29 Μαΐ 2015

Τζιτζικώστας : ''Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απλώνει δίχτυ προστασίας για όλους τους ευάλωτους συμπολίτες μας''

Αλληλεγγύη στην πράξη από τον Τζιτζικώστα και την ομάδα του
Δείτε τις λεπτομέρειες του Προγράμματος που θα υλοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ:

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε χιλιάδες άπορα νοικοκυριά, άστεγους, παιδιά, ανασφάλιστους και γενικά ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα απλώσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την επόμενη πενταετία. Οι δράσεις θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας και θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.
Ήδη η διοίκηση της περιφέρειας έτρεξε τις διαδικασίες για το νέο πακέτο ευρωβοήθειας, που αφορά το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, από το οποίο στην Κεντρική Μακεδονία πρόκειται θα διατεθούν 63 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν για τρόφιμα, ρουχισμό, είδη για τα παιδιά, αλλά και δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης που θα καλύψουν περίπου 130.000 απόρους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναπτύσσει δράσεις και για τη στήριξη των άστεγων πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά άπορους που διαβιούν σε συνθήκες πλημμελούς στέγης. Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων (νωπών και μακράς ανάλωσης), ύψους 280.000 ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες 870 αστέγων της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδων ακόμα στις υπόλοιπες έξι περιφερειακές ενότητες.

Σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για τη χρονική περίοδο 2014 - 2020, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του προγράμματος, που θα καλύψει όλη τη χώρα, ενώ ήδη έχει υποβάλει πρόταση για το ΣΕΣ, η οποία και εγκρίθηκε. Το σχέδιο για τη φτώχεια Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής για τη φτώχεια, την περίοδο 2014 - 2020, έχει συμπεριλάβει σειρά μέτρων κοινωνικής ένταξης, καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων.

Οι θεματικοί αυτοί στόχοι συγχρηματοδοτούνται ο πρώτος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με προϋπολογισμό 12,2 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 148,7 εκατ. ευρώ, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με 30.564.604 ευρώ. Ειδικότερα, τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας που σχεδίασε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ 2014 - 2020, προβλέπουν μεταξύ άλλων:

* Τη βελτίωση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. * Την αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής αστέγων.
* Την υποστήριξη των Ανοικτών Δομών Φιλοξενίας για μετανάστες και αιτούντες άσυλο.
* Τη διαπολιτισμική μεσολάβηση σε νοσοκομεία.
* Τη λειτουργία δικτύου δομών αντιμετώπισης της φτώχειας.
* Την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά οικογενειών που απειλούνται από τη φτώχεια και την πρόσβαση των ανέργων σε υπηρεσίες ενεργοποίησης, ώστε να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι στόχος της διοίκησης είναι η άμεση ενεργοποίηση του σχεδιασμού για την υλοποίηση παρεμβάσεων που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι χρειάζονται και απαιτούν πρόσβαση σε προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, πρόσβαση στην απασχόληση, κοινωνική ένταξη με ίσες ευκαιρίες συμμετοχής, κατάρτιση και εξειδίκευση, κοινωνική αλληλεγγύη. 
«Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τούς προβλεπόμενους πόρους για τη δημιουργία δομών στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, ανοίγοντας μια κοινωνική ομπρέλα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η καταπολέμηση της φτώχειας και η αναχαίτιση της ανεργίας.

Η στρατηγική της ΠΚΜ

Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της περιφέρειας, η περιφερειακή στρατηγική της Κεντρικής Μακεδονίας έχει τέσσερις πυλώνες, που αφορούν την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, την πρόληψη και καταπολέμηση του αποκλεισμού των παιδιών, την προώθηση της ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και την καλή διακυβέρνηση των πολιτικών ένταξης.

1. Τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας αφορούν την αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας δομών και υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αναβάθμιση και λειτουργία κέντρων υποδοχής αστέγων με πρόβλεψη κινητών μονάδων, τη λειτουργία κέντρων ένταξης μεταναστών, την αναβάθμιση των ανοικτών δομών φιλοξενίας για μετανάστες - αιτούντες άσυλο, τη δημιουργία δικτύου παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τη διαπολιτισμική μεσολάβηση σε νοσοκομεία και τη λειτουργία δικτύου δομών αντιμετώπισης της φτώχειας (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία κτλ.).

2. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση του αποκλεισμού των παιδιών, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και τη φιλοξενία παιδιών (παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κτλ.) και για νοικοκυριά που απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

3. Στον τρίτο πυλώνα εντάσσεται η προώθηση της ένταξης των ανέργων σε υπηρεσίες ενεργοποίησής τους, ενώ περιλαμβάνονται μέτρα υποστήριξης για τη δημιουργία και λειτουργία επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας. Ακόμα προβλέπονται παρεμβάσεις σε ευπαθείς ομάδες, δράσεις προώθησης στην απασχόληση (τύπου νέων ελεύθερων επαγγελματιών, νέων θέσεων εργασίας), κοινωνικές παρεμβάσεις σε μειονεκτικές περιοχές, λειτουργία one stop shops / κέντρων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων (Ρομά, μετανάστες) με διευρυμένες υπηρεσίες και κινητές μονάδες, ολοκληρωμένες κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων (π.χ. Ρομά, μετανάστες). Επίσης προγραμματίζεται η δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

4. Ο τέταρτος πυλώνας σχετίζεται με την ενίσχυση του Περιφερειακού Μηχανισμού Συντονισμού Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη