25 Μαΐ 2015

Εκλογές τον Ιούλιο, απομάκρυνση των «ανταρτών» στον ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρόγραμμα με τους δανειστές

To σενάριο των νέων εκλογών εντός του Ιουλίου, αναλύει ο γνωστός δημοσιογράφος Hugo Dixon επισημαίνοντας ότι έπειτα






από μια βραχπρόθεσμη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πάει σε πρόωρες κάλπες ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές.

Οπως επισημαίνει, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα χωρίς ένα βαθύτατα δυστυχισμένο τέλος.

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:
Tα περισσότερα σενάρια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δυσοίωνα. Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να εισάγει κεφαλαιακούς περιορισμούς, να μετατρέψει δια της βίας τις καταθέσεις των αποταμιευτών σε τραπεζικό κεφάλαιο, να φύγει από ευρώ κ.οκ.
Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα σενάριο το οποίο δεν θα είχε τόσο άσχημη κατάληξη. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό του Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να εργαστούν για την λιγότερο οδυνηρή πορεία προς τα εμπρός.

Οι αποπληρωμές
Αυτό θα απαιτήσει ο κ. Τσίπρας, όχι μόνον λεκτικά αλλά και για να προκαλέσει εκλογές. Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά αποπληρωμών που πρέπει να κάνει η Αθήνα τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τους επόμενους τρεις μήνες.
Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την Ελλάδα είναι να καταλήξει σε βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της: να ξεκλειδώσει € 7.200.000.000 ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία που διαφορετικά είναι πιθανό να συμβεί τον επόμενο μήνα.
Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις το παραπάνω δεν είναι εύκολο., αυτό δεν θα είναι εύκολο. Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία κάτι που υποδηλώνει διάθεση παραχωρήσεων.
Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την Αθήνα παραμένει το συνταξιοδοτικό. Το ελληνικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαιρέσεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση σε μικρότερες ηλικίες.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν συμβιβασμό στα εργασιακά . Ενώ είναι σωστό οι δανειστές που επιμένουν να μην αρθούν αλλαγές στο εργασιακό τοπίο που έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διαλυθεί περισσότερο η προστασία των εργαζομένων.

Τρία ερωτήματα
Υποθέτοντας ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τρία ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν: O Τσίπρας είναι σε θέση να πείσει την αριστερή του πλατφόρμα να στηρίξει τη συμφωνία; Πώς η Αθήνα θα χρηματοδοτηθεί, ενώ δουλεύει μέσα στο καλοκαίρι για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; Και θα είναι έτοιμη η Ελλάδα και οι πιστωτές της, να συμφωνήσουν σε μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτήσει ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ίσως πάνω από € 50 δισεκατομμύρια νέα δάνεια;
Οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα. Θα ήταν η μέθοδος του πρωθυπουργού για να απομακρύνει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος του. Με τη διασφάλιση εντολής από τον Ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης, θα δώσει επίσης στους πιστωτές περισσότερη εμπιστοσύνη πως η Αθήνα θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο να συμμετέχει στην άφθονη ρευστότητα που υπάρχει σήμερα και που θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.

Τα ξένα κοινοβούλια
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, θα δυσκολευτούν να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν ένα άλλο πακέτο ύψους € 50 δισεκατομμύρια . Το ΔΝΤ θα είναι επίσης απρόθυμο να παίξει κάποιο ρόλο και αν αυτό συμβεί τότε δεν είναι δύσκολη η συμμετοχή της Γερμανίας.
Μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο Τσίπρας θα πει στο λαό προς πρέπει να σώσει το έθνος, θα τα αλλάξει όλα αυτά. Δεδομένου ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ καθώς μάλιστα η αντιπολίτευση είναι σε σύγχυση, και ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να κερδίσει την πλειοψηφία.

Πιθανότατα τον Ιούλιο
Η καλύτερη χρονική στιγμή για μια δεύτερη εκλογική διαδικασία θα ήταν πιθανώς τον Ιούλιο - μετά από μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία αλλά πριν από τη διαπραγμάτευση για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Τσίπρας θα συμφωνήσει σε κάποια αντιλαϊκά μέτρα τώρα. Μερικοί από τους σκληροπυρηνικούς του είναι πιθανό να επαναστατήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Οι πιστωτές θα απελευθερώσουν τα € 7.200.000.000 από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Επειδή αυτό δεν είναι αρκετό η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης αφήσει τις τράπεζες της χώρας να αγοράσουν περισσότερα κρατικά αξιόγραφα από την κυβέρνηση.
Ο Τσίπρας μπορεί στη συνέχεια να προκηρύξει εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με λίστα αποκλείοντας τους αντάρτες.
Αυτός είναι ο λόγος που οι εκλογές είναι προτιμότερη λύση από ένα δημοψήφισμα το οποίο έχει υποστηριχθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ως ένας τρόπος για την εξασφάλιση μιας νέας εντολής από το λαό. Μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα, ο Τσίπρας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα από τους βουλευτές του.
Μετά τη δεύτερη εκλογή, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από τις εκλογές και καθώς ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίζεται πλέον από από μια πιο μετριοπαθή ομάδα βουλευτών, οι πιστωτές θα έχουν την ευχέρεια όχι μόνον να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να συμφωνήσουν σε κάποια ανακούφιση του χρέους της χώρας
Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα χωρίς ένα βαθύτατα δυστυχισμένο τέλος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη