30 Ιουλ 2015

Τη Δευτέρα θα ανοίξει το Χρηματιστήριο

Τι θα συμβεί με τις μετοχές των τραπεζών??

 - Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες «παίχτες»
 - Έρχονται αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου από ξένα funds για τις τράπεζες;
Στόχος είναι το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, τηn Δευτέρα 3 Αυγούστου, με τους περισσότερους ίσους όρους και τους λιγότερους περιορισμούς, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.
Όμως, όπως θα δούμε, οι άνισοι όροι μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών -εκ των πραγμάτων ή καλύτερα εκ της ΕΚΤ – θα φέρουν ανισορροπία κατά την επαναλειτουργία της αγοράς. Οι ξένοι επενδυτές – όχι βασικοί μέτοχοι – κάτοχοι τραπεζικών μετοχών προφανώς θα πουλήσουν τραπεζικές μετοχές δίχως να υπάρχουν ισχυροί αντισυμβαλλόμενοι ( αγοραστές ) απο την άλλη πλευρά. Μπροστά σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου και σε πιθανή μεγάλη αραίωση της αξίας των μετοχών (απο την έκδοση νέων σε χαμηλότερες τιμές) ο μοναδικός δρόμος είναι να πουλήσεις για να τις αποκτήσεις σε χαμηλότερες τιμές και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι νέοι έλεγχοι. Το σοκ στην αγορά θα είναι μεγάλο και όπως δείχνει ενδεικτικά η διαπραγμάτευση του ελληνικού ETF (μετοχές του 25αρη δείκτη) στη Νέα Υόρκη ήταν περίπου 15% απο τις 26 Ιουνίου.

Δεν πείστηκε η ΕΚΤ

Όπως εξήγησε, ο κ. Μποτόπουλος, ότι, η ΕΚΤ δεν πείστηκε απο την κοινή πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδοας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και επειδή φοβήθηκε μεγαλύτερες εκροές επιλέχθηκε το Σχέδιο Β (με παλιό και νέο χρήμα) με περιορισμούς ώστε να μην βγαίνει χρήμα απο το τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές θα εκτελούν ελεύθερα τις συναλλαγές, ενω οι Έλληνες επενδυτές α) με υφιστάμενα υπόλοιπα στους χρηματιστηριακούς κωδικούς β) καταβολή χρήματος ( νέο ) γ) έμβασμα απο το εξωτερικό δ) πώληση υφιστάμενων μετοχών.
Γι' αυτό θα χρειαστούν, όπως πρόσθεσε τεχνικές προσαρμογές στα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών γι΄αυτό θα γίνουν διάφορες δοκιμές το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε την πεποίθηση πως ανάπτυξη, χωρίς άντληση κεφαλαίων και μάλιστα με τρόπο γρήγορο δεν μπορεί να υπάρξει, περιγράφοντας τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία από το κλειστό - εδώ και έναν μήνα - χρηματιστήριο.
«Κλείσαμε έναν μήνα με κλειστό χρηματιστήριο», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Ούτε το 1929 στο κράχ δεν έκλεισε ένα μήνα η αγορά στις ΗΠΑ».

Παρουσιάζοντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των τελευταίων ημερών για την επανέναρξη της λειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο κ. Μποτόπουλος εξήγησε πως αρωγός στην προσπάθεια για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ήταν και είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξήγησε πως ο νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησής τους θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Θα διαπραγματευτούν οι τραπεζικές μετοχές;

Σύμφωνα με πηγές απο την Κεφαλαιαγορά, το αν θα διαπραγματευτούν οι τραπεζικές μετοχές απο την Δευτέρα θα αποφασιστεί την Δευτέρα το πρωϊ. Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων (short selling) αυτή θα ισχύσει άλλα με διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr απο χθες βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι ξένων funds (Pimco – Kingsfield) και μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών οι οποίοι μεταξύ άλλων είδαν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι ξένοι δεν ήλθαν να παρακαλέσουν ειδικά μια αδύνααμη κυβέρνηση, αλλά να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα και να προκαλέσει το κλείσιμο των τραπεζών με δική της απόφαση.

Όπως είναι προφανές εγείρονται θέματα ευθυνών διότι οι τράπεζες ήταν φερέγγυες μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα και κατέληξαν σε τραπεζική αργία και κεφαλαιακούς ελέγχους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ξένων επενδυτών, ώστε να διεκδικήσουν ακόμη και με αγωγές αποζημιώσεις απο το ελληνικό δημόσιο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη