30 Ιουλ 2015

«Ανοίγει» το χάσμα ανάμεσα στις πρώτες 12 χώρες της ευρωζώνης

Η ΕΚΤ  το πήρε χαμπάρι....Οι Βόρειοι γίνονται πλουσιότεροι και οι νότιοι φτωχότεροι!!!

Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης είχαν σημαντικά κέρδη, αλλά ορισμένες από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ προσκολλήθηκαν στα αδύναμα θεσμικά τους πλαίσια, κάτι που τις κατέστησε ευάλωτες σε σοκ
Οι 12 χώρες που ήταν οι πρώτες που
μπήκαν στην ευρωζώνη (1991 και 2001), έχουν αποκλίνει οικονομικά, αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ένα «απογοητευτικό» συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση ότι το κοινό νόμισμα θα επέτρεπε στις χώρες που υστερούν να καλύψουν σταδιακά τη διαφορά.
Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης είχαν σημαντικά κέρδη, αλλά ορισμένες από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ προσκολλήθηκαν στα αδύναμα θεσμικά τους πλαίσια, κάτι που τις κατέστησε ευάλωτες σε σοκ, ανέφερε η ΕΚΤ, ενισχύοντας την πρόσφατη εκτίμησή της ότι η ευρωζώνη είναι ατελής και ευάλωτη.
«Η πρόοδος προς την πραγματική σύγκλιση μεταξύ των 12 χωρών που αποτέλεσαν την ευρωζώνη τα πρώτα χρόνια είναι απογοητευτική» ανέφερε η ΕΚΤ.
Αρκετές χώρες της ευρωζώνης - μεταξύ τους η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα - υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, με την Αθήνα να φθάνει στο χείλος της εξόδου από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος νωρίτερα αυτό το μήνα, βυθίζοντας το ευρώ σε μια υπαρξιακή κρίση.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις απόκλισης ανάμεσα στις χώρες που υιοθέτησαν από νωρίς το ευρώ, δεδομένου ότι στο διάστημα των 15 ετών μια σειρά χωρών με σχετικά χαμηλά εισοδήματα διατήρησαν (Ισπανία και Πορτογαλία) ή ακόμη αύξησαν (Ελλάδα) την εισοδηματική απόκλισή τους σε σχέση με το μέσο όρο» ανέφερε η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη