας αναφέρεται σήμερα η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της
ευρωζώνης είναι απογοητευμένοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας-εταίρων, γι' αυτό και έχει ξεκινήσει δημόσια συζήτηση περί «Σχεδίου Β».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Plan B, περιλαμβάνει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα φτάσει ως τη χρεοκοπία.
Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τους υπουργούς της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Λιθουανίας, αλλά γρήγορα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ. Αυτό επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι που βρέθηκαν μπροστά στα γεγονότα. Εκείνοι αντέτειναν πως μετά από πέντε χρόνια δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί το ήδη υπάρχον.
Τα αίματα "άναψαν" ακόμη περισσότερο, όταν τον λόγο πήρε ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Μράμορ, ο οποίος υποστήριξε ότι «θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο Β, σε περίπτωση που οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και εταίρων αποτύχουν».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σλοβένο ομόλογο του «αναξιοπρεπή».
«Είστε αναξιοπρεπής... Όσοι διακινούν τέτοια σενάρια είναι βαθιά αντιευρωπαϊστές» πρόσθεσε ο κ.Βαρουφάκης, χωρίς ωστόσο να έχει  και την αντίστοιχη υποστήριξη από τους άλλους ομολόγους του, οι περισσότεροι εκ των οποίων τάχθηκαν φανερά υπέρ του κ. Μράμορ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μέχρι τώρα ο σχεδιασμός ενός πλάνου έκτακτης ανάγκης είχε κρατηθεί μυστικός από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα και όλες οι πλευρές κατέστρωναν τα σχέδια τους χωρίς να έχουν επικοινωνία ή κεντρικό συντονισμό. Στην περίπτωση λοιπόν, που αυτά τα πλάνα περάσουν σε επίσημο επίπεδο, μέσω των υπουργών Οικονομικών, τότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη έκβαση. Ίσως γι' αυτό και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για δίλημμα γύρω από το εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα.



Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο, υποστηρίζει πάντως ότι η  Γερμανία έχει στα χέρια της ένα λεπτομερές πλάνο για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, ήδη από το 2012 !!! Τρία χρόνια μετά, αυτό το πλάνο θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε σχεδίου αντίδρασης...